Hur du ruvar ägg i kläckare – steg för steg!
Ruvningstiden för ett hönsägg är vanligtvis 21 dagar. Det mest tillförlitliga sättet att ruva dina befruktade ägg till friska kycklingar är att använda en kläckningsmaskin. Här är vår guide till att kläcka fram kycklingar på detta sätt:
1. Långvarig plan
Innan du börjar måste du ha en plan för vad du ska göra med kycklingarna när de kläckts. 25-50% av äggen kommer förmodligen inte bli kycklingar, antingen för att äggen inte var befruktade från första början, eller för att någonting går fel under ruvningen. Av de som kläcks kommer ungefär 50% vara hönor, och 50% tuppar. Alla vill ha höns, men i stort sett ingen vill ha tuppar, så du måste fundera på vad du ska göra med dem senare. För de flesta hönsraser kommer två tuppar inte kunna bo tillsammans, utan kommer attackera varandra konstant, så pass att de förmodligen inte kommer sluta förrän en av dem dött.
2. Ägg
För det första måste du se till att du är så säker som möjligt på att äggen är befruktade, så det är viktigt att skaffa dem från en bra uppfödare eller bonde. Ägg från vissa raser är ganska dyra, så alla ägg som inte kläcks är pengar i sjön. En uppfödare kan aldrig vara 100% säker på att ägget befruktats, men en duktig kommer åtminstone kunna vara trygg med att de allra flesta är.
Äggen bör inte ha några missbildningar eller se konstiga ut på något sätt. Minsta lilla hål i skalet innebär att ägget aldrig kommer kläckas. Andra defekter på äggen kan resultera i att kycklingarna får svårt att växa, kan få missbildningar eller inte kläckas över huvud taget.
När du fått äggen är det bra att tvätta dem med ett desinfektionsmedel. Ägg är porösa, och embryot får syre och vatten genom äggskalet. Gifter eller bakterier på skalet kan innebära en fara för embryot.
3. Skriv dagbok
Det är en bra idé att föra dagbok över kläckandet. Det innefattar att numrera äggen och hålla daglig koll på hur mycket de väger. Ett ägg som utvecklas kommer gradvis minska i vikt under de 21 dagarna, ungefär 10-15% av den totala vikten allt som allt. Om ett ägg i kläckaren inte ändrar vikt betyder det vanligtvis att embryot inte växter och utvecklas.
4. Kläckare
Vändning
Välj din kläckare noggrant. Vissa maskiner, som Brinsea Mini II , har en inbyggd vändningsmekanism, vilket sparar dig massvis med tid. För att embryot ska få en perfekt position inne i ägget måste äggen vändas var 90:e minut. En ruvande höna kommer naturligt vända på äggen hon sitter på när hon rör sig runt i redet, så vändningen i maskinen simulerar vad som händer naturligt. Om kläckaren inte vänder äggen automatiskt måste du göra det manuellt. Det är därför bra att märka alla ägg med en giftfri penna för att se till att alla ägg vänds varje gång.
Temperaturkontroll
En bra kläckare kommer kunna hålla en stadig temperatur inne hos äggen. Optimal temperatur för är 37.5 grader, och kläckaren bör ge ifrån sig ett alarm när temperaturen går under eller över en speciell tröskel. Temperaturen i rummet där kläckaren står är viktig, eftersom den påverkar temperaturen inne i kläckaren. Du kommer också dagligen öppna kläckaren för att kolla äggen, så det är viktigt att äggen inte får en temperaturchock. Vi rekommenderar att hålla ungefär 25 grader i rummet där kläckaren står, och se till att det inte finns något drag.
Luftfuktighetskontroll
En bra maskin kommer också kunna hålla en bra luftfuktighet. Äggen mår som bäst runt 40-50%, men fuktigheten måste ökas på dag 19 för att mjuka upp skalen och hjälpa kycklingarna att ta sig ut. Vissa kläckare, som Brinsea II Mini, har två vattenbehållare inne hos äggen. Fyll en av dem varje dag, och fyll båda på dag 19 och framåt. Du kan fylla på behållaren utan att öppna kläckaren, vilket är bra eftersom du inte vill öppna för ofta. Det är helt normalt att det blir lite kondens efter ett par dagar på grund av den höga luftfuktigheten.
5. Daglig rutin
Svalka
Dag 7 är en viktig dag. För det första måste du börja svalka ner äggen en halvtimme om dagen. Det är bäst att göra detta vid ungefär samma tid varje dag. En bra kläckare har en fläkt, så att du kan ställa in en automatisk “svalkningstid”. Om inte måste du ta ut äggen ur kläckaren för att svalka ner dem. Den nya temperaturen bör inte vara chockerande annorlunda, 2-5 graders skillnad brukar räcka.
Växande ägg håller temperaturen när de exponeras. Det är så hönan vet vilka kycklingar som växer, och vilka som är döda. När hon går ut från redet för att äta och dricka kommer de döda äggen bli kalla nästan direkt. Hönan gör sig då av med dessa.
Genomlysning
Från och med dag 7 bör du också börja genomlysa äggen. Det gör att du kan se vilka ägg som utvecklas, och vilka som inte gör det. Om ett ägg inte visar några tecken på att ha utvecklats vid dag 7 kommer det inte kläckas. Det är viktigt att ta ut ägg som du vet inte klarat sig eftersom de annars kommer börja ruttna. Efter dag 7 kan du fortsätta genomlysa äggen regelbundet. Det är inte nödvändigt att göra det varje dag, och du kommer förmodligen inte se några större skillnader från dag till dag, men det är bra att göra det ungefär var tredje eller fjärde dag. Genom att väga och genomlysa äggen kommer du förmodligen kunna hålla koll på vilka ägg som utvecklas, och vilka som inte gör det.
Från dag 7 till dag 19 bör du skapa en rutin med dagliga svalkningsstunder, vägning och regelbunden genomlysning.
6. Kläckning
Dag 19 är nästa viktiga dag. Du måste sluta vända och svalka äggen, och istället lägga en speciell matta i kläckaren (så att kycklingarna inte halkar på golvet när de är precis nyfödda). Du måste också öka luftfuktigheten till åtminstone 65%. Om du använder en Brinsea Mini II kan du få upp luftfuktigheten genom att fylla den andra vattenbehållaren.
Någon gång under dessa dagar kommer äggen börja skaka något: kycklingarna börjar röra sig inne i ägget för att hitta rätt position innan de tar sig ut. Det kan vara lockande att titta till äggen lite för ofta, men det är bäst att låta dem vara så mycket som möjligt.
Vid dag 20 kommer kycklingarna börja picka fram ett litet hål i skalen och ta sina första andetag. Se till att inte störa dem. “Hjälp” dem inte genom att göra hålet större eller ta isär skalet. De kommer klara det själva i sinom tid. Under tiden kommer de också få i sig alla näringsämnen i ägget, så det är viktigt att de får stanna inne så länge de vill och behöver.
De flesta kycklingar kläcks på dag 21, men vissa raser behöver 20 eller 22 dagar istället. Hjälp inte kycklingarna att ta sig ut, de bör kunna göra det själva, det är deras första test. Gå bara in om en kyckling är väldigt sen (jämfört med de andra) och/eller om skalet är väldigt tjockt och kycklingen tydligt har svårt att ta sig ut trots att hen försöker.
När kycklingarna kläckts, låt dem stanna i kläckaren ett dygn till. De bör ha gott om mat från äggen. Förutom det ger kläckaren dem perfekt temperatur och luftfuktighet.
Här är en liten film på när vi kläckte ägg, så att du kan se hur lätt och roligt det är:
This entry was posted in Höns