Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Hur du tar hand om äldre höns

I genomsnitt lever höns ungefär sex till åtta år, men det finns undantag. Hur gammal en höna blir beror bland annat på vilken ras hon är, och hur hon lever. Höns som värper mycket tröttar ut sig själva och lever sällan längre än tre år, medan det hos andra raser inte är ovanligt att se höns som är tio år. Enligt Guinness rekordbok är världens äldsta höna en Red Pyle vid namn Matilda, som dog när hon var 16 år (1990-2006). En höna ses som senior när hon är fem. Om du inte är säker på hur gammal dina höns är finns det några tecken och saker som gör att du kan se att de börjar bli gamla.

När hönan blir äldre kommer texturen på kammen ändras något, och hon kommer troligtvis ha ärr i ansiktet från tidigare duster med andra höns. Fötter och ben tenderar att bli tjockare, och om din höna har sporrar vet du att hon åtminstone inte är ung längre (höns utvecklar inte sporrar förrän vid ungefär tre års ålder). Artrit kan göra att din äldre höna rör sig mer stelt, och du kan märka att hon går långsammare och mer försiktigt. Och givetvis kommer äggproduktionen minska allt eftersom hönan blir äldre. En genomsnittlig höna värper regelbundet under 4-5 år, med en topp i äggproduktionen vid ungefär 18-24 månader. Efter bara två år brukar produktionen minska drastiskt. När du börjar se mjuka ägg eller ägg med tunna eller missbildade skal vet du att din höna håller på att dra sig tillbaka från värpandet. Du har dock förhoppningsvis flera fantastiska år kvar tillsammans, så se till att skämma bort hönan som gett sig och din familj så mycket.

TA HAND OM ÄLDRE HÖNS

Att ta hand om äldre höns är inte svårt, och skiljer sig inte direkt från att ta hand om dem när de är yngre, men det finns ett par saker du kan göra för att se till att de håller sig friska och glada.

Sänk sittpinnar på gården och/eller i huset

Rovdjurssäker gård 
yta som är rovdjurssäkerär viktigt för att hålla dem trygga. Det är bäst att hålla ett öga på dina höns när de går fritt. Det kan vara nödvändigt att ge dina äldre höns ett separat hus med gård för att undvika att yngre, mer aggressiva höns pickar på dem.

Tillgänglighet till mat och vatten

Mata äldre höns

Kloklippning

En bra veterinär

FÖRDELAR MED ÄLDRE HÖNS

På sitt eget lilla sätt är äldre höns en viktig del av flocken långt efter att de slutat värpa. De producerar fortfarande gödsel, som du kan använda i trädgården. De tycker också om att äta insekter och sniglar som förstör ditt grönsaksland. Äldre höns är också mer benägna att vilja ruva på ägg, så de kan hjälpa till om du funderar på att skaffa kycklingar, både innan äggen kläcks, och när de små kycklingarna ska uppfostras.


Ovan: Omlets nya hönsstängsel
Källor: omlet, countrysidenetwork, mypetchicken, poultrykeeper, thehappychickencoop, wideopenpets, the-chicken-chick

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *