Omletbloggen

Så här avgör kaniner vem det är som bestämmer

Precis som alla andra sociala djur så har kaniner en rangordning. Unga kaniner som har växt upp tillsammans bestämmer ordningen utan att du ens märker det. Men om du introducerar kaniner som inte redan känner varandra kommer de att behöva bedöma varandra och bestämma vem det är som är den dominanta i relationen.

Kaniner bestämmer vanligtvis inte det här genom att slåss utan visar istället ett beteende som är kaniners variant av när två tuppar sprätter. De kommer att jaga, tvätta och buga mot varandra, och en av kaninerna kommer att försöka bestiga den andra kaninen (det här är ett tecken på dominans hos många däggdjur).


Varför tvättar kaniner varandra?

När kaninerna tvättar varandra kanske ser ut som om de gör det av kärlek, men det är faktiskt ett tecken på undergivelse. Kaninen som tvättar den andra visar för den dominanta kaninen att den accepterar sin plats längre ner i rangordningen. Ibland händer det att kaninerna tvättar varandra av andra anledningar, men om en kanin tvättar den andra kaninens öron, ögon och panna betyder det att den accepterar den dominanta kaninens plats högre upp i rangordningen.

Ibland kan man se att den dominanta kaninen begär att bli tvättat av en annan kanin genom att närma sig den och sänka sitt huvud. Det här kanske ser ut som underkastelse, men det är faktiskt precis tvärt om. Kaninen som sänker huvudet säger “här är mitt huvud, tvätta mig!”

Varför bugar kaniner mot varandra?

En kanin som bugar sig ber om att bli tvättad av den andra kaninen. Den dominanta kaninen kommer att närma sig sin kompis med huvudet först och kaninernas nosar nuddar ofta. Den kommer att ha resta öron och ibland knuffar kaninen den andra på hakan för att den vill bli tvättad.

Tidigt i förhållandet och innan kaninerna har etablerat en rangordning kanske inte kaninen som blir närmad förstår vad den andra kaninen vill och istället bugar tillbaka. I det här fallet kommer båda kaninerna att buga innan de har bestämt ordningen och det kanske till och med blir bråk, eftersom en kanin som vill bli tvättad brukar insistera på det!

Varför lägger sig en kanin platt med fällda öron?

När en kanin lägger sig platt på marken med sänkta öron visar den undergivenhet. Det här beteendet är annorlunda mot när kaninen bugar och det är de sänkta öronen som visar att den här kaninen är den undergivna. Vissa kaniner visar det här beteendet när de känner sig hotade av en annan kanin och på så sätt undviker den en konfrontation.

En dominant kanin kommer då och då att närma sig kaninen som ligger platt och slicka den på pannan. Genom att göra det accepterar den att den andra kaninen visar sig undergiven och det betyder att den andra kaninen kan slappna av.

 

Foto: Guillermo Casales från Unsplash

Varför jagar kaniner varandra?

Det finns olika anledningar till att kaniner jagar varandra. Det kan vara ett sexuelt beteende, när en hane jagar en hona, eller så kan det vara ett tecken på dominans.

Det är vanligast att kaniner jagar varandra när de först träffas och när de har etablerat en rangordning är det mindre vanligt att det inträffar. Men en hane som inte kastrerats kan ibland jaga andra kaniner av vana för att de andra ska veta att det är han som bestämmer. Vissa kaniner som gillar att mobba andra kan också jaga de andra kaninerna. Så länge inte en kanin verkar bli mobbad hela tiden och därför verkar stressad, eller att en kanin blir skadad under jakten är det bäst att låta kaninerna fortsätta det här beteendet för att etablera rangordningen.

Ibland kan jakten visa sig genom att den dominanta kaninen springer i cirklar runt en kanin och detta avslutas ofta med att den bestiger den andra kaninen.

Varför bestiger kaniner varandra även när de inte parar sig?

Vilken kanin som är mest dominant är inte något som automatiskt avgörs baserat på vilket kön kaninerna är och att en hona bestiger en hane är lika vanligt som att hanen bestiger honan. Det är lite som brottning där brottaren som lyckas tvinga ner sin motståndare på rygg vinner just den matchen. Bara för att en kanin blir bestigen betyder det inte att den genast underkastar sig den andra kaninen utan det kan ta ett par rundor innan kaninerna har bestämt vem det är som är högre i rangordningen.

När kaninerna har lärt känna varandra och etablerat rangordningen brukar de vanligtvis sluta bestiga varandra, men vissa hanar kan fortsätta med det här beteendet. Så länge som den kanin som underkastat sig accepterar det här beteendet kommer det inte att leda till ett aggressivt beteende. Då och då kan du också se den dominanta kaninen bestiga andra kaniner bara för att påminna dem om vem det är som bestämmer.

Om den undergivna kaninen verkar stressad och försöker rymma, och därför blir jagad av den dominanta kaninen kan det vara bäst att tillfälligt separera dem. Men i de allra flesta fallen är det bäst att låta dem fortsätta med sitt naturliga beteende.

Att introducera nya kaniner

Nya kaniner bör, om det är möjligt, bli introducerade på neutral mark. Om du bara släpper in en ny kanin i buren med dina andra kaniner kommer den att bli mobbad av de andra kaninerna och kaninen längst upp i rangordningen kan ibland skada den nya kaninen.

Om du tar med dig din mest dominanta kanin när du väljer en kompis till den kommer du att kunna se hur den reagerar när den träffar den nya kaninen och om det går bra kan de åka hem i samma bur. Det här hjälper också kaninerna att lära känna varandra eftersom båda kommer att vara lite nervösa inför resan.

När ni kommer hem är det bäst att låta kaninerna lära känna varandra på neutral mark. Om det går bra kan de flytta till kaningården senare samma dag, men med två matskålar. Det här är drömscenariot, men det krävs ofta lite mer tid så det är viktigt att se till att ha en separat kaningård redo för den nya kaninen och att den står nära den andra gården så att kaninerna kan se och känna lukten av varandra.

Sen kan du låta kaninerna vara tillsammans ett par timmar varje dag (helst inte i den andra kaningården, utan någonstans som är neutralt för båda kaninerna) tills de verkar komma överens. Innan det inträffar kommer du att se dem bestiga, jaga, tvätta och buga innan de slutligen har etablerat en rangordning!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *