Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Vilka sjukdomar drabbas hamstrar av, och hur kan de behandlas?

Bilder av Frenjamin Benklin på Unsplash

Om du genomför en daglig hälsokontroll på din hamster är det större chans att du upptäcker vanliga problem innan de blir allvarliga. En snabb genomgång kan göra att du hittar sår, haltande gång eller problem med hamsterns ögon, öron, tänder eller klor. Du kommer också kunna upptäcka potentiella problem som lös avföring eller blod i urinen. Varje gång du håller i ditt husdjur, se till att också vara uppmärksam på knölar och knutor under huden.

Över lag är hamstrar friska små djur, men det är viktigt att vara medveten om några av de vanligare problemen.

Bölder/abscesser

Hamstrar kan utveckla infektioner om de får små sår, vilket kan leda till varbölder. En hamster som gnager på gallret i buren löper t.ex. stor risk att få bölder i munnen.

?

Abscesser måste behandlas av en veterinär.

Förkylningar

Hamstrar kan drabbas av förkylningar, och kan smittas av samma förkylningsvirus som människor. Det är en sjukdom som du kanske hör innan du ser, eftersom hamstern kan börja väsa när hen andras, hosta eller nysa.

?

Förkylningar brukar gå över fort, men vi skulle rekommendera att ta med hamstern till en veterinär, eftersom symptomen kan komma från en luftvägsinfektion eller allergi snarare än en förkylning.

Sår

Små sår kan rengöras med en trasa och ljummet vatten. Det viktigaste är att försöka förstå hur din hamster skadat sig själv, så att du kan minimera risken att hen skär sig igen. Kan det ha handlat om ett bråk, eller kan hamstern ha ramlat efter att ha klättrat upp på någonting?

?

Om såret verkar djupt, eller om du ser att hamstern haltar, ta med hen till veterinären för att få ett utlåtande.

Öronproblem

Öroninflammation kan göra att hamstern springer runt i en cirkel. Det kan vara jobbigt att se, men är sällan allvarligt.

?

En veterinär kan skriva ut medicin som behandlar öroninflammationen, och också dubbelkolla så att det inte handlar om några bakomliggande neurologiska problem.

Torra öron kan bli ett problem. Symptomen inkluderar flagnande hud och mycket klåda runt öronen.

?

Prova att smörja in öronen med lite vaselin.

Ögonproblem

Problem med ögonlock, utstående ögon, rinnande ögon eller klibbig utsöndring från ögonen är alla saker att ta på allvar, men de har olika orsaker.

?

En veterinär kan hjälpa dig utröna vad problemet är, vad som orsakat det och hur det ska behandlas. Om ett av ögonen klistrats ihop kan det hjälpa att försiktigt badda med varmt vatten. Det är ett ganska vanligt problem för äldre hamstrar.

Knölar

När du håller i din hamster kan du upptäcka knölar och knutor under huden. De flesta av dessa är ofarliga svullnader, men det finns också allvarligare orsaker, inklusive testikelcancer och bröstkörtelinflammation.

?

Ta med hamstern till veterinären om du upptäcker knölar under huden.

Skabb

Denna hudåkomma orsakas av kvalster som gräver ner sig i huden, och om du upptäcker torr hud, tovig päls och små mörka fläckar på huden kan det vara tecken på skabb.

?

En veterinär kommer kunna skriva ut medicin för att behandla kvalster och andra parasiter, och ibland finns det praktiska medel i djuraffärer som kan minska besväret.

Stroke

Om din hamster verkar ostadig när hen går eller konstant snubblar kan det vara tecken på skador på benet, eller så kan det handla om eftermälet från en stroke. Om hamstern gungar fram och tillbaka, även när hen sitter still, har hen troligtvis drabbats av en stroke.

?

Stroke går inte att behandla, men de flesta är milda. Se bara till att ditt husdjur har det bra och får i sig gott om mat och vatten, samt att du tar bort hinder, som hamsterhjul, från buren.

Tandproblem

Tappar hamstern plötsligt aptiten kan det handla om problem med tänder eller allmän dålig munhälsa. Skadade eller för långa tänder gör det svårt för djuret att äta. Öppna försiktigt upp munnen för att se om du ser någonting som verkar ovanligt.

?

Hamstern måste få tänderna undersökta och möjligtvis nedslipade hos en veterinär för att kunna äta.

Urinvägsproblem

Om du ser spår av blod i din hamsters strö kan det handla om en skada, en sprucken abscess eller en urinvägsinfektion. Undersök ströet närmare. Annorlunda färg på urinen eller avsaknad av urin är också tecken på hälsoproblem.

?

Undersök din hamster: uppsvälld mage kan vara njurstenar som blockerar urinvägen och leder till blod i urinen. Det är viktigt att åka till veterinären ganska snabbt eftersom det är smärtsamt och kan vara dödligt.

Wet tail

Wet tail är en otrevlig sorts bakteriell diarré, som ofta leder till döden väldigt fort. Tecken på sjukdomen är fuktig och avföringsdränkt päls runt svansen.

?

Isolera ditt husdjur, ge hen massvis med vatten (eftersom diarrén torkar ut hamstern), och ta med hen till veterinären. Antibiotika kan ibland rädda djurets liv.

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *