Omletbloggen

Hur kan jag hålla mina kaniner varma på vintern?

Många kaninägare tar in sina husdjur under vintern. Det är absolut ett sätt att hjälpa dem hantera kylan, men är det nödvändigt? Vilda kaniner klarar ju sig utomhus utan att ha någon som kan vrida upp elementen?

Vilda kaniner har dock en väldigt stor fördel. De bor i tunnelsystem under marken, skyddade från alla sorts väderlekar i små håligheter de byggt till sig själva. Husdjurskaniner har inte tillgång till denna underjordiska lyx, så du som ägare får försöka simulera detta på andra sätt.

Nyckeln är isolering. På samma sätt som en igloo skapar en relativt varm plats i kalla miljöer ger ett tunnelsystem en isolerad plats där temperaturen hålls konstant. Det är inte direkt varmt, men en plats där kaninerna kan värmas upp av flertalet fluffiga kroppar, torrt gräs och ihoppressad jord.

Isolering i en kaninbur kan förbättras med extra strömaterial. De flesta använder papper i botten på buren, men eftersom pappret suger upp urin blir det snabbt blött och kallt. Allt som är vått kommer frysa snabbare, så när det är kallt (allting under nollan) bör du byta ut underlaget dagligen.

Någonting annat du kan göra för att förbättra kaninernas välbefinnande är hö. Dubbla, eller till och med tredubbla, mängden hö du har i kaninernas bur, så kommer det vara lättare för dem att hålla sig varma under kalla vinternätter.

Det är skillnad på bur och bur

En gammal kaninbur i trä med sprickor och håligheter kommer vara betydligt mindre mysig än en som är vindtät. Den perfekta buren är också isolerad, som Eglu Go. Även den behöver dock fyllas med gott om hö under vintern.

Det är troligt att det kommer till en punkt då kylan faktiskt kan vara farlig för dina kaniner. Om temperaturen går under -5 grader under en längre tid kommer vilda kaniner gå under jord och lägga sig tätt ihop för att hålla kroppsvärmen uppe. I trädgården kommer dina husdjur förmodligen vara obekväma när det blir såhär kallt, även om de har en välisolerad bur.

I riktigt vinterkyla finns det två saker du kan göra: ta med kaninerna in, eller använd eller värmekudde i buren.

Det kommer givetvis också hjälpa att ställa buren någonstans skyddat, där vind och regn eller snö inte kommer åt på samma sätt.

Hur du hanterar vintern

Vattenflaskor fryser när det blir kallt. Du kan motverka detta genom att slå in flaskan i ett isolerande material (bubbelplast fungerar bra). Du måste dock se till att munstycket inte fryser, så det är bäst att byta vattnet ett par gånger om dagen. Se till att du har några extra till hands för att göra detta lättare.

Buren i sig kan göras varmare och mysigare genom att lägga till extra isolering på utsidan. Extremvädersöverdrag är mycket bättre än tjocka filtar, eftersom de inte blir blöta och fryser vid nederbörd.

Om vädret tvingar dig att ta med kaninerna in är det bäst att behålla dem inne tills det blir varmare. Konstanta temperaturskillnader är inte bra för deras hälsa, och det kan vara stressande för dem att flyttas fram och tillbaka mellan två olika hem.

Äta för att hålla sig varm

Kaniner, precis som alla mindre däggdjur som påverkas av årstider, måste äta mer under vintern. Den extra matsmältningen värmer upp deras små kroppar extra. Vi människor tenderar att glömma att maten vi äter till stor del används till att värma upp oss från insidan, en viktig del av att vara ett varmblodigt däggdjur snarare än en kallblodig fisk eller reptil.

En kall kanin kommer skaka. Om du, trots dina isoleringsförsök, ser att dina kaniner verkar huttra i sin bur måste du agera. Värmekuddar eller värmen inomhus, det är dina alternativ.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kaniner älskar att ha tillgång till frisk luft. De är tåliga djur, och du behöver inte hålla dem instängda tills det blir sommar. Men som sagt, undvik att flytta ut dem tills du är säker på att det inte blir jättekallt igen. 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts