Omletbloggen

7 sätt att hjälpa dina höns hålla sig svala i sommar

En flock bruna höns går fritt utomhus

Visste du att höns inte kan svettas? Istället använder de sina ben, kammar och slör för att ge från sig värme från kroppen. De flämtar också och sträcker ut sina vingar för att få in luft nära kroppen. Höns tycker också om att ligga ner i skuggan när det är väldigt varmt, och givetvis dricker de mycket vatten. Visste du att det faktiskt är lättare för höns att hålla sig varma på vintern än svala under sommaren? Och det är inte bara frågan om att de ska vara bekväma – höns kan dö av värmeslag. Eftersom höns har svårt att svalka sig själva är de beroende av din hjälp när det blir väldigt varmt. Så vad kan du göra för att hjälpa dina höns under sommaren? Här är våra 7 bästa tips:

1) Vatten

Ägg består till allra största del av vatten, så att skapa ägg absorberar massvis med vatten från hönans kropp. Att dricka vatten är ett av de bästa sätten för höns att svalka sig själva. De behöver därför massvis med färskt, rent och kallt vatten under sommarens varma dagar. Det är bäst att byta ut vattnet varje dag för att se till att de har tillräckligt, och att det håller sig färskt. Det är också bra att se till att du har flera vattenkällor, så att alla höns kan dricka samtidigt och inte behöver slåss för att komma fram och riskera att bli uttorkade.

Ett annat sätt du kan använda vatten för att hjälpa dina höns att hålla sig svala är att ge dem en grund pool där de kan doppa sina fötter och ben, från vilka de ger ifrån sig värme. Fyll ett par grunda skålar eller baljor och ställ dem på gården eller i trädgården. Om dina höns inte tycker om att stå direkt i vattnet kan du försöka ställa ner en tegelsten i vattnet som kommer kylas ner av vattnet och som hönsen kan stå på.

2) Skugga

Det är absolut viktigaste du måste ge dina höns är skugga, och det är ännu viktigare när det blir väldigt varmt. Om du låter dina höns gå fritt i trädgården kommer de troligtvis hitta skugga under träd och buskar, men det är bra att också ge dem skugga på hönsgården. Du kan lätt skapa skuggade områden på gården genom att antingen ha ett upphöjt hus och/eller täckande överdrag.

En hönsägare fyller på en Eglu-matbehållare i hönshuset Eglu Go3) Godsaker och foder

Försök att ge dina höns svala saker att smaska på, t.ex. frysta bär, grönsaker och fruktbitar. Du kan skapa hängande godisbitar genom att lägga dina höns favoritgodsaker i isformar med ett snöre i mitten så att de kan hänga i gården. Alternativt kan du kyla en vattenmelon i kylen innan du ger den till hönsen.

Var dock försiktig med att ge dina höns för mycket saker att äta utöver det dagliga fodret, som du vill se till att de får i sig. Höns äter mindre när det är väldigt varmt eftersom matsmältning producerar mer kroppsvärme, så det är viktigt att se till att de äter rätt saker och får alla vitaminer och mineraler de behöver. Försök att mata hönsen under svalare tidpunkter på dagen, t.ex. senare på kvällen.

4) Kosttillskott

Det kan vara en god idé att ge dina höns kosttillskott i värmen, t.ex. extra vitaminer och stärkande medel som kan hällas direkt i deras foder eller vatten. Det kan förbättra deras förmåga att absorbera mineraler, göra det lättare för dem att behålla sin allmänna hälsa, och hjälpa dem hantera hettan bättre. Äppelcidervinäger kan t.ex. hjälpa dem ta upp kalcium i kroppen, vilket är en viktig komponent i äggskalsproduktion.

5) Sandbad

Höns älskar att sandbada när det är varmt, men du kanske inte vill att de rullar runt i dina rabatter. Det bästa du kan göra är att fixa en extra rabatt och fylla den med sand, jord och luspulver. Om du har en stor flock kan det t.o.m. vara bra att ge dem flera platser, så att alla har möjlighet att bada i skuggan samtidigt.

Se till att du ställer sandbadet någonstans där det är skyddat eller täckt när dina höns inte använder det så att regnet inte gör det till ett lerbad.

En hönsägare sitter vid en pickleksak från Omlet med höns som går fritt utanför sin Walk in-hönsgård6) Ytor

Dina höns behöver gott om plats under sommarmånaderna för att se till att de inte är för trångbodda. Det kommer vara ännu varmare för dem om de är för många på en liten yta. Höns måste kunna sträcka på sig och vifta med vingarna för ventilation, och alla i flocken måste kunna dricka kallt vatten och ligga i skuggan när de vill.

7) Ett svalt hönshus

Alla Omlets Eglu-hönshus har ett unik isoleringssystem med två väggar som fungerar på samma sätt som dubbelglas. Det betyder att de inte blir för varma på sommaren. De är också designade med dragfri ventilation som undviker att luft blåser direkt in i värpredet men ändå låter frisk luft cirkulera.

Om du har ett hönshus i trä är det viktigt att tänka på hur du kan hålla huset svalt och skönt för dina höns. Se till att det finns gott om ventilation antingen genom att öppna fönster, eller använda en fläkt. Var försiktig med att använda för mycket tjockt och tätt strö eftersom det absorberar värme. Håll också utkik efter mögel i trähönshus. Mögel kan göra att strö och hö ruttnat snabbare, och därigenom generera mer värme, så se till att du regelbundet städar huset noggrant.

Om dina höns inte vill gå in i huset under dagen för att lägga ägg kan du ge dem värpreden utomhus som du ställer på svalare platser med skugga.

Vi önskar dig och dina höns en toppensommar!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *