Omletbloggen

Varför ser hönsägg ibland konstiga ut?

Närbild på en äggkartong

Hönor lägger ibland ägg som inte alls ser ut som de i äggkartongen från mataffären. Vissa är enorma, andra är jättesmå, vissa är runda som en boll, andra är spetsiga och vissa har mjuka skal. Det finns flera anledningar till de här ovanliga äggen.

Alla hönor har sina egna egendomligheter när det gäller äggens färg, storlek och form. Trots att de flesta hönsraserna lägger ljusbruna ägg, lägger vissa hönor ägg med pigmenterade skal. En höna lägger ägg i samma färg hela sitt liv och färgerna kan variera från brun till ljusblå och pastellgrön och vissa har prickar som gör äggen väldigt fina och speciella.

Men ovanliga former och storlekar har inget med en specifik hönsras att göra utan är en helt annan egendomlighet.

Varför är äggen ibland större eller mindre än vanligt?

Ett jättestort ägg innehåller två gulor och i de här fallen har hönan dubblat sin vanliga äggproduktion och värpt ett jättestort ägg för att hela äggets innehåll ska få plats. De här äggen har vanligtvis gulor som är mindre än vanligt, men de ser väldigt iögonfallande ut i stekpannan!

Yngre hönor lägger ofta mindre ägg, men de kommer snabbt att börja lägga normalstora ägg och vissa mindre dvärghöns lägger såklart alltid mindre ägg.

Varför har ägg ibland en konstig form?

Ett ägg kan ha konstig form av många olika anledningar. En unghöna brukar lägga ett par ägg innan hon kommer in i sin vanliga rutin. Om hönorna är stressade i hönshuset kan det också synas på äggen som kan bli missformade. Då handlar det ofta om att hönan är redo att värpa men en annan höna har tagit hennes plats i värpredet.

Onormalt formade ägg kan vara mer avlånga eller så kan de ha en tunn spets. Ibland ser de lite ojämna ut med en skrovlig yta istället för den släta yta vi är vana att se på ägg, eller så kan ägget ha ett tjockare band av skal i mitten. I alla de här fallen är det inget fel på ägget inuti skalet och det går att äta dem som vanligt.

Ett runt bollformat ägg är vanligtvis ett tecken på kalciumbrist eftersom den runda formen inte behöver lika mycket kalcium som ett normalt ovalt ägg.

En höna som är svart och brun går utomhusÄr konstigt formade ägg ett tecken på sjukdom?

En annan orsak till att en höna lägger ägg i konstiga former är sjukdomen infektiös bronkit. En höna som drabbats slutar lägga ägg i ett par dagar eller lägger bara ägg då och då. Äggen hönan lägger har skalförändringar med åsiga, skrovliga och tunna skal och äggvitan i de här äggen är tunn och vattnig. Det är också vanligt att äggen har ett ljusare skal än vanligt. Sjukdomen är ovanlig och går att vaccinera mot, men eftersom motståndskraften är kortvarig vaccineras vanligtvis bara kommersiella höns i Sverige och vaccination av en hobbyflock rekommenderas inte.

En annan sjukdom som kan orsaka ovanliga ägg är infektiös laryngotrakeit och det går att vaccinera hönsen mot den här sjukdomen. Alla sjukdomar kan få hönorna att bli stressade, så kan i teorin resultera i missformade ägg.

Varför lägger hönor prickiga ägg?

Vissa hönsraser lägger alltid prickiga ägg. Men om den höna som vanligtvis lägger enfärgade ägg börjar lägga prickiga ägg kan det finnas många möjliga anledningar. Hönan kan ha fått en chock eller varit stressad när ägget formades eller så kan något ha hänt när skalet skapades i äggledaren.

Om ägget är fläckigt beror det ofta på ett överskott av kalcium, vilket ibland inträffar på början av vintersäsongen och vissa ägg får ett marmorerat mönster istället för fläckar.

Ett fläckigt äggskal har vanligtvis en slät yta, men ibland kan fläckarna vara upphöjda kalciumklumpar. Dessa kan antingen vara runda prickar eller avlånga och det är vanligt att ett ägg har en av de här fläckarna på en för övrigt slät yta. Orsaken kan vara att hönan är uttorkad, så det är viktigt att se till att hönsen har tillräckligt med vatten och att en av hönorna inte mobbas av de andra så att hon inte kan ta sig till vattenskålen.

Varför har äggskalet ibland en vit ring?

Sett från sidan så har äggskal med den här konstigheten en tjock vit ring som ser ut som en röntgen av ägget inuti. Det här har vanligtvis orsakats av en störning när skalet formades vilket kan bero på stress eller att ett andra ägg har börjat formats i äggledaren.

Det andra ägget i den här processen har vanligtvis en platt sida eftersom det har stött ihop med det första ägget under den tid när skalet formades och därför har det tryckts ihop och fått en konstig form.

Varför är ägg ibland skrynkliga?

Ett “skrynkligt” eller skrovligt äggskal kan vara ett tecken på stress eller sjukdom, men det är vanligtvis en ärftlig åkomma. Vissa äldre hönor kan också börja lägga ägg med skrovliga skal. Rynkorna är ofta djupa vilket får ägget att se väldigt speciellt ut och kanske är det här den missformning som ser mest konstig ut.

Rynkorna kan ibland se ut som sprickor i skalet vilket är resultatet av att ägget faktiskt har spruckit när det formats och sprickorna är där hönans kropp har “lagat” ägget med hjälp av kalcium. Vanligtvis är orsaken stress eller sjukdom också i de här fallen, men ibland kan det bero på att ett andra ägg krockar med det som håller på att formas om hönan har ett överaktivt system.

Varför har äggen ibland mjuka skal?

Ett mjukt skal är ett tecken på att hönan har brist på kalcium eller D-vitamin. Kalciumbrist kan botas genom att se till att hönsen äter ett foder av hög kvalitet och inte äter för mycket matrester eftersom det kan göra dem så mätta att de inte äter sitt foder. Brist på D-vitamin kan botas av solen, vilket inte alltid är lätt under de mörkare månaderna!

Andra möjliga anledningar är att det är för varmt eller att hönan har fått i sig för mycket salt eller spenat. Om du ger hönsen matrester är det viktigt att se till att de inte får något som är salt.

Den extrema varianten av ägg med mjuka skal är att ägget inte har något skal överhuvudtaget. Om hönan lägger ett ägg utan skal är det viktigt att snabbt ta bort det eftersom det annars ruttnar i det varma hönshuset.


Konstiga ägg är vanligtvis en engångsföreteelse och inget att oroa sig för, men om hönan lägger konstigt formade ägg två dagar i rad är det däremot dags att undersöka om det finns någon orsak och vanligtvis är det mat och stress som är orsaken.

När det gäller att använda äggen behöver du inte oroa dig, förutom ägg med mjuka skal eller ägg som helt saknar skal kan man äta de här konstigt formade äggen precis som vanligt.

Närbild på äggkartong nummer 2

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *