Omletbloggen

De 10 smartaste hundraserna

Alla hundar är smarta. Deras förfader, vargen, är väldigt smart, så de hade bra förutsättningar redan från början. Även de raser som kärleksfullt beskrivs som “gulligt aningslösa” är fortfarande relativt intelligenta i jämförelse med de flesta andra djur!

Anledningen till att vargar, och därför också hundar, är smarta är enkel. De jagar i flock med hjälp av olika strategier, inklusive vallning, och de lever i grupper med hierarkier och väldigt tydliga roller som måste uppfyllas. Det är inte lätt att vara “canis”, och utan en stark hjärna har du ingen chans.

De smartaste hundarna tenderar att vara de som fortfarande har kvar stora delar av varginstinkterna. Denna instinkt kommer i två former: vallare och jägare.

Hur är en hund smart?

Vi människor tenderar att döma andra djur på våra premisser. Därför är de hundar som svarar på träning och lär sig vara lydiga oftast de vi tänker på som supersmarta. Vad detta innebär är att dessa hundar har avlats att vara beroende av oss, lyssna på oss och interagera med oss, och de framstår därför som mer mänskliga i sina beteenden. Mer självständiga raser, eller sådana som kommer springa efter kaniner år efter att du först lärt dem att inte lämna din sida kan ses som mindre smarta (vi tittar på er beagles och foxhounds!). 

När det kommer till hjärnkapacitet verkar det som att storlek faktiskt spelar roll. Stora raser har oftast mer grå hjärnsubstans (med undantaget den otroligt smarta lilla papillon). Det handlar än en gång om avel.

Många små raser har gener associerade med kortvuxenhet (t.ex. pekingese, shitzu och mops) och de tenderar att ha matchande små hjärnor. De flesta andra små raser är terriers (som Jack Russel och scotties). Dessa har avlats från större versioner, så man skulle kunna säga att de är miniatyrversioner. Precis som med kropparna är hjärnorna miniatyrversioner snarare än små, om ni förstår skillnaden?

Med dessa överväganden och försvårande omständigheter ses de följande raserna som de överlag tio smartaste.

Best in Breed, när det kommer till hjärna

Hundarna på denna lista, om de tränats och socialiserats på rätt sätt, kan lära sig kommandon efter bara fem upprepningar (något man inte kan säga om många barn…). Över lag lyder de ungefär 95 procent av de kommandon de får.

Order du letar efter är “Wow!”.

Listan är inte i någon specifik ordning, men de första tre raserna nämns ofta som speciellt framstående när det kommer till intelligens.

  1. Schäfer
  2. Border Collie
  3. Pudel
  4. Golden Retriever
  5. Doberman Pinscher
  6. Labrador Retriever
  7. Papillon
  8. Rottweiler
  9. Shetland Sheepdog
  10. Australian Cattledog

I stort sett alla vallhundsraser är i närheten av topp tio. De belgiska tervurens, berner sennen och – kanske överraskande – corgin brukar ofta hamna högt. Förutom vallhundarna har blodhundar och huskies också fantastiska hjärnor.

Och det är inte bara renrasiga hundar som är smarta. Din labradoodle eller cockapoo är potentiellt lika smart som raserna vi nämnt. Blandraser vars ursprung inte är helt tydligt från utseende kan ofta vara förvånansvärt smarta.

Som sagt, alla hundar är smarta. Punkt slut.

Vilken varg?

Om vi återvänder till de smarta hjärnorna hos de där vargarna vi pratade om tidigare upptäckte forskare nyligen någonting väldigt intressant. Genetisk analys av tamhundar och euroasiska och amerikanska vargar hittade gener hos hundarna som inte återfinns hos de nuvarande vargarna. Det har gjort att biologer tror att människans bästa vän är så gammal att hon faktiskt utvecklades från en nu utdöd vargart. 

Så titta en extra gång på våra otroligt smarta husdjur. Det pågår så mycket mer innanför pannan än vad man först kan tro!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *