Omletbloggen

Allt du behöver veta om hönsägg

Allt du behöver veta om hönsägg är detta: ägg är ett väldigt nyttigt livsmedel för människor, de läggs regelbundet av förtjusande höns i din trädgård och de är en kulinarisk stapelvara i praktiskt taget alla typer av kök. Men även om alla hönsägg är nyttiga, ser inte alla ägg likadana ut. Dina hönsägg kan också berätta om hönsens hälsa och deras genetik. Dyk in i hönsäggens underbara värld och få fascinerande fakta om världens favoritfrukost.

Ett barn håller ett hönsägg inne i Omlets walk-in hönsgård

Ägg är nyttiga för människor

Att samla in ägg är en av de bästa sakerna med att vara hönsskötare. De är inte bara läckra och ser snygga ut när de visas på din köksbänk, de är också väldigt näringsrika. Faktum är att hönsägg innehåller små mängder av nästan alla vitaminer och mineraler som människor behöver. De är rika på hälsosamma Omega-3 fettsyror och folat, samt vitamin D och kolin.

Hur lägger höns ägg?

Tvärtemot vad många tror, ​​behöver hönor inte en tupp för att producera ägg. Så hur vet hönsen när de ska lägga ägg? Svaret finns hos solen. Höns har en speciell receptor i ögat som kallas tallkottkörteln, som kommunicerar till resten av kroppen att det är dags att ha ägglossning eller producera ett ägg. Denna ljuskänslighet är en av anledningarna till att hönor lägger färre ägg under vintermånaderna, när det finns mindre dagsljus för att framkalla ägglossning.

När ljus kommer in i tallkottkörteln släpps en oocyt (äggula) från hönans äggstock. Gulan börjar sin resa genom en höna via äggledaren. Om du har en tupp i din flock, är det vid denna tidpunkt som en äggula kan bli befruktad. Men oavsett om det finns en tupp, kommer gulan att fortsätta sin resa genom äggledaren, där den kommer att lindas in i äggvitan.

Det sista stoppet för ett ägg är en hönas livmoder, som kallas skalkörteln. Under loppet av cirka 20 timmar kommer skalkörteln att omsluta den äggvitelindade äggulan i det karakteristiska skalet som vi känner till så väl. Om din höna lägger färgade ägg är det här som pigmentet appliceras. När det är klart släpper en hönas livmoder ägget genom hönans kloak in i redet för att hålla ägget rent och skyddat från avföring, som också kommer ut samma väg. Strax efter att ett ägg har lagts kommer hönsen att börja processen igen, och de flesta äggläggande hönsraser lägger ett ägg var 26:e – 36:e timma.

Inte alla höns lägger vita ägg

Du har sett vita ägg och du har förmodligen också sett olika nyanser av bruna ägg. Men visste du att hönor också kan lägga blå, gröna och till och med rosa ägg? Tekniskt sett är alla äggskal vita från början, tack vare att kalcium är deras primära substans. Men hönor med vissa gener har ett pigment som appliceras på ägg i skalkörteln. Detta pigment är det som ger dessa äggen dess färg.

Här är några raser som lägger färgade ägg:

Blå ägg

Gröna ägg

Rosa eller krämfärgade ägg

Ägg kan också vara fläckiga, men detta beror mer på en enskild hönas unika värpvanor än gener. Det finns vissa raser som är mer benägna att lägga ägg med fläckigt skal, men det fläckiga utseendet kommer från kalciumavlagringar under skalbildningen. Alla hönor kan lägga fläckiga ägg och de behöver inte göra det under hela sin livstid.

Vad äggen berättar om hönsens hälsa

En hönsägg kan berätta mycket om dina höns allmänna hälsa. Höns som lägger missformade ägg eller ägg utan skal kan vara stressade eller sjuka. Och om höns slutar värpa helt och hållet av någon annan anledning än deras årliga ruggningsperiod, kan det också tyda på problem.

Enstaka ägg som ser konstiga ut i redet är vanligtvis inte en anledning till oro. Och unga höns som precis har börjat lägga ägg kommer ofta att producera långsträckta, spetsiga ägg under de första månaderna. Detta är normalt och deras ägg kommer långsamt att övergå till den traditionella formen.

Om dina höns plötsligt slutar lägga ägg, eller producerar ägg som är långsträckta, missformade, gropiga eller saknar skal, finns det några saker att tänka på för att komma till botten med orsaken:

  • Gropiga skal är små kalciumavlagringar på ägget. Att minska din flocks kalciumintag hjälper till att lösa problem med ägg med ojämna skal.
  • Ägg som har extremt mjuka skal eller inga skal alls beror på brist på kalcium i dina höns foder. Det kan vara oroande att hitta, men du kan ge dina höns ett kalciumtillskott för att förhindra eller korrigera ägg med mjukt skal.
  • Avlånga eller missformade ägg är vanligtvis ett tecken på sjukdom eller stress hos vuxna hönor. Ring din veterinär om du hittar mer än ett avlångt ägg i redet från dina vuxna höns.

Roliga fakta om hönsägg

Här är några roliga och mindre kända fakta om höns och deras ägg:

  • Hönor har två äggstockar, men deras högra äggstock blir vilande kort efter att de kläckts som kycklingar. Detta innebär att under en hönas hela liv kommer ägg endast att släppas från den vänstra äggstocken.
  • Ett äggs färg, form och storlek påverkar inte dess smak eller näringsvärde.
  • I genomsnitt lägger en enda höna mellan 260-325 ägg varje år. Världsrekordet sattes av en Vit Leghorn höna 1970, som totalt lade 371 ägg under ett enda år.
  • Ägg är en av de mest kompletta proteinkällorna.
  • Ett ägg innehåller 6 gram protein och 70 kalorier.

Omlet och din flock

Din hönsflock i trädgården ger dig och din familj näringsrika och läckra ägg året runt. Ge dina höns det bästa boendet för att hjälpa dem med detta fantastiska jobb. Säkra, isolerade hönshus, helt inhägnade hönsgårdar och smarta automatiska hönshusdörrar främjar och stödjer sunda äggläggningsvanor. Nu behöver du inte längre undra hur det är att ha höns, för vi finns här för att berätta för dig att det är helt underbart.

En pojke samlar in ägg från Eglu Cube

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts