Omletbloggen

Upplever husdjur hjärtesorg?

Vi kan ibland väldigt arrogant tänka att det bara är människor som kan känna starka känslor. Vi har alla sett våra husdjur uppspelta och glada, och vi kan lära oss de när de är ledsna. Så givetvis känner de saker. 

Sorg hos djur är annorlunda än rädsla och oro. De senare orsakas av stress, kanske från en osäker miljö, dålig kost, läskiga grannar, elaka ägare eller en rad andra faktorer som kan få djur att känna sig utsatta eller rädda.

Hjärtesorg, som alla som upplevt det vet, är någonting annat. Det orsakas av sorg, eller andra former av förlust. Forskare vill ofta poängtera att vi aldrig kan bevisa att djur känner dessa känslor, men många ägare har sett det själva och anser att det inte finns något tvekan om saken.

Vad gör hundar ledsna?

Husdjur kan bli olyckliga om en speciell person eller långvarig vän av samma art inte längre finns kvar, men bara om hen på allvar skapat starka band till denna person eller detta djur.

En familjehund kommer ha en relation med alla människor i familjen, men det kommer oftast finnas en favorit, man skulle kunna kalla det en alfahane eller alfahona. Även om hunden kanske saknar även de andra medlemmarna kommer det vara denna person, hundens favorit, som få allra mest kärlek.

Om denna person av någon anledning skulle försvinna från hemmet kommer hundens första reaktion vara separationsångest. Hen kommer tråna och tappa intresset för saker som mat, lekar och promenader. Minskad aptit kan relativt snabbt leda till leverproblem, så höll ett öga på situationen och var redo att kontakta veterinären om det skulle bli problem.

Hunden kan också gnälla och yla mer än vanligt, och kan börja slicka och tugga på saker i hemmet, eller på sin egen päls eller tassar. Många sörjande hundar har svårt att sova, och kommer sitta vid en dörr och gny, eller gå och gömma sig någonstans.

Mycket handlar om ras, men givetvis spelar hundens personlighet också en roll. Det är dock tydligt att många hundar absolut drabbas av hjärtesorg i dessa situationer. Sorgeprocessen kan ta flera veckor, till och med månader.

Tiden läker alla sår, men under tiden finns det saker du kan göra för att hjälpa. Se till att hunden fortfarande får gå promenader på platser hen tycker om, eller träffa andra hundar om det är någonting som får hen på gott humör. Du kanske också kan fundera på att anställa någon som kan komma för att ta med hen på promenader under dagen, för att ändra rutinerna. Se till att du också är extra generös med mat, belöningar och leksaker.

Vad gör katter ledsna?

Katter kan vara svårare att läsa än hundar. De tenderar att ligga lågt, och gömma sig mer än vanligt. Vissa kommer vara mer högljudda, jama och gny efter en vän de förlorat. Många tappar aptiten, sover mindre, och kan till och med gå ut och vara borta längre än vanligt.

Precis som hundar kan katter som slutar äta drabbas av leversjukdomar, så det är bäst att involvera en veterinär så fort du ser tecken på att katten slutat äta.

Med katter är det dock vanligt att de skiftar sitt fokus och ger all sin kärlek till en annan familjemedlem istället, och vissa självständiga individer går vidare utan några märkbara problem.

Vad gör andra husdjur ledsna?

Mindre djur verkar inte öppet sörja när ägare försvinner från deras liv, men många kommer återgå till en naturlig nervositet om de inte längre får klappar och mat från sin bästa vän. Någon annan måste gå in i bli djurets nya favorit.

Papegojor som har knutit starka band till en partner eller ägare ses ofta sörja, vare sig det är en annan fågel eller en människa. Minskad aptit och håglöshet är vanliga symptom. Någon annan måste upprätthålla interaktionen och stimulansen, för att sakta men säkert vänja dessa intelligenta fåglar vid sina nya liv.

Problem uppstår oftast inte om fåglarna bor i en större voljär. Mindre fåglar som undulater och finkar verkar inte ha samma problem med människor som försvinner från deras liv, men de kommer med säkerhet sörja om deras fågelvänner dör.

Sorgeprocessen

Det viktigaste är att vara glad och kärleksfull mot ett djur som sörjer. Husdjur känner av våra känslor på ett nästan övernaturligt sätt, så om vi är väldigt ledsna kan det påverka dem. Det kan vara en god idé att bjuda in släkt och vänner som lättare kan vara glada kring ett sörjande husdjur.

De flesta husdjur kommer med tiden klara av att gå vidare. Vissa äldre individer kanske aldrig riktigt blir de samma, men allt en ägare kan göra är att ta hand om sin vän gå gott det går medan hen vänjer sig vid de nya omständigheterna.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *