Omletbloggen

Recept på somrig pavlova

Pavlovans ursprung är något omdiskuterad, men från våra undersökningar verkar det som att de flesta tror att den började sin resa i Nya Zeeland. Det är uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova, som välkomnades med desserten under sitt besök på 1920-talet. Australiensarna menar dock att det är deras uppfinning. Vem det än var är vi bara tacksamma att någon skapade den! Kolla in vårt favoritrecept här nedanför.

Ingredienser

MARÄNG

  • 6 stora äggvitor från frigående höns
  • 300 g strösocker
  • En nypa havssalt
PAVLOVA

  • 450 g färska jordgubbar och hallon
  • 250 ml vispgrädde
  • 150 ml naturell yoghurt
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • ett par kvistar färsk mynta
  • vit choklad i någon form

Metod

  1. Värm ugnen till 150°C. Häll äggvitorna i en skål och vispa på medelhastighet tills de börjar forma fasta toppar.
  2. Medan du fortsätter vispa, häll i socker och lite salt. Vispa på högsta hastighet i 7 till 8 minuter till, tills marängen är vit, skinande och mjuk. Om den känns grynig, vispa lite till, och var försiktig så att marängen inte kollapsar. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen ramlar ur.
  3. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Dela upp marängen i två och forma till cirklar på ungefär 20cm i diameter.
  4. Ställ in båda plåtar i ugnen och baka i en timme tills marängen fått lite färg och är fluffig i mitten.
  5. Skär de större jordgubbarna och behåll de små. Blanda med hallonen. Du kan också toppa din pavlova med annan frukt, som passionsfrukt och ananas, om du vill ha en tropisk touch. Vi gillar också att riva lite choklad över.
  6. Vispa grädden med socker tills den formar mjuka toppar, och blanda i yoghurten. Skär vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och vik in vaniljen i gräddblandningen.
  7. Häll hälften av grädden på en av maränghalvorna och jämna ut. Lägg hälften av bären längs med sidan på marängen. Lägg på nästa halva och tryck försiktigt för att få dem att fästa.
  8. Häll på resten av grädden och bären. Strö över några myntablad eller någon annan topping du vill ha. Pavlovan kan serveras direkt, men du kan också förvara den täckt i kylen och spara till senare.

This entry was posted in Recept