Omletbloggen

Hur du förvandlar dina höns spillning till gödsel

Höna som går fritt utomhus, Omlets hönsstängsel

Du kan använda Omlets hönsstängsel för att stänga av en del av trädgården så att dina hönor har mer utrymme att gå fritt.

Våra höns ger oss underhållning, sällskap och färska ägg – samt massvis med bajs! Att städa din Eglu kanske inte är den roligaste delen av att ha höns, men spillningen kan förvandlas till vad trädgårdsmästare ibland kallar “det svarta guldet”, en av de bästa sorters gödsel på marknaden, och du kan få det gratis!

Det finns dock ett par saker att tänka på när du ska tillverka hönsgödsel. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Allt kan användas

Till skillnad från många andra sorters gödsel är hönsbajs för starkt för att användas direkt på rabatter eller grönsaksland. Det kommer bränna rötter och andra delar av dina växter, och kan dessutom innehålla skadliga bakterier som kan orsaka sjukdom. Därför måste det komposteras!

Du kan lägga hönsspillning direkt på en rabatt på hösten och täcka den med torra löv som förmultnar under vinter, men du kommer få ett mycket bättre resultat om du har is i magen och låter spillningen mogna någon annanstans.

Vare sig du städar din Eglu en gång i veckan eller plockar spillning varje dag kan allting i ditt hönshus hällas direkt på komposten, inklusive underlag, halm och strö. Att addera strö hjälper till att skapa den perfekta blandningen av kol (strö) och kväve (bajs) som behövt för att bryta ner växtdelar och avfall. Eftersom hönsspillning innehåller otroligt mycket kväve behövs förmodligen en större andel trädgårdsavfall än vad du vanligtvis skulle använda i din kompost. Torra löv från trädgården kommer bli perfekt här.

Vi rekommenderar att du komposterar i en täckt behållare snarare än en öppen hög i ett hörn av din trädgård, eftersom det senare kan locka fram skadedjur och husdjur som inte bör få i sig hönsbajs.

Närbild på höns som pickarAtt kompostera hönsspillning

Förutom kol och kväve behöver din kompost luft, fukt och värme. Det görs lätt, allt du behöver göra är att vattna din blandning grundligt och vända högen efter ett par veckor för att släppa in luft. Det kommer automatiskt värma upp komposten, vilket bryter ner ditt trädgårdsavfall och bränner bort ovälkomna bakterier.

Om du vill påskynda processen och bli en kompostkung kan du köpa en komposttermometer på närmaste trädgårdsvaruhus och hålla ett öga på temperaturen inne i högen. Du vill att den ska nå 50-65 grader, och hållas där i ungefär tre dagar innan du vänder komposten helt och börjar om.

Du behöver dock inte vara så noggrann, det går bra att bara låta komposten stå och göra vad den ska med regelbundna vändningar. Hur lång tid det kommer ta beror på förutsättningarna i komposten, men för att vara säker på att allting är nedbrutet bör du låta den stå i nio månader upp till ett år.

Addera svart guld till din trädgård

När komposten är klar ger hönsgödsel organiskt material till jorden och ökar jordens förmåga att hålla vatten, samt tillför näringsämnen. Det är också ett fantastiskt gödselmedel som ger dina växter kväve, fosfor och kalium i mycket större mängd än andra sorters gödsel. Hönsgödsel kan strös över ditt trädgårdsland eller rabatt, eller arbetas in i jorden innan du planterar. Du kan också lägga en handfull gödsel i en vattenkanna och låta den stå ett tag innan du ger dina blommor en väldigt näringsrik dusch.

Om du har komposterat spillningen tillräckligt kommer alla skadliga bakterier ha bränts bort, och risken att du blir sjuk är väldigt liten. Om du dock är det minsta orolig är det bäst att tvätta grönsaker noggrant innan du äter dem, eller använda gödslet på grödor som inte rör jorden direkt, som t.ex. majs, ärtor eller tomater.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *