Omletbloggen

Vad säger dina höns ägg om deras hälsa?

Höns är husdjur som ger avkastning på din investering. Inte bara för att du formar ett givande känslomässigt band till dem, utan också genom något mer konkret: läckra, näringsrika och underbara ägg. Den näringsmässiga sammansättningen av ett ägg är fantastisk, men du kan också analysera dina höns ägg för att få en inblick i deras allmänna välmående. Vad säger dina höns ägg om deras hälsa? Dina höns ägg kan berätta mycket för dig om din flock, genom att titta på hur ofta de lägger ägg, äggens storlek, form, färg och skal.

En kvinna samlar in ägg från Omlets Eglu Pro

Näringsvärde hos ägg

Friska höns lägger friska ägg, och det är svårt att slå deras näringsvärde. I genomsnitt innehåller ett hönsägg bara 75 kalorier och 5 gram protein. Tillsammans med mjölk, är ägg “guldstandarden” när det gäller biologiskt proteinvärde. Ägg innehåller också vitaminer och mineraler som är viktiga för människors hälsa. Och de är även mångsidiga – det finns så många olika sätt att njuta av ägg, antingen på egen hand eller som en ingrediens i ett recept. När dina höns lägger friska ägg regelbundet betyder det att de får rätt näring och känner sig trygga i värpredet i deras hönshus.

När du inte samlar in dessa näringsrika ägg så ofta som vanligt, eller om dina höns ägg börjar se ovanliga ut eller känns annorlunda, kan det finnas underliggande problem. Här är några sätt som du kan se på din flocks ägg att det kan finnas hälsoproblem – från sjukdomar till stress.

Förändring i hur ofta dina höns lägger ägg

Hur ofta lägger höns ägg? Svaret är lite mer komplext än den vanliga uppfattningen om “ett ägg om dagen”, och många faktorer tas med i beräkningen när man pratar om vad som är normal äggproduktion för en höna. Ras, ålder, hälsa och tid på året påverkar hur många ägg hönor lägger.

Bland de många olika hönsraserna som anses vara bra äggläggare (de som kan lägga upp emot 300 ägg per år), är dessa hönsraser välkända äggproducenter:

Prydnadshöns och mindre hönsraser värper mer sällan, vissa lägger bara några ägg varje månad.

Höns som inte mår bra eller är undernärda värper också mer sällan. Oenighet i flocken, för lite näring och trångboddhet är några stressfaktorer som kan påverka äggproduktionen. Se till att dina höns hela tiden har tillgång till rent vatten och äggläggningspellets för att se till att de får i sig de kalorier och näring de behöver. Att lägga till helsäd som korn, vete och havre, godsaker för höns och nyttiga köksrester eller hönssäker mat från trädgården till deras kost kommer också att ge dem ett näringstillskott.

Höns lägger mindre ägg eller slutar lägga ägg helt på vintern. En hönas ägglossningscykel baseras på dagsljus, så när dagarna blir kortare kan du förvänta dig att äggproduktionen saktar ner. Detta är en hönas naturliga reaktion på årstidernas växlingar när de förbereder sig för att omfördela energi till att hålla värmen istället för att lägga ägg. Dina höns kommer att återuppta ett normalt värpschema till våren, när dagarna blir längre igen.

Ruggningsperioden

En annan årlig orsak till en minskning av äggproduktionen är en process som kallas för “ruggning”. Detta är vad det kallas när höns fäller gamla fjädrar för att låta nya växa ut för att ersätta dem. Denna process sker också som en förberedelse inför vintern – så när dagarna blir kortare kommer dina höns att börja tappa sina tunna fjädrar och få nya, tätare fjädrar för att hålla dem varma. Resultatet är en vacker, ny fjäderdräkt för dina höns – men mindre ägg för dig att samla in. Ruggning tar mycket energi och denna process brukar ta 8-16 veckor. Att hjälpa dina höns igenom en ruggningsperiod kommer att förbereda din flock bättre för deras årliga fjäderförnyelse.

Ägg i en annan färg

Visste du att hönor kan lägga ägg i flera olika färger? Du har förmodligen sett vita och bruna ägg, men vissa höns kan lägga ägg i nyanser av grönt, blått och till och med rosa. Så vad orsakar en sådan mängd olika färger?

En hönas gener avgör vilken färg på äggen den kommer att lägga. Vissa hönsraser lägger ägg i en viss standardfärg som du kan förvänta dig av dem. Till exempel kan du räkna med att Leghorn höns lägger vita ägg, Orpington höns lägger bruna ägg och Ameraucana höns lägger blå ägg. Men andra nyanser på ägg som olivgrön är resultatet av en hybridhöna – en höna som fötts upp med föräldrar som har en kombination av gener för att lägga blåa och bruna ägg. Om man till exempel parar en Orpington-tupp (med gener för bruna ägg) med en Ameraucana-höna (med gener för blå ägg), skulle resultatet bli en höna som lägger olivgröna ägg. Äggfärgen bör överensstämma med hönan som värper dem, och olikfärgade ägg är inte en anledning till oro om inte en höna plötsligt börjar värpa en annan nyans än vad som är normalt för den.

Alla ägg har från början vita skal, men hönan som värper ägget tillför ett pigment till dem innan det läggs. Detta pigment färgar bara skalet och penetrerar inte membranet.

Proffstips: Du kan få en uppfattning om färgen på äggen en höna lägger genom att titta på hönans örsnibbar. Höns med vita örsnibbar lägger vita ägg och höns med röda örsnibbar lägger bruna ägg. Denna teknik fungerar inte lika bra för pigmenterade ägg (blå, grön eller rosa), eftersom hybridhöns har en mängd olika färger på sina örsnibbar. Ändå kan det vara kul att testa att förutsäga detta med din flock.

Omlets äggsnurra på en köksbänk

Dubbla äggulor

Det händer i sällsynta men normala fall att hönor lägger ägg med två äggulor inuti. Om de befruktas och inkuberas eller ligger under en liggsjuk höna, kan man kläcka tvillingkycklingar ur sådana ägg, men det är vanligare att endast ett embryo utvecklas fullt ut.

Om du knäcker ett av dina hönsägg och börjar se dubbelt så är det resultatet av att hönan släpper två äggulor samtidigt under ägglossningen – som sedan blir inkapslade i ett skal. Det är vanligare att unga hönor lägger ägg med dubbla äggulor, eftersom deras kroppar håller på att anpassa sig till ägglossningen. Att lägga ägg med två äggulor kan också vara genetiskt, och hönor kan fortsätta att göra det under hela sitt äggläggande liv.

Tunt skal eller inget skal alls

Har du någonsin samlat in ägg och blivit överraskad av ett mjukt ägg? Ägg med mjuka skal känns som delvis fyllda vattenballonger och kan vara väldigt oroande att hitta i värpredet. Dessa konstiga, svampiga ägg läggs faktiskt utan skal med bara ett membran. Detta inträffar oftast med högproducerande höns, när deras kroppar helt enkelt inte kan hålla jämna steg med produktionen. Ofta lägger de ett fullt format ägg och sedan ett skallöst ägg några timmar senare.

Den andra vanligaste orsaken till att ägg har tunna skal eller saknar skal är att hönsen inte får i sig tillräckligt med kalcium. Ett varningstecken kan vara tunnare skal, så notera om dina hönsägg plötsligt är mycket lättare att knäcka, eller om du hittar trasiga ägg i värpredet. Det krävs mycket kalcium för att “täcka” en gula helt, så se till att mata dina höns med pellets av hög kvalitet som innehåller tillsatt kalcium. Om du märker tunnare skal eller “nakna” ägg, komplettera dina höns foder med krossade ostronskal eller annat kalciumtillskott för höns. Du kan också spara äggskal efter att ha knäckt dem för att krossa eller mala dem och strö ovanpå dina höns foder. Se till att inte erbjuda skal som inte har krossats i mindre bitar, eftersom höns kan få smak för ägg och faktiskt börja äta dem direkt ur redet.

Öka dina höns förmåga att lägga ägg med skal genom att ge dem vitamintillskott för höns för att se till att de får i sig alla vitaminer och mineraler som de behöver. Som en extra bonus passerar tillskott som t.ex. Omega-3 som matas till dina höns till äggen de lägger – och sedan till dig när du äter dem.

Skenet kan bedra

Ibland kan ett ägg se lite annorlunda ut, men det kan vara svårt att sätta fingret på varför. Dessa vanliga syner är vanligtvis ingen anledning till oro, så länge det inte blir det nya normala.

Varför finns det blod på mina höns ägg?

Även om det kan se oroande ut, tyder blod på ett äggskal vanligtvis på att det lagts av en ung höna (unghöna). Detta problem bör lösa sig av sig själv efter de första veckorna av äggläggning.

Varför är mina hönsägg långa och smala?

Hos unghöns som precis börjat värpa, kan ägg ibland få en besvärlig form eller utseende. Unghöns börjar ofta lägga mindre, långa ägg som nästan ser spetsiga ut. Om långa ägg börjar dyka upp plötsligt och regelbundet hos vuxna höns, bör du kontakta din veterinär, eftersom detta kan tyda på sjukdom.

Varför är mina hönsägg ojämna med knölar?

Äggens konsistens är ett tydligt tecken på potentiella näringsbrister eller stress hos din flock. Alla höns som konsekvent lägger ägg som inte har ett runt, slätt skal, är antingen stressade eller undernärda. Se till att dina höns foder har tillräckligt med protein, kalcium och vitaminer och mineraler. Att bo för trångt är ofta en källa till stress för höns, så ge dem tillräckligt med plats i en walk-in hönsgård eller ett område inhägnat av hönsstängsel under dagen, och tillräckligt med plats i deras hönshus på natten.

Varför finns det ett tunt ytterlager på mina höns ägg?

För mycket kalcium i en flocks kost kan göra så att ägg läggs med ett skrovligt eller strävt utseende. Bruna ägg kan få en rosa nyans från detta överskott av kalcium, eller så kan du se fläckar av vitt på mörkare färgade ägg. För att rätta till detta, minska kalciumtillskottet tills äggen återigen får ett normalt utseende. Om äggen fortsätter vara skrovliga eller sträva men bara hos en eller två höns, är det mer troligt att du har ett par höns som producerar ett tjockare skal än andra. I det här fallet är skrovligheten helt normal och till och med fördelaktig.

Även om de kanske inte ser lika tilltalande ut som “normala” ägg, är de flesta ovanliga ägg säkra att äta. För det mesta ligger missbildningar endast inom skalet, och insidan av ägget förblir opåverkad. Alla ägg som har skadat skal bör kasseras, eftersom bakterier har haft chansen att komma in genom det skadade skalet.

Håll ett regelbundet öga på dina höns

Titta till dina höns och gör regelbundna hälsokontroller av dina höns för att se till att alla är i bra form. Leta efter nya eller ovanliga tecken eller symtom hos dina hönor under denna hälsokontroll. Det är också en bra idé att ha ett extra Eglu Go hönshus för höns som är i karantän, sjuka höns eller nya flockmedlemmar.

Ovanliga ägg kan ibland vara ett tecken på sjukdom. Om du märker att dina höns har oregelbunden äggläggning eller lägger ägg med onormalt utseende under en lång period, är det dags att kontakta din veterinär.

Omlet och dina höns hälsa

Ägg kan berätta mycket om dina höns hälsa – men det kan även deras utseende och aktivitetsnivå göra. Det är därför vi har gjort det enklare och roligare än någonsin att hålla din flock frisk. Våra extra stora hönshus ger alla i din flock gott om plats att lägga ägg och sova och våra walk-in hönsgårdar kan utökas till valfri storlek – och ge dig mer plats att spendera med dina höns. Lägg till ett anpassningsbart hönsträd med sittpinnar, och dina höns kommer att ha de bästa förutsättningarna för att hålla sig friska och lyckliga i många år framöver. Med våra genialiskt designade produkter kan du alltid vara säker på att din flock har det bra och att varje del av deras hem är noggrant utformat med dina höns hälsa och välbefinnande i främsta rummet.

Ett barn håller ett hönsägg inne i Omlets walk-in hönsgård

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *