Omletbloggen

Håll hunden borta från julmaten – här är några saker den inte kan äta

Julen är en tid på året alla familjemedlemmar ska kunna njuta av, även din hund. De flesta hundägarna vet att att det är bäst för hunden att äta sin vanliga hundmat också under julhelgen, men det kan vara extra svårt att motstå den där bedjande blicken från hundögonen under julfirandet. Om du vet med dig att du inte kommer kunna låta bli att ge hunden extra godsaker är det viktigt att veta vilken av julmaten hunden kan och inte kan äta.

Julmat din hund inte bör äta

Vi börjar med det allra enklaste: dina lurviga vänner kan inte ta del av snapsandet vid julbordet. Minsta lilla mängd alkohol är väldigt dåligt för dem. Förutom det bör du också se till att de inte får i sig:

 1. Julskinka.
  Många väljer att göra sig av med de feta kanterna på skinkan och istället ge dem till sina husdjur. Förutom att fettet kan orsaka diarré och problem med bukspottskörteln är skinkan oftast också alldeles för salt för din hund.
 2. Bulldeg.
  Vare sig du bakar frallor eller lussekatter är det viktigt att aldrig låta din hund smaka på degen. Jästen omvandlas till alkohol när den växer i hundens mage, och din vovve kan bli både förgiftad och få väldigt allvarliga magsmärtor.
 3. Lök och vitlök.
  Alla sorters lök är giftiga för hundar, så det är viktigt att hålla dem borta från mat som innehåller lök, som köttbullar, löksill eller Janssons frestelse. Vanlig lök är det största problemet, men vitlök är inte heller bra för hunden.
 4. Vindruvor, russin och korinter.
  Dessa är alla giftiga för hundar, till den grad att du bör ta kontakt med veterinär på en gång om du upptäcker att din hund fått i sig till och med en liten mängd. Hundar får därför absolut inte smaka på fruktkakor, lussekatter eller vindruvor och det är viktigt att dessa förvaras utom räckhåll för hunden.
 5. Choklad i alla former.
  Det finns ofta otroliga mängder choklad i våra hem över julen och för människor är det helt okej att äta så mycket de vill, men inte för hundar. Teobromin, ett ämne som hittas i choklad, kan döda din hund även i små mängder, så det är viktigt att de inte får smaka något som innehåller choklad, och att all choklad hålls på säkert avstånd från giriga hundtassar även om hunden ger dig sina bästa tiggande hundögon.

Det är såklart inte bara på julen som du inte ska ge din hund de här sakerna, men det kan vara en bra idé att hålla ett extra öga på hunden under julfirandet när det kanske står rester i köket som ingen håller ögonen på när alla tittar på Kalle Anka, eller när gäster försöker smyga åt hunden något gott under bordet. Det kan vara en bra idé att säga åt alla att inte ge hunden något att äta och sen kan du själv, om du verkligen vill, ge hunden några godsaker som du vet är hundvänliga. Här är julmat som hunden kan äta.

Julmat som hunden kan äta

Det finns egentligen inget behov av att ge din hund den mat som vi människor äter bara för att det är jul, men om du känner att du verkligen vill dela med dig av julmaten till din hund finns det lyckligtvis några saker som också husdjur kan njuta av. Det är dock viktigt att dessa saker bara ges i små mängder.

 1. Ett par skivor kalkon.
  Äter ni kalkon på juldagen? Din hund kan få lite vitt kött, så länge du tagit bort allt skinn och alla ben.
 2. Kokt potatis och potatismos.
  Det är okej för hundar att äta en liten mängd potatis, men se till att den inte smaksatts med salt eller smör.
 3. Andra grönsaker.
  Precis som med all annan “människomat” kan du inte ge din hund en full skål med grönsaker, men det är okej att ge dem ett par utvalda grönsaker från julbordet, som en bit morot, brysselkål eller gröna bönor som alla brukar vara populära med hundar. De brukar också gilla en bit rå morot. Än en gång är det dock viktigt att hunden inte får i sig något extra salt eller andra kryddor.
 4. Ägg.
  Ägghalvor är ju ett måste på julbordet och ägg är något som du kan ge hunden då och då som godis. Ägg innehåller många vitaminer och mineraler som hunden behöver få i sig och kan också göra pälsen blankare. Det är dock än en gång viktigt att du inte har tillsatt salt eller smör (och om du ger hunden ägghalvor från julbordet, se till att först skrapa av kaviar eller majonnäs och bara ge hunden ägget) och ge den inte för mycket.
 5. Frukt utan kärnor.
  Du kan dela de allra flesta frukterna i fruktskålen med din hund, så länge du har tagit ut kärnor och skalat frukter som bananer och apelsiner. Kom också ihåg att frukt är både surt och innehåller socker, så allting mer än ett par bitar kan orsaka magproblem.

Det är viktigt att se till att dina husdjur också har en fantastisk jul. Om du håller hunden borta från köket och ser till att den äter och dricker enligt sina vanliga rutiner så bör det inte vara några problem!

Dog biscuit recipe

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *