Omletbloggen

Träffa den alarmerande servicehunden Rocky!

Rocky är en alarmerande servicehund och en fantastisk följeslagare till sjuåriga Josh som har hypoglykemi och epilepsi, och som tillbringat mycket tid på sjukhuset ända sedan han föddes. Rocky har tränats av en välgörenhetsorganisation som är specialiserade på alarmerande servicehundar, Medical Detection Dog, och varnar Joshs familj när hans blodsocker blivit farligt lågt, vilket skulle kunna leda till epilepsianfall.

Vi pratade med Joshs mamma Paula för att ta reda på mer om denna fantastiska vänskap!

Vilken ras är Rocky?
Han är en cockapoo, alltså en korsning mellan cocker spaniel och pudel.

Hur gammal är han?
Han blir 2 år den 28:e september, och flyttade in hos oss när han var 9 veckor gammal.

Vad är det Rocky gör för att hjälpa Josh från dag till dag?
Rocky tillbringar all sin tid med Josh och varnar oss när Joshs blodsockernivåer sjunker, vilket han upptäcker genom att lukta. Josh har oförklarad hypoglykemi och epilepsi, och hans anfall triggas av lågt blodsocker. Vi testar Joshs blodsocker flera gång om dagen, men vi är otroligt lyckligt lottade att ha Rocky med oss eftersom han många gånger varnat oss i tid, så att vi kunnat hindra att saker blir värre. Rocky sover i Josh rum, och vi kan lita på att han kommer och väcker oss om han märker att någonting inte står rätt till.

Om Rocky vill varna Josh ställer han sig på bakbenen och lägger sina tassar på Joshs axlar och slickar honom i ansiktet. Om Josh sover letar han istället upp mig och slickar mina händer tills jag vaknar.

Gav Medical Detection Dog er några råd om vilken hund ni skulle skaffa?
Vi hade pratat med dem innan vi köpte Rocky och visste vad vi skulle leta efter för att öka chansen att köpa en valp som vi skulle kunna träna. Givetvis visste vi att det inte fanns någon garanti för att det skulle fungera, så vi fokuserade också på att hitta en valp som skulle passa in i vår familj.

Under Rockys träning, var ni tvugna att gå många kurser?
Rocky och jag gick och tränade en gång i veckan, och Josh följde med när han kunde. Jag skickade också in rapporter om alarmeringsbeteende tillsammans med Joshs blocksockernivåer.

Vad bestod träningen av? Och var tränade ni?
Vi var på flera olika platser. Det var allt från att att besöka platser med mycket folk och gå utan koppel till att stanna vid vår sida, distraktionsarbete etc. Vi åkte tåg, buss och taxi och besökte massvis med publika plaster: torg, mataffärer, skolor etc. för att se hur Rocky skulle reagera. Och så var vi givetvis hos veterinären.

Hur lång tid tog träningen från början till slut?
Rocky blev godkänd när han var 18 månader, vilket är den yngsta åldern som går att bli godkänd vid. Vi tränade med honom från att han kom hem till oss när han var 9 veckor gammal.

Måste ni fortfarande gå på kurser nu när han är godkänd?
Vi var på kontroll 6 månader efter han kvalificerades, och sen måste vi gå en gång om året. Om det skulle uppstå några problem kan vi prata med Medical Detection Dog när vi vill. Vi går också på regelbundna uppfräschningskurser för att se till att Rocky upprätthåller sin höga standard på beteende och alarmering.

Vad ger ni Rocky som belöning?
Rocky vill alltid ha samma sak, torkad korv – hans absoluta favorit!

Får Rocky följa med Josh överallt?
Ja, det får han. När vi är ute bland folk måste Rocky ha på sig sin Assistanshundsväst, men får komma in i affärer, restauranger, på stränder och i biosalonger.

Rocky och Josh är bästa vänner. Josh litar helt och hållet på Rocky och förstår att han hjälper till att hålla honom säker. Så Rocky har verkligen förbättrat livet för vår familj!

—————————–

I Sverige är det Svenska Brukhundklubben som har ansvaret för att kvalitetssäkra och godkänna assistanthundinstruktörer och skapa regelverk och examinationer för assistanshundekipage. Du kan läsa med om deras arbete med assistanshundar här.

Omlet har ett brett utbud av hjälpmedel för att träna din hund, du hittar dem på vår hemsida.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *