Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du slipper hitta frysta ägg i hönshuset

Att hitta ett fruset ägg i värpredet är en av de tråkigaste saker en hönsägare kan vara med om, speciellt eftersom det kan gå lång tid mellan äggen under vintern.

En äggvita fryser vid -0.45°C, och en gula vid -0.58°C, vilket betyder att äggen riskerar att frysa så fort temperaturen går mot nollan.

Kollage som visar Eglu-hönshus från Omlet täckta i snö

Kan jag använda ett fruset ägg?

Frusna ägg kan göra dig väldigt sjuk. När ägget fryser vidgas innehållet, vilket gör att skalet går sönder. Om du hittar ett fruset ägg med sprucket skal är det bäst att göra sig av med det, eftersom du inte vet vilka otrevliga saker innehållet i ägget kommit i kontakt med.

Om skalet fortfarande är helt kan du hålla ägget fruset tills du vill använda det, och då tina det i kylen. Det är dock bra att veta att ägget inte kommer bete sig precis som ett vanligt ägg, speciellt gulan. Den kan bli geléartad och tjock, och kommer inte rinna som på ett ägg som inte varit fruset. Det kommer också vara mycket svårare att separera ägget, så det är bäst att använda det i ett recept som kräver hela ägget.

Hur du motverkar frysta ägg

Isolera ditt hönshus

Det enkla svaret är att isolera ditt hönshus, eller skaffa ett hönshus som redan är isolerad, som Eglu-hönshusen. Om du försöker isolera huset med plast eller presenning, eller några gamla mattor du hittat, är det viktigt att du håller huset väl ventilerat. Fukt och instängdhet gör mer skada för höns är kylan.

Fokusera på värpredet

Försök att göra värpredet så inbjudande och varmt som möjligt. Att hänga gardiner runt dem kommer göra att värmen från hönsen hålls inne, och mycket halm hjälper till att isolera.

Plocka äggen oftare

Ägg fryser otroligt fort i minusgrader. Istället för att gå och plocka äggen en gång på morgonen, försök att gå till hönshuset tre eller fyra gånger per dag för att få in äggen i värmen så fort som möjligt.

Om det inte är en möjlighet för dig kan Omlets Eglu-hönshus ge dig lite mer frihet och flexibilitet. De isolerade väggarna håller hönshuset varmare längre, vilket motverkar att äggen i värpredet fryser, samtidigt som de håller dina höns varma och mysiga, och hönshuset väl ventilerat. Du kan också skydda dina ägg (och höns) mot de allra mest extrema temperaturer med vårt utbud av isolerande överdrag och jackor.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *