Omletbloggen

Behöver mitt husdjur en kompis?

Ett djur som visar stort behov av kontakt med andra kallas för ett socialt djur. Det betyder att de behöver kontakt med andra av sin egen art. Om de tvingas leva ensamma kommer dessa djur uppleva extrem uttråkning, frustration och rädsla. Såvida du inte har massvis med tid att umgås med dem rekommenderar vi att de får en kompis.

Ensamdjur tillbringar på motsatt sätt större delen av sina liv utan sällskap från andra av samma art, med undantag för parning och att ta hand om ungarna. De håller ofta hårt på sina revir, och tycker inte om sällskap av andra djur, speciellt inte de av samma art. Vissa ensamdjur kommer till och med börja bråka om de bor tillsammans, vilket kan skada eller till med med döda båda djur.

Kaniner
Vilda kaniner tillbringar sina liv som en del av en större grupp. De är otroligt sociala djur, och som husdjur måste de bo med åtminstone en annan kanin. Det är lättast om kaninerna bott tillsammans från födseln, men upp till ungefär tre månaders ålder kommer de vanligtvis vänja sig vid andra relativt lätt. Den bästa kombinationen är en kastrerad hane tillsammans med en kastrerad hona. Två bröder eller systrar från samma kull kommer också komma väl överens, men för att motverka bråk är det bäst om båda är kastrerade.

Två kaniner som leker under Zippi-plattformar för kaniner från Omlet

Hamstrar
Guldhamstrar (och ibland kinesiska hamstrar) måste bo ensamma. Om de lever tillsammans med andra hamstrar kommer de bli väldigt stressade, även om de har en stor bur. För ägare som vill ha fler än ett djur rekommenderas dvärghamstrar. De kan leva i par eller större grupper så länge de har tillräckligt med plats.

Marsvin
I det vilda lever marsvin i grupper på 10 eller fler, så de är sociala varelser som tycker om sällskap. Som husdjur bor de oftast i par: två honor eller två hanar kommer utan problem kunna bo tillsammans, speciellt om de är syskon. Två hanar i olika åldrar kan också oftast bo tillsammans, så länge det inte finns några honor i närheten. Om en hona och hane bor tillsammans bör hanen kastreras.

Gerbiler
På grund av sin sociala natur måste gerbiler bo tillsammans med andra av samma art, med undantag för duprasigerbiler. Det är alltid bäst att köpa två gerbiler vid samma tillfälle, eftersom det kan vara svårt att introducera två gerbiler för varandra när de är vuxna (ungefär 16 veckor). Du kan ha antingen två hanar eller två honor. Även om gerbiler är väldigt sociala djur som kan bo i större grupper, är det bäst att inte ha fler än 2-4, såvida du inte har en väldigt stor yta för dem.

Hundar
Det finns ingenting hundar tycker lika mycket om som uppmärksamhet och kärlek, vare sig den kommer från dig (deras ägare) eller från andra hundar. De är oftast nöjda och glada med bara dig, så att skaffa en hund till är inte nödvändigt. Många tror att alla problem med separationsångest kommer lösas om de adopterar en hund till, men det stämmer inte. Det är också viktigt att tänka igenom valet att skaffa en hund till, och ta hänsyn till flera saker, inklusive kön, ålder, temperament, motionsbehov och storlek.

Katter
Katter kräver oftast inte sällskap från någon av sin egen art, och kommer i de flesta fall vara glada med att vara den enda katten i huset. Katter är ensamdjur, men kan också bo i grupper. En extra kattvän (eller partner in crime) ger extra fysisk och psykisk stimulans, och de kommer kunna hålla varandra sällskap medan du inte är hemma. Det bästa alternativet om du vill ha fler än en katt är att välja två från samma kull.

Höns
Höns är sociala djur. Hönor och kycklingar utgör grunden av gruppen, medan tupparna lever något mer självständigt. De bör därför alltid leva i en flock. Höns utan vänner kommer bli ensamma och väldigt stressade. När du skaffar en grupp höns, eller introducerar nya höns till din nuvarande flock kommer de hitta en hackordning, och du kommer förmodligen fundera på om de faktiskt vill bo tillsammans. Men när alla kommit på plats återgår flocken till det normala. Du kan läsa mer om hur du introducerar höns för varandra här.

Hönor sitter tillsammans i värpredet på hönshuset Eglu Go Up från Omlet

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *