Omletbloggen

Fjäderpickning – varför det händer och hur du undviker det

Hönor i en trädgård med hönshuset Eglu Go i bakgrunden

Höns har en väl definierad hierarki. Alla höns vet vem som bestämmer, och det är från dem vi har fått frasen “hackordning”.

I det vanliga hönslivet är ett och annat hack och mindre bråk helt vanligt. Men när det går för långt kan du snart ha en halvt plockad höna som sitter på sin sittpinne och ser ledsen ut.

Mobbning kommer alltid ske när nya fåglar introduceras till en ny flock. Det är en del av att etablera den nya hackordningen, och vanligtvis kommer allting gå tillbaka till vanligt efter ett par dagar.

Höns kan också picka på sig själva med samma resultat, att fjädrarna faller av. Men du kan vara lugn, i båda fall kan problemet adresseras och lösas relativt enkelt.

För många höns i hönshuset

Höns kommer börja picka på varandra om de inte har tillräckligt med plats. Den enda stunden de är nöjda med att vara väldigt nära varandra är när de gör sig redo för att sova på kvällen. För små ytor kommer skapa stress, och stress leder till våld. Det börjar med pickande och allmän mobbning av den höna som är på steget under i hackordningen.

Lösningen här är att ge hönsen mer plats. Hur mycket plats höns behöver beror på vilken ras hönsen är och storleken på individerna. Det är svårt att säga hur mycket plats du ska ge dina höns, så det är alltid bäst att ge dem så mycket som möjligt utanför hönshuset, speciellt om du märker att det uppstått problem.

Ett hönshus som är för varmt kan också orsaka pickande och hackande, eftersom värmen gör att huden kliar och känns obekväm. För mycket ljus kan ha samma effekt, men det är oftast bara ett problem som påverkar fåglar som lever under artificiellt ljus för att påskynda äggproduktion.

När höns ser rött

En höna kan också bli pickad på om hon är sjuk. Ibland kan de andra hönsen i flocken vända sig mot en individ som inte mår bra. Hon kommer oftast försöka hitta en plats att gömma sig på, och förhoppningsvis kan du gå emellan innan det går för långt.

Om det uppstår sår kommer de andra hönsen bokstavligt talat se rött. Blod blir en magnet för de andra fåglarna, och de kommer outtröttligt picka på såret, vilket givetvis gör att det inte kan läka. Detta kan få allvarliga följder. Dödsfall är inte helt ovanliga i dessa situationer, och det kan gå så långt att hönsen vänder sig till kannibalism.

Den skadade hönan måste isoleras från resten av flocken tills hennes sår har läkt och hon är helt återställd. Om du har en hönsgård till dina höns kan skiljeväggar vara en bra lösning för att hindra de andra hönsen från att mobba den skadade hönan, samtidigt som hon inte är helt isolerad från gruppen.

Du kan påskynda läkningsprocessen genom att smörja på olika medel och krämer. Fråga en veterinär om tips och hjälp!

En flock höns som går fritt i en trädgård

Hönsen och vampyrerna

I 99% av fallen har en höna som börjar plocka sina egna fjädrar drabbats av parasiter. Oftast handlar det om kvalster, små vampyrer som gör att hönsens hud blir torr, skabbig och kliande. Löss och loppor har samma effekt. En drabbad höna kommer inte bara se ovårdad ut, hon kommer också ha en hängande kam och verka håglös.

En slags parasit som brukar kallas för fjäderätare äter pennan längst ner på roten på fjädern, vilket gör att den faller av utan att hönan rört den. Alla dessa otrevliga varelser kan bekämpas med speciella medel du antingen kan spruta eller smörja på dina höns.

Om dina höns kost inte innehåller tillräckligt med protein (vilket aldrig kommer hända om de får högkvalitativt hönsfoder) kommer de leta efter mat på annan plats. Insekter och andra ryggradslösa djur innehåller mycket protein, men det gör också fjädrar. Om du märker att flera i din flock lider av skrala fjädrar är det bra att kolla deras kost för att se till att de får i sig allt de behöver.

Pickningsfakta

Om dina höns lägger bruna ägg finns det bevis för att du kan ha större problem med pickande och plockande än om du har höns som lägger vita ägg. Det kan låta märkligt, och forskningen är inte slutförd, men vissa studier har visat på samband. Det är dock främst ett problem när det kommer till höns som lever i stora grupper för kommersiellt bruk, och ingenting en amatör-hönsägare bör oroa sig över. Men lite intressant är det ändå.

I de flesta fall kommer du kunna gå emellan och försöka lösa problemen innan de blir för allvarliga. Om du ger dina höns tillräckligt med plats och håller koll på sugande parasiter bör du oftast kunna kontrollera situationen.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *