Omletbloggen

Hur du övertalar din familj att skaffa höns

En flicka med hennes mamma leker med höns utanför Omlet Eglu Cube hönshus

Undrar du hur du ska övertala din familj (eller andra du bor med) att de ska låta dig skaffa höns? Du är inte ensam. Det finns många missuppfattningar om höns och deras skötsel som får många att gnälla över tanken på att äga dem. Men de flesta av dessa farhågor är ogrundade. Här är våra bästa råd om hur du kan övertala dem du bor med att ni ska skaffa höns. Slå sönder vanliga myter och föreställningar och snart kommer hela ditt hushåll att vilja ha höns.

6 myter om att ha höns

Här är några vanliga myter om att ha en flock höns i trädgården som du behöver vara medveten om för att kunna övertala din familj att de ska låta dig skaffa höns. Detta är inte en komplett lista, men detta är de största farhågorna som finns när familjer funderar på att skaffa höns.

Myt #1: Höns luktar illa

Även om det är sant att höns spillning luktar, har höns själva ingen lukt. Om deras hönshus hålls rent kommer det så gott som ingen lukt från dina höns. Våra lättrengjorda hönshus ser till att ditt hönshus förblir rent och fräscht med bara några minuters rengöring varje dag.

Dina höns kommer att hålla sig rena genom att putsa sina fjädrar och ta sandbad. Välj luktabsorberande material som tallpellets, sand eller finkrossad sten som basen för din hönsgård för att eliminera alla utomhuslukter. Använd en högtryckstvätt eller tvål och vatten på insidan av ditt hönshus en gång i veckan, så får du lite eller ingen lukt från din flock i trädgården.

Myth #2: Höns tar mycket plats

Beroende på vilka hönsraser du har, så kräver de flesta av dem inte mycket plats. Din flock kommer naturligtvis vilja ha så mycket plats som möjligt, men det finns alternativ som kan göra det mesta av den plats som finns. Flyttbara hönshus låter dig flytta ditt hönshus till den mest bekväma platsen, eller flytta dem vid behov. Din flock kan hjälpa dig att klippa ditt gräs, hålla borta insekter och njuta av skuggiga områden i trädgården när du har ett flyttbart hönshus.

Vill du inte att din flock ska ha tillgång till hela trädgården? Hönsstängsel eller en walk-in hönsgård gör det möjligt att att anpassa din flocks område till den plats som finns i din trädgård.

Myth #3: Höns för mycket oväsen

Ofta när folk tänker på höns som för oväsen, får de upp bilden av en galande tupp. Medan tuppar är ganska högljudda, är höns faktiskt ganska tysta djur som förmodligen inte kommer störa grannarna. Ibland kan höns ge ifrån sig högre ljud, men dessa är vanligtvis reserverade som varningsrop. När de “slår larm” är det vanligtvis på grund av ett upplevt hot.

Vissa raser är mer högljudda än andra, så om du är orolig för oväsen är det bäst att göra lite research i förväg. Faverolle höns, Holländsk vithätta, och Wyandotte höns tillhör de mer högljudda raserna som du kanske vill undvika om du är rädd för oväsen. Det finns också några höns som högljutt kommer att meddela när de har lagt ett ägg. Ruset är kortvarigt, men de kan ofta få igång hela flocken under några minuter i ett högtidligt jubel. Detta beteende är vanligast hos unga höns som precis har börjat värpa.

Myth #4: Höns kommer bli byte för rovdjur

Hönsrovdjur är ett verkligt hot, men om du förvarar din flock i en rovdjursresistent hönsgård kan du avsevärt minska risken. En robust hönsgård av stål med en grävsäker list för att hålla hönorna säkra och ett hönshus som står emot rovdjur kommer hjälpa till att skydda din flock från de vanligaste rovdjuren som skulle kunna äta upp dina höns.

Om du har hundar eller katter i din trädgård, hjälper de till avsevärt när det gäller att hantera hönsrovdjur. Och för att förhindra att rovdjur ger sig på ditt hönshus efter mörkrets inbrott, kan en automatisk dörr läggas till ditt hönshus för att hålla dina höns skyddade från nattliga besökare.

Myth #5: Höns kommer göra det svårt för mig att åka på semester

Höns är förvånansvärt självförsörjande, särskilt jämfört med andra typer av husdjur. Deras huvudsakliga behov är:

  • Ett säkert ställe att bo på
  • En säker hönsgård
  • Foder
  • Färskt vatten
  • En etablerad rutin från morgon till kväll

Förutsatt att dessa behov är uppfyllda kan du lämna din flock över natten. Om du ska vara borta längre tid än en dag eller två är det en bra idé att skaffa en hönsvakt. Detta gäller särskilt om vädret är ovanligt kallt eller varmt, för att se till att din flocks vatten alltid är färskt.

Daglig hönsvård tar inte så lång tid och vanligtvis är hönsvakter glada över att få ägg som kompensation för sin tid. En granne, vän eller familjemedlem är fantastiska resurser när du letar efter någon som kan se till din flock när du är borta.

Myth #6: Höns behöver en tupp för att lägga ägg

Detta är en av de vanligaste missuppfattningarna som finns om höns. Men för att ta hål på denna myt så behöver höns ingen tupp för att lägga ägg. De flesta höns har ägglossning var 24-36:e timme, vilket innebär att de kan producera ungefär ett ägg varje till varannan dag – med eller utan en tupp.

Tuppar behövs bara om du vill inkubera befruktade ägg för att sälja dem. Många kommuner begränsar ägandet av tuppar pga att de gal, så se till att kolla upp vad som gäller i just din kommun vad gäller lagar om att ha höns och tuppar.

Att övertala din familj

Därefter är det dags att presentera alla sätt på vilka höns gynnar sina ägare. Många höns är sociala och skapar en bra relation till sina ägare – vissa kan till och med lära sig trick. Men bortsett från detta finns det flera andra skäl att äga höns.

Färska ägg

Den mest självklara anledningen till att ha höns är förmodlingen för att de kan ge färska ägg. Skillnaden mellan köpta ägg och färska ägg är stor. Många familjer behöver bara se skillnaden mellan de två äggen för att bli helt övertygade om det högre näringsvärdet hos färska ägg.

För att visa din familj skillnaden mellan de två, knäck helt enkelt ett färskt ägg i en skål bredvid ett köpt ägg. Ägg köpta i butik är lättare och tunnare till utseendet, medan färska ägg har en djup, fyllig färg på sina gulor och en tjockare konsistens.

Hjälp i trädgården

Höns kan vara en stor hjälp i trädgården. De tillför naturligt gödsel genom sin spillning och genom användningen av ett flyttbart hönshus, kan din flock bearbeta din jord och kontrollera skadedjur som sniglar, myror, skalbaggar och spindlar.

Ett strategiskt placerat hönsstängsel och hönsgårdar gör så att dina höns ser till att gräsmattan hålls kort och begränsar ogräs i din trädgård. Och flyttbara hönshus låter din flock beta olika delar av din trädgård för att hjälpa till att hålla den kort.

Höns som husdjur med Omlet

Precis som andra husdjur kräver höns tid och ansvar och familjer behöver överväga noga om de ska skaffa höns. Men med kvalitetsprodukter från Omlet kommer du att kunna börja på rätt köl och njuta av att ha höns i många år framöver. Våra hönshus, hönstillbehör, och hönsgårdar har alla designats för att hålla en hel livstid och ge glädje åt både flockar och deras familjer.

En flicka hämtar ett färskt ägg från Omlet Eglu Cube

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *