Omletbloggen

Ta med hunden till stranden – här är våra bästa tips!

Många av oss kan hålla med om att det finns få saker som är bättre än att åka till stranden en varm sommardag, och så vida du läser på och är väl förberedd finns det ingen anledning att lämna din fyrfota vän hemma. Simning är en av de bästa motionsformerna för hundar, och du kan stanna hela dagen utan att behöva oroa dig för att åka hem och ta hand om hunden!

Som sagt finns det dock en del saker du måste göra innan ni ger er av, och några saker som är viktiga att veta när det kommer till hundar och stränder. Här är våra bästa tips för en lyckad utflykt!

 

Hitta en hundvänlig strand eller badplats

Hundar är sällan tillåtna på allmänna badplatser och stränder där folk badar, men ofta finns det ett område i mer eller mindre direkt anslutning dit du kan ta din hund. Kolla vilka platser som är hundvänliga där du bor, det brukar finnas en lista på kommunens hemsida. Följ de regler som finns, och se till att alltid plocka upp efter dig och din hund när ni åker hem.

Håll koll på din hund

Även om du är på en strand där hundar är tillåtna måste du som alltid ha koll på din hund, och visa hänsyn mot andra badare och hundägare. Ingen uppskattar att bli dyngsur av en blöt hund som försöker skaka av sig vatten när de försöker slappna av på stranden! Håll alltid ett öga på din hund, och om du inte är helt säker på att hen kommer när du ropar eller håller sig nära dig är det bäst att behålla kopplet på. Omlet har flera koppel i olika längder, så att du kan anpassa hur långt bort hunden kan gå.

Se också till att din hund är säker på stranden. De är proffs på att hitta saker i sanden som inte är bra för dem, allt från kvarlämnade grillningsrester till ruttnande fiskar. Glas, vassa snäckskal eller till och med gamla fiskekrokar kan också gömma sig i sanden, och kan skada din hunds mjuka tassar.

 

Lär din hund att simma

Många tror att alla hundar kan simma, men så är inte fallet. Även om alla hundar automatiskt kommer paddla med fötterna när de kommer i kontakt med vatten är många hundraser inte byggda för att hålla sig flytande under längre perioder. Raser med stora huvuden och små ben har ofta svårt att hålla huvudet över vattenytan och andas. Om din hund älskar att simma, men du inte känner dig säker på hens förmåga att simma kan det vara bra att investera i en flytväst.

Med det sagt finns det också hundar som inte tycker speciellt mycket om vatten, eller som kommer vara nöjda med att springa runt i vattenbrynet, så tvinga aldrig med dig hunden ut i vattnet.

Även om din hund är en stark simmare är det också viktigt att hålla koll på hunden när hen är ute i vattnet. Se till att du har koll på strömmar i vattnet, och låt inte hunden bada om det är väldigt höga vågor eller mycket båtar i omlopp. Hundar kan lätt bli överexalterade i vattnet och snabbt simma långt ut, där strömmarna kan vara väldigt starka. Se också till att du övervakar hundar som leker och simmar tillsammans med barn.

Kom förberedd

Se till att ni har med er allting ni behöver för en dag på stranden. Hunden behöver gott om färskt vatten, så se till att ni har tillräckligt för hela familjen. Det är väldigt praktiskt att ha en ihopfällbar vattenskål, så att du slipper ge hunden vatten direkt ur flaskan. På så sätt vet du också hur mycket hunden faktiskt druckit.

Ta också med leksaker som hunden kan underhålla sig med under dagen. Om det finns möjlighet att kasta bollar och frisbees på stranden är det en perfekt aktivitet som både underhåller din hund och ger hen motion. Se bara till att de flyter om du kastar ut dem i vattnet!

Om ni ska vara på stranden under flera timmar, eller kanske till och med hela dagen, är det viktigt att se till att hunden får tillgång till skugga. Om du inte är säker på att det finns en skuggad plats dit ni ska åka är det bäst att ta med ett parasoll eller ett litet strandtält där hunden kan vila under de varmaste timmarna på dagen.

Innan hemfärd

Om det finns kranar eller strandduschar är det bra att spola av hunden innan ni åker hem. Salt kan irritera hundens hud och sand kan komma in i ögonen när hunden försöker få bort det från ansiktet, vilket kan leda till ögoninflammationer och mycket obehag. Hunden kan också ha kommit i kontakt med mycket annat smuts och bakterier under sina lekar.

Om du inte har tillgång till rent, rinnande vatten på stranden kan det vara bra att ha en handduk i bilen som du åtminstone kan skrubba bort en del av sanden med innan du tvättar av hunden hemma.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *