Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Håll hunden borta från julmaten – här är några saker de inte kan äta

Julen är en tid på året alla familjemedlemmar ska kunna njuta av, även din hund. Om du inte är försiktig kan dock festligheterna sluta illa för dina husdjur. Att ge dem fel mat, eller släppa dem lösa i köket, kan leda till stora problem väldigt fort.

Julmat din hund inte bör äta

Vi börjar med det allra enklaste: dina lurviga vänner kan inte ta del av snapsandet vid julbordet. Minsta lilla mängd alkohol är väldigt dåligt för dem. Förutom det bör du också se till att de inte får i sig:

 1. Julskinka.
  Många väljer att göra sig av med de feta kanterna på skinkan och istället ge dem till sina husdjur. Förutom att fettet kan orsaka diarré och problem med bukspottskörteln är skinkan oftast också alldeles för salt för din hund.
 2. Bulldeg.
  Vare sig du bakar frallor eller lussekatter är det viktigt att aldrig låta din hund smaka på degen. Jästen omvandlas till alkohol när den växer i hundens mage, och din vovve kan bli både förgiftad och få väldigt allvarliga magsmärtor.
 3. Lök och vitlök.
  Alla sorters lök är giftiga för hundar och kan orsaka allvarlig blodbrist. Se därför till att inte ge hunden någonting som innehåller lök, som köttbullar, löksill eller Janssons frestelse. 
 4. Vindruvor, russin och korinter.
  Dessa saker är alla giftiga för hundar, till den grad att du direkt bör ta kontakt med veterinären om du upptäcker att din hund fått i sig till och med en liten mängd. Hundar får därför smaka fruktkakor, lussekatter eller vindruvor. 
 5. Chokladi alla former.
  Det finns ofta otroliga mängder choklad i våra hem över julen. För människor är det helt okej att äta lite choklad ibland, men inte för hundar. Teobromin, ett ämne som hittas i choklad, kan döda din hund, så det är viktigt att de inte får någonting, och att all choklad hålls på säkert avstånd från giriga hundtassar.

Detta är inte en fullständig lista, men en bra början på saker som du inte bör ge till dig hund, vilket tid på året det än är. 

Julmat som hunden kan äta

Det finns egentligen inget behov av att ge din hund den mat som vi människor äter bara för att det är jul, men om du känner att du verkligen vill dela med dig av julmaten till din hund finns det lyckligtvis några saker som också husdjur kan njuta av. Det är dock viktigt att dessa saker bara ges i små mängder.

 1. Ett par skivor kalkon.
  Äter ni kalkon på juldagen? Din hund kan få lite vitt kött, så länge du tagit bort allt skinn.
 2. Kokt potatis och potatismos.
  Det är okej för hundar att äta en liten mängd potatis, men se till att den inte smaksatts med salt eller smör.
 3. Blandade grönsaker.
  Precis som med all annan “människomat” kan du inte ge din hund en full skål med grönsaker, men det är okej att ge dem ett par utvalda grönsaker, t.ex. en bit morot, brysselkål eller gröna bönor. Än en gång är det dock viktigt att hunden inte får i sig något extra salt eller andra kryddor.
 4. Frukt utan kärnor.
  Förutom ett par frukter, som rabarber och avokado, kan du dela med dig av fruktsalladen till din hund om hen är intresserad. Se dock till att kärnorna är borttagna. Kom också ihåg att frukt är både surt och innehåller socker, så allting mer än ett par bitar kan orsaka magproblem.

Det är viktigt att se till att dina husdjur också har en fantastisk jul. Om du håller hundarna borta från köket och ser till att de äter och dricker enligt sina vanliga rutiner så bör det inte vara några problem!


Originaltext av Ella Hendrix, här översatt och redigerad.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *