Omletbloggen

10 saker hönsägare inte ska göra på vintern

En närbild av en grå höna framför en Eglu Go i snö

1. Stäng inte in hönsen i hönshuset

Höns är byggda för att vara utomhus, och de klarar av förvånansvärt extrema temperaturer. Under den synliga fjäderdräkten har fåglar som höns ett lager duniga fjädrar som kan puffas upp för att skapa extra isolering som kommer hålla dem varma. 

Höns som hålls inomhus kommer snabbt bli uttråkade och irriterade, och även om du kanske blir förvånad över att de väljer att gå ut i kylan är det alltid bäst att ge dem möjligheten att sträcka på benen.

Se till att hönsen har en torr och skyddad plats på en gård eller ett område av trädgården där de kan tillbringa tid. Vi har gott om olika överdrag som gör det lätt att fixa. Genomskinliga överdrag är perfekta på vintern eftersom de skyddar hönsen från vind och regn, men släpper fortfarande in ljus. Lägg halm på marken för att undvika att det blir lerigt, och sätt upp en sittpinne eller två som dina höns kan vila på under dagen.

Stäng dörren till hönshuset när alla höns har gått in på kvällen, eller låt din automatiska hönshusdörr göra jobbet åt dig. Om du har höns som gärna stannar ute sent kan du använda en lampa för att uppmuntra dem att gå och lägga sig.

2. Kompensera inte för dålig isolering genom att täcka hönshuset

Välisolerade hönshus, som Eglu-hönshusen, kommer hålla hönsen varma på vintern genom att fånga in värmen från hönsens kroppar utan att låta kall luft röra sig genom väggarna. De kommer också låta frisk luft röra sig genom hönshuset för att motverka fukt, utan att det blir några drag.

Drag och fukt är de två största hoten för höns under vintern, eftersom de båda påverkar deras förmåga att hålla sig varma. Om hönshuset är för isolerat kommer fukten som avdunstar från hönsens andning och spillning inte ha någonstans att ta vägen. Denna fuktiga miljö, och potentiell uppbyggnad av ammoniak, är väldigt dåligt för höns, och kan leda till otrevliga luftvägssjukdomar.

Se till att hönshuset har ventilation, med öppningar som riktar luften någon annanstans är direkt på hönsen.

3. Värm inte upp hönshuset

Höns är väldigt tåliga varelser som gradvis kommer anpassa sig till lägre temperaturer, och att värma hönshuset innebär att hönsen aldrig vänjer sig vid kylan. Det kommer också göra dem mindre benägna att lämna hönshuset och få den motion, frisk luft och underhållning de behöver för att hålla sig friska och glada. 

Förutom det faktum att värmekällor i hönshuset alltid kommer innebära en potentiell brandrisk finns det också en möjlighet att hönsen får en chock av temperaturskillnaden som sker ifall elen av någon anledning skulle försvinna. Det är mycket sämre för dem än att ha ett något svalare hus.

Om du är orolig kan du alltid lägga in lite extra halm eller strö i värpredet, eller sätta en extremvädersjacka över din Eglu.

En pojke sitter i en Eglu-hönsgård med sina hönor

4. Lämna inte äggen för länge

Även om din Eglu kommer hålla äggen varma finns det en risk att ägg som hamnat på gården eller någon annanstans i trädgården fryser. Frysta ägg är inte automatiskt farliga att äta, men när innehållet i ägget fryser och expanderar är risken att bakterier tar sig in genom skalet betydligt större.

Plocka äggen varje gång du tittar till dina höns för att minska risken för frysta gulor.

5. Ignorera inte vattnet

Precis som med alla djur måste du se till att dina höns alltid har tillgång till vatten, också på vintern. De kommer inte dricka lika mycket under de kallare månaderna, men i detta fall är det faktiskt en nackdel, eftersom risken att vattnet fryser är större om det inte vidrörs regelbundet.

Ta med vattenbehållaren in på kvällen och ta med den ut när du tittar till hönsen på morgonen. Om temperaturen går under nollan under dagen, kolla till vattnet så ofta du kan, och bryt isen eller byt ut vattnet om det har frusit.

Det finns också flertalet lösningar för att värma vattnet. Det finns plattor som du kan koppla in till ett eluttag, men det finns också batteridrivna värmeslingor du kan lägga i vattnet. Se bara till att hönsen inte kan picka sig igenom värmaren.

Om temperaturen ligger runt nollan kan du lägga något flytande i vattnet, som en tennisboll. När det flytande objektet rör sig kommer det bryta upp ytis när den formas på vattnet, vilket kommer hindra, eller åtminstone sakta ner, frysprocessen.

6. Skjut inte upp städningen

Att hänga i trädgården är inte lika lockande på vintern, men du måste fortfarande se till att hönshuset är rent och fint. Det är troligt att dina höns kommer tillbringa mer tid inomhus under vintern och producera mer spillning där, så håll ett öga på hönshuset och ändra din rutin efter behov.

7. Begränsa inte underhållningen

Hönsen kanske inte går lika långt från hönshuset än vad de brukar, och möjligheten att leta efter insekter och andra godsaker kommer vara begränsad när marken är frusen eller täckt i snö. Det kan leda till att hönsen blir uttråkade, vilket kan resultera i aggressiv fjäderplockning och äggätande.

Du måste se till att hönsen har gott om roliga saker att göra på sin gård. Vi har gott om alternativ som kommer vara roliga för din höns. Sätt upp sittpinnar och prova de superroliga pickleksakerna eller godsaksbehållaren Caddi som ger hönsen både godsaker och något roligt att göra. Eller, om du tror att dina tjejer är något mer äventyrliga, varför inte sätta upp en Chicken Swing de kan njuta av tillsammans?

8. Behåll inte samma matrutin

Dina höns kommer troligtvis äta mer under vintern, eftersom de behöver mer energi för att hålla sig varma. Ge dem lite extra foder, och se till att det inte fryser i matbehållaren. För extra mellanmål, strö lite majs på gården på eftermiddagen för att addera både extra kalorier och njutningen i att behöva leta efter sin mat. Eller varför inte prova detta supergoda grötrecept som kommer värma deras magar kalla vintermorgnar.

Se också till att du ger dem gott om grus. Eftersom höns inte har tänder behöver de någonting att mala ner maten med. Resten av dagen kommer de hitta och svälja små stenar när de pickar runt i trädgården, men om det är tjäle i marken blir detta betydligt svårare.

9. Ignorera inte kammar och slör

Alla höns, men specifikt raser med stora kammar och slör, riskerar förfrysning av dessa känsliga kroppsdelar under vintern. Det är inte nödvändigtvis farligt eftersom det vanligtvis bara är topparna som påverkas, men kan vara lite obekvämt. För att motverka detta, smörj på lite vaselin när det är kallt.

10. Ta inte av överdragen när det är soligt

Om du har som vana att ta av överdrag från hönsgården när det är soligt kan det vara bra att sluta göra detta under vintern. Genomskinliga överdrag i synnerhet kommer skapa en uterumskänsla, och dina höns kommer älska att ha en varmare plats att hänga på. Överdrag kommer också hindra kalla vindar, så vi skulle rekommendera att behålla dem på konstant under vintern.En närbild av en grå höna framför en Eglu Go i snö 2

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *