Omletbloggen

Hur du hindrar dina ägg från att frysa

Omlet Eglu Cube hönshus med en Autodörr i snön

Om du bor på ett ställe med kallt väder på vintern är chansen stor att du kommer att stöta på ett fruset hönsägg i redet. Frysta ägg är mindre än idealiska av många anledningar – men de kan undvikas. Här är några snabba tips på hur du kan förhindra att äggen fryser innan du samlar in dem.

Varför fryser äggen?

Ägg är för det mesta flytande inuti tills de är kokta eller kan utvecklas till en kyckling – och precis som andra vätskor har de en fryspunkt. Hönsägg fryser när temperaturen är ca -1.7 grader Celsius, och kan frysa helt på bara ett par timmar. Då enhöna som inte är liggsjuk inte sitter på äggen så länge, är ägg som lagts i värpredet mottagliga för kylan.

Hur märker jag om ett ägg är fryst?

Frysta ägg kan kännas kompaktare än vanligt och kan också spricka eller bukta ut av det inre trycket. Vissa ägg kanske inte är helt frysta när de samlas in, och om du använder dem direkt kan du se den delvis frysta äggvitan. Delvis frusna ägg kan också kännas ur balans i handen, eller ge ifrån sig ett hörbart ljud när de skakas.

Kan jag använda frysta ägg?

Ägg som har fryst har inte samma konsistens eller smak som färska ägg. Frysta ägg kan tinas och ätas, men på grund av deras sammansättning blir konsistensen grynig och obehaglig. Frysta äggulor som har tinat kommer att bli tjocka och gelatinösa och förlorar sin förmåga att blandas väl.

Ägg som har spruckit eller verkar missformade ska kastas – även de som har frusit. När skalet på ett ägg har spruckit utsätter det ägget för bakterier och andra föroreningar som kan göra dig sjuk. Det är därför viktigt att kasta frysta ägg och fokusera på att förhindra att de fryser från första början.

Tre sätt att förhindra att ägg fryser

Isolera ditt hönshus

Isolerade hönshus hjälper till att hålla kvar kroppsvärmen från dina höns och förhindrar att den försvinner för snabbt. Det minimerar också effekterna av yttertemperaturen på insidan av hönshuset, och håller det varmare än temperaturen utomhus. Du kan försöka isolera ditt befintliga hönshus – men se till att inte begränsa ventilationen, vilket är viktigt under vintermånaderna för att förhindra att fukt byggs upp. Vårt sortiment med Eglu hönshus har dubbel väggisolering med dragfri ventilation för att det ska vara bekvämt när det är kallt ute. Eglu väderskydd för extrema temperaturer kan också läggas till för att isolera våra hönshus ännu mer i särskilt kalla klimat.

Fokusera på värpredet

Gör redet så varmt och inbjudande som möjligt. Tjockt strö som halm är ett bra val för att göra värpredet bekvämt på vintern. Du kan också hänga remsor av tjockt tyg som t.ex. fleece som en gardin framför hönsens värpområde för att ytterligare isolera mot kyla. Värpreden för höns behöver vara upphöjda över den frusna marken och tillräckligt varma för att förhindra att äggen fryser tills du kan samla dem.

Samla in äggen oftare

Under vintermånaderna är det viktigt att leta efter ägg flera gånger om dagen för att förhindra att de fryser. Även om hönsägg kan vara kvar i hönshuset i flera dagar i vanliga fall och ändå vara ätbara, bör du undvika att äta frysta ägg. Höns lägger vanligtvis sina ägg på förmiddagen eller tidigt på eftermiddagen. Det är bra att kontrollera värpredet efter ditt morgonkaffe, efter lunch och en gång till innan mörkrets inbrott.

Vad ska man undvika för att förhindra att äggen fryser

Det finns några isolerande eller värmeproducerande åtgärder som kan vara frestande att ta till för att förhindra att dina ägg fryser, men se till att undvika:

  • Att ställa en värmelampa eller värmeplatta inuti hönshuset, eftersom detta kommer att göra dina höns för varma och potentiellt ge dem en chock när de går ut i det kalla vädret.
  • Att täppa till ett hönshus helt och hållet – detta hindrar luft från att cirkulera och kommer att göra så att fukt byggs upp i hönshuset, vilket kan leda till andningssjukdomar hos dina höns och köldskador på deras kammar och skägglappar.
  • Att lägga in filtar eller annat tyg som sängkläder i värpredena. Hönornas klor kan lätt fastna i tyget och orsaka skador.

Omlet och dina ägg

Vårt utbud av Eglu hönshus har alla samma expertdesignade isolering för att hålla dina höns så bekväma som möjligt i alla väder. Och genom att lägga till en automatisk hönshusdörr, kan du schemalägga dina höns så att de stannar i deras hönshus under de kallaste timmarna på dygnet, vilket ger värme till både hönshuset och äggen. När du väljer ett genialiskt isolerat hönshus från Omlet kan du lita på att dina höns är bekväma både när de sover, leker och lägger sina ägg.

En pojke med sina höns i ett snöigt Eglu hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *