Omletbloggen

Jo bytte ut sitt gamla hönshus mot en Eglu Go UP

Jo Page jobbar som djurskötare på en veterinärklinik och driver också bloggen My Little Country Lifestyle, där hon delar med sig av historier från sitt liv i sydvästra England. Jo uppgraderade nyligen sitt gamla hönshus i trä till en Eglu Go UP, och har skrivit om sina första veckor med sitt nya hönshus.

“När vi äntligen flyttat efter vad som kändes som en evighet var vi tvungna att snabbt bygga en plats där hönsen kunde bo eftersom deras gamla hönshus och gård var inbyggt i staketet i vår förra trädgård. Jag gav Matt en skruvdragare, hammare, lite trä och lite korrugerad plast, och sen hade tjejerna ett halvsäkert och temporärt hem.

Jag jobbade med Omlet förra året och testade deras sittpinnar och Chicken Swing, och när de tog kontakt för att fråga om jag ville recensera hönshuset Eglu Go UP blev jag överlycklig.

Att hitta ett permanent och säkert hem för hönsen var alltid högt upp på att göra-listan eftersom deras temporära hus var svårt att rengöra och snabbt skulle kunna bli ett paradis för de hemska röda hönskvalsterna, eftersom det var helt gjort i trä. Jag har fightats med dem tidigare och förlorat!

Så, ett par dagar senare fick vi en speciell leverans, och hönsen var alla tillgängliga för att ge en hjälpande hand – eller kanske vinge?

Nu var det min tur att börja snickra, och med hjälp av en skruvdragare började jag bygga deras hem. Det tar ungefär 60-90 minuter att bygga ihop en Eglu Go UP, kanske snabbare om du har hjälp. Tyvärr var hönsen när det kom till kritan rätt värdelösa på att hjälpa till!

Instruktionerna är lätta att följa och fast att jag var ensam var Go UP lätt att montera. Jag tyckte det var lättast att bygga ramen först och sen se var i paddocken jag ville ställa den, eftersom jag ville ha plats bakom för att kunna komma åt och rengöra, och att gården skulle stå på plan mark.

När jag monterat ramen och flyttat runt den lite började jag bygga sidorna, taket och till sist de interna delarna. Så fort den var klar var tjejerna därför att inspektera sitt nya hem, och turades om att hoppa upp och ner för stegen.

Till att börja med spred jag ut lite mat inne i huset för att uppmuntra dem att gå in och ut, och de förstod väldigt snabbt var de skulle vara. Alla fyra fåglar gick lade sig i huset på kvällen utan någon påtryckning.

Hönsen var bortskämda nog att inte bara ha ett nytt hus, utan också ett extremvädersöverdrag! Eftersom vi bor högst uppe på Mendip Hills har vi ofta jättekalla nätter, snö när ingen annan får det och väldigt, VÄLDIGT frostiga morgnar.

Överdraget är som ett täcke som kramar om Go UP, och den elastiska delen på fram- och baksida håller det på plats och täcker alla möjliga glapp där vinden möjligtvis kan ta sig in. Materialet verkar väldigt slitstarkt och är vattentätt, stoppat med värmefångande fibrer som håller huset varmt och skönt. Det har redan hjälpt oss massvis med det blöta och kalla väder vi fått nyligen!

Jag arbetar med djur, och jag tar djurens välmående på största möjliga allvar. Vi människor har avlat fram djur och fåglar som ska uppfylla våra behov, och ibland betyder det att de numera inte klarar sig utan mänsklig hjälp.

Hönsen är också inte “bara en kyckling”, de är fåglar som jag har valt att ha med fördelen att jag får färska ägg, och det är mitt ansvar att se till att de får allting de behöver.

Det är otroligt stor skillnad på Eglu Go UP och både vårt temporära hönshus och det hus med gård vi hade innan vi flyttade. Båda var till största del byggda av trä, och vi har redan varit tvungna att göra oss av med ett hönshus på grund av angrepp från rösta hönskvalster som vi inte fick bort. Kvalsterna biter hönsen när de sover, och kan göra att de drabbas av blodbrist och slutar lägga ägg. De älskar små håligheter i fuktigt trä, så traditionella hönshus är ett avelsparadis för dem.

Hönshus i plast är mycket lättare att underhålla eftersom man kan spola av dem med högtryckstvätt, och därför hålla dem fläckfria längre. Alla delar inne i Eglu Go UP kan tas ut och tvättas, och det är superlätt att dra ut brickan på baksidan där all spillning hamnar, så att hönsen inte behöver sitta i sin egen avföring.

Det är superlätt att öppna dörren på baksidan. Vrid bara på handtaget så lossnar hela panelen. Extremöverdraget kan sitta kvar när du städar, allt du behöver göra är att lätta på spännbanden.

I jämförelse med mitt förra hönshus är Eglu Go UP otroligt mycket mer praktisk, lätt att hålla ren, hygienisk, och ärligt talat… den ser rätt cool ut också!

Det är inte allt dock. Förutom benen och huset har den också hjul som gör det lättare att flytta hönshuset. Det är superviktigt att flytta hönsen då och då för att hindra att marken under hönshuset blir för skadad, och förorenad med spillning. Det är extra viktigt om du har en gård på din Go UP.

Var du än bor, på landet eller i stan, är höns ett fantastiskt tillskott till alla trädgårdar, men båda platser kommer med risker. Det finns gott om rävar både på landet och i tätbebodda områden, katter kan följa sin naturliga instinkt och jaga hönsen, och passerade rovfåglar ser mindre höns som lätta byten.

Den extra gården håller dina höns säkra från alla dessa faror. Jag tycker inte att den 2m långa gården är stor nog för 4 större höns, men det är en bra sak att ha när jag måste stänga in dem under kortare perioder. 3 eller 4m ger öppnar givetvis upp möjligheten för att ha hönsen på gården under en längre tid.

Efter ett par dagar visste hönsen precis var de skulle gå för att vila och sova, och de har börjat lägga ägg igen, så de är utan tvekan lika nöjda som vi är!”

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *