Omletbloggen

Hur du tar hand om äldre höns

Hönor utanför hönshuset Eglu Go

I genomsnitt lever höns ungefär sex till åtta år, men det finns undantag. Hur gammal en höna blir beror bland annat på vilken ras hon är, och hur hon lever. Höns som värper mycket tröttar ut sig själva och lever sällan längre än tre år, medan det hos andra raser inte är ovanligt att se höns som är tio år. Enligt Guinness rekordbok är världens äldsta höna en Red Pyle vid namn Matilda, som dog när hon var 16 år (1990-2006). En höna ses som senior när hon är fem. Om du inte är säker på hur gammal dina höns är finns det några tecken och saker som gör att du kan se att de börjar bli gamla.

När hönan blir äldre kommer texturen på kammen ändras något, och hon kommer troligtvis ha ärr i ansiktet från tidigare duster med andra höns. Fötter och ben tenderar att bli tjockare, och om din höna har sporrar vet du att hon åtminstone inte är ung längre (höns utvecklar inte sporrar förrän vid ungefär tre års ålder). Artrit kan göra att din äldre höna rör sig mer stelt, och du kan märka att hon går långsammare och mer försiktigt. Och givetvis kommer äggproduktionen minska allt eftersom hönan blir äldre. En genomsnittlig höna värper regelbundet under 4-5 år, med en topp i äggproduktionen vid ungefär 18-24 månader. Efter bara två år brukar produktionen minska drastiskt. När du börjar se mjuka ägg eller ägg med tunna eller missbildade skal vet du att din höna håller på att dra sig tillbaka från värpandet. Du har dock förhoppningsvis flera fantastiska år kvar tillsammans, så se till att skämma bort hönan som gett sig och din familj så mycket.

TA HAND OM ÄLDRE HÖNS

Att ta hand om äldre höns är inte svårt, och skiljer sig inte direkt från att ta hand om dem när de är yngre, men det finns ett par saker du kan göra för att se till att de håller sig friska och glada.

Sänk sittpinnar på gården och/eller i huset
Äldre höns kan få minskad rörlighet på grund av artrit och ledinflammation. Genom att sänka höjden på sittpinnar till inget högre än 5 cm är det lättare för hönan att hoppa upp, och det sliter inte på hennes leder. Ibland kan det vara nödvändigt att bygga en ramp upp till hönshuset.

Rovdjurssäker gård 
Äldre höns rör sig inte lika snabbt som de gjort tidigare. Att ge dem en yta som är rovdjurssäker är viktigt för att hålla dem trygga. Det är bäst att hålla ett öga på dina höns när de går fritt. Det kan vara nödvändigt att ge dina äldre höns ett separat hus med gård för att undvika att yngre, mer aggressiva höns pickar på dem.

Tillgänglighet till mat och vatten
Se till att hönsen lätt kan komma åt mat och vatten. Det betyder att behållare och foderautomater måste sitta på en bra höjd. Det kan också vara bra att ha två stationer för mat och vatten, en på gården och en någon annanstans i trädgården. Äldre höns kan annars bli bortputtade från matskålen, och de kanske inte klarar av att gå lika långt för mat och vatten.

Mata äldre höns
Om hela din flock är äldre och ingen av hönsen lägger längre kan du ge dem ett vanligt hönsfoder eller kycklingfoder eftersom de inte längre behöver det extra kalcium som finns i värpfoder. Om du ger mat till olika åldersgrupper eller har nya kycklingar i flocken kan du ge dem kycklingfoder från att kycklingarna är åtta veckor tills att de börjar värpa vid 16-18 veckor. Efter det måste de få värpfoder, så det är lika bra att låta hela flocken äta samma foder. Värpfodret kommer inte skada de äldre hönsen, och kalcium är bra för deras ben.

Kloklippning
Du kan märka att äldre höns inte slipar ner sina klor på samma sätt som när de var yngre och konstant letade efter mat i gräs och rabatter. Om klorna börjar böja sig mot foten måste du klippa dem. Det måste göras regelbundet, så se till att du håller koll.

En bra veterinär
Försök att hitta en veterinär i närheten som har kunskap om fåglar. Se till att registrera er innan några problem uppstår. Artrit, äggledarinflammation, ledinflammation, gikt, vätskeansamlingar i bukhålan och tumörer är problem som kan drabba alla höns, men riskerna ökar allt eftersom hönan blir äldre.

FÖRDELAR MED ÄLDRE HÖNS

På sitt eget lilla sätt är äldre höns en viktig del av flocken långt efter att de slutat värpa. De producerar fortfarande gödsel, som du kan använda i trädgården. De tycker också om att äta insekter och sniglar som förstör ditt grönsaksland. Äldre höns är också mer benägna att vilja ruva på ägg, så de kan hjälpa till om du funderar på att skaffa kycklingar, både innan äggen kläcks, och när de små kycklingarna ska uppfostras.

En höna utomhus i solen framför ett hönsstängsel
Ovan: Omlets nya hönsstängsel

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *