Omletbloggen

10 tecken på att dina marsvin älskar dig

Marsvin har många små sätt att visa hur mycket de älskar dig. De kanske inte är lika tydliga som hundar och katter, men när du vet hur de visar sin kärlek är de ganska lätta att läsa.

Dina marsvin tycker om att bli burna

Marsvin är försiktiga av naturen, så det krävs mycket trygghet för att de ska komma fram till dig för att bli klappade eller burna. Du kan se denna trygghet som kärlek. För att nå detta stadie måste du tämja dina husdjur, vilket kräver tid och tålamod. När de litar på dig kommer de knyta an till dig. De kommer inte fram till alla, bara till människor de älskar!

Dina marsvin tycker om att äta från din hand

Det kan ta ett tag innan ni kommer till detta steg. Istället för att hålla fram en godsak i handen och hoppas på det bästa är det bäst att träna ditt marsvin i flera steg. Lägg ut ett litet spår av godisbitar och kalla försiktigt på honom eller henne. Till slut kommer de komma fram till din hand, och när de vant sig vid detta kommer bandet mellan er stärkas ännu mer.

Dina marsvin följer efter dig

Ett marsvins instinkt är att gömma sig från människor, stå stilla när du närmar dig eller springa iväg. Om de stannar när du kommer fram eller följer efter dig är det ett tydligt tecken på att de känner sig trygga i din närhet. De behöver inte ens något gott att lockas fram med, när ni nått detta stadie tycker de bara om att vara nära dig, och du utgör ingen fara för dem.

Marsvinen biter inte

Det kanske låter som ett märkligt och otydligt sätt att visa kärlek, men det är ett tecken på att marsvinen känner sig trygga tillsammans med dig. Om marsvinen är rädda eller nervösa kommer de i stort sett automatiskt bitas om du försöker få kontakt. Det finns sätt att avvänja dem vid denna instinkt, och innan du vet ordet av kommer behovet att bitas bytas ut mot kärleksfulla nafsande på dina tår…!

Dina marsvin nafsar försiktigt på dig

Japp, det är ett sätt att visa kärlek! Det är något de gör mot varandra inom gruppen. Det är därför naturligt för marsvin att nafsa på dina skor eller ditt finger när de lärt känna dig. Du kanske tänker att det är svårt att skilja på bett och nafs, men om du blivit biten av ett marsvin kan du utan tvekan känna skillnaden, så stick inte in ett finger i buren och hoppas på lite gulligt gnagande!

Dina marsvin klättrar på dig

När ett marsvin verkligen tycker om dig kommer du bli en av hens “favoritplatser”. Sätt dig ner med dina husdjur och låt dem klättra upp i ditt knä, eller lägg dig på golvet och låt dem vandra över dig.

Dina marsvin kommer för att säga hej

Första tiden med dina marsvin kommer de springa och gömma sig när du kommer för att hälsa på dem. Det kan ta ett tag innan de vänjer sig, och det kan kräva lite tålamod och arbete. Börja med att se till att du håller dina marsvin på rätt sätt, och fortsätt med belöningsbaserad träning, så kommer de snart springa för att möta dig när du kommer.

Dina marsvin reagerar på din röst

Marsvin kan inte lära sig urskilja sina namn, men de kan lära sig känna igen din röst. Prata tyst och försiktigt med dem från första början, och fortsätt prata med dem medan du matar och tränar dem. De kommer då ganska snart koppla din röst till allting de tycker om, och kommer komma rusande när du pratar, oavsett vad du säger!

Dina marsvin ‘pratar’ med dig

Du pratar med dem regelbundet, och efter ett tag kommer de prata tillbaka. Ett marsvin som tjattrar och piper i din närhet trivs utan tvekan.

Dina marsvin kan inte sluta leka

Lyckliga marsvin kommer dansa runt dina fötter, och kan göra något som kallas ‘popcorning’. Det innebär att de hoppar upp i luften och sen springer runt i en cirkel, vänder sig om och gör samma sak igen. Det finns få saker som lika tydligt visar att dina marsvin tycker om att vara dina husdjur!

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *