Omletbloggen

7 experttips för när du vill introducera din nya hund för dina höns

Du har sett det på TV-program eller kanske kört förbi små gårdar och sett hundar och höns som vandrar runt på gården tillsammans. Kanske är det en arbetande hund? En familjehund? Hur fungerar det? Vi har satt ihop 7 experttips så att du också kan introducera din nya hund för dina höns.

Förstå hur hundar och andra djur lär sig

Våra vänner hundarna är på det stora hela intelligenta och möjliga att träna upp så länge vi lär oss hur de lär sig, och vad vi behöver göra för att få dem att förstå. Att presentera dem för höns är absolut möjligt, och de kan bo tillsammans utan problem. Vi använder oss av någonting som heter desensibilisering. Läs vidare för en kort introduktion till hundars psykologi, det är värt det.

Desensibilisering är en process där man genom gradvis exponering minskar ett känslomässigt beteende och anpassar det till ett specifikt stimulus.

Men vad betyder det då?

Kortfattat innebär det att du exponerar hunden för hönsen på avstånd. När hen beter sig som du vill att hen ska kan du gradvis flytta hen närmare hönsen. Till slut kommer du till en punkt där hen, genom denna gradvisa exponering, inte längre är intresserad av dem. Hens känslomässiga beteende har minskat, och hen har anpassat sig, vilket resulterat i ett lugnt beteende.

Säkerhet

Börja med att ha hönsen i sitt hus eller sin gård. Ha hunden i koppel och ge hen godisbitar, så länge hen ignorerar hönsen. Om hen verkar för intresserad av dem, flytta några meter bak. Målet är att hitta ett avstånd där hen inte känner någonting för hönsen.

Flytta närmare

Såvida din hund ignorera hönsen på ett visst avstånd kan du gradvis flytta närmare. Om du börjar 20 meter ifrån dem kan du sedan gå fram två meter åt gången. Fortsätt att belöna och berömma. Kom ihåg att du vill att hen inte ska reagera känslomässigt. Håll träningstillfällena korta, du vill inte att hunden ska bli övertrött. Vissa hundar blir nämligen mer uppspelta när de blir för trötta.

Det stora ögonblicket!

När ni äntligen kommit nära hönsens hus eller gård kan du be din hund sitta ner, så länge hen fortfarande är lugn. Belöna och beröm. Om hen beter sig som du vill att hen ska kan du göra kopplet längre så att hen kan röra sig runt utanför hönsen, sniffa och utforska. Håll dig lugn. Om hunden börjar bli uppspelt eller till och med skäller eller går mot dem får du ta tillbaka hen på ett avstånd där det är säkert igen. Du kan behöva göra detta ett par gånger. På så sätt lär hen sig att för att få vara nära hönsen måste hen vara lugn. Om dina höns alltid är på en gård kan ni fortsätta göra detta, med gott om beröm och belöningar. Du kan sitta tillsammans med hen och kanske ge hen en leksak eller göra någon annan träning. Det gör att hen lär sig ignorera hönsen trots att de är nära.

Om du har frigående höns kan de behöva mingla med hunden på ännu närmare avstånd. 

Släpp ut hönsen

När du känner dig säker på att din hund såhär långt ignorerar hönsen och inte visar aggression eller uppspelta känslor kring dem kan du släppa ut hönsen från gården så att de får gå fritt. Håll hunden i koppel. Be hen sitta eller lägga sig ner om det får dig att känna dig tryggare. Om hunden håller sig lugn allt eftersom hönsen rör sig runt i trägården kan du belöna hen. Det kan också här vara bra att ha en leksak eller ett matpussel som hunden kan distraheras av. Hen måste lära sig att det går bra att vara kring hönsen utan att behöva interagera med dem.

Tålamod är din bästa vän

Du kan behöva lägga ganska mycket tid på att arbeta dig igenom dessa steg, men om du gör det på rätt sätt kommer det vara värt det. Prova att gå med hunden i koppel bland hönsen. Hen kanske sniffar, och det är möjligt att hönsen visare intresse. Det du inte vill se är givetvis aggression eller att hunden hoppar upp eller jagar hönsen. Om det händer måste du börja om från början och gradvis vänja hen igen.

Ensam?

Det mest nervösa kommer förmodligen vara att släppa hunden lös bland hönsen när du tror att hen är redo. Än en gång, ta gott om tid på er. Det kan vara bra att börja med att ha hönsen på gården medan hunden utforskar utan koppel. Eller låt hunden gå i ett långt koppel när hen är ensam med hönsen. Då känner hen sig fri, men du kan återfå kontroll om något skulle gå fel. Var realistisk dock, vissa hundar kommer helt enkelt aldrig kunna vara ensam bland frigående höns, så utvärdera er situation allt eftersom ni tränar. 

Sammanfattning

Höns är, precis som de flesta andra saker, väldigt intressanta för hundar. I korthet handlar det om att sakta presentera dem för varandra, så att hunden tappar intresset och lär sig att hen måste vara lugn för att få vara nära hönsen. Se till att du har gått om godisbitar, tuggleksaker och pussel; börja långt bort och uppmuntra det beteende du vill se. Uppmuntra och belöna allt eftersom ni kommer närmare. Håll dig alltid lugn och se till att du har kontrollen att gå emellan om något skulle gå fel. Det kan ta lång tid, men det är värt det när du till slut kan se din hund och dina höns leva tillsammans i harmoni.


Detta inlägg skrevs av John Wood på All Things Dogs.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *