Omletbloggen

Varför har vissa ägg dubbla gulor?

Fem ägg staplade på varandraDe allra flesta håller med om att gulan är den godaste delen av ett ägg och därför är ägg med dubbla gulor alltid uppskattade till frukost!

Vissa hönor lägger ägg med dubbla gulor varje gång på grund av en genetisk egendomlighet som betyder att två äggulor släpps istället för en. Men det är ovanligt med hönor som lyckas med den här imponerande konsten och man har inte lyckats ta fram en enda hönsras som lyckas lägga ägg med dubbla gulor varje gång.

Men du kan fortfarande se fram emot en frukost innehållande ägg med dubbla gulor, om du är beredd att betala extra för det. Du kanske har sett kartonger med “superägg”, där alla ägg har dubbla gulor, på hyllorna i vissa mataffärer och de brukar inte vara billiga. Men det är ingen magisk höna som lägger dessa, utan de är nästan alltid lagda av unga hönor. Det kan vara bra veta, för om du gör en sökning på Google kommer du att hitta intressant information om att en sån ras skulle existera, men det gör den inte. I alla fall inte än!

De allra flesta ägg med dubbla gulor kommer från unga hönor. Hönor som precis blivit värpfärdiga och börjat lägga ägg brukar lägga ett eller två väldigt små ägg och efter det ett par ägg med dubbla gulor innan de kommer in i rytmen att lägga fyra till fem ägg i veckan. Det är väldigt ovanligt att en höna lägger ett ägg med dubbla gulor efter den här första fasen, även om vissa hönor börjar lägga dem igen mot slutet av sitt värpande. Det finns vissa indicier som tyder på att det är större sannolikhet att hönsraserna Rhode Island Red, Oxford Brown, Sussex och Leghorn lägger ägg med dubbla gulor.

Hur formas dubbla gulor?

En äggula lossnar från en hönas äggstock ungefär två timmar efter att hon har lagt ett ägg. När ägget når äggledaren, den del av hönans kropp där ägget formas, är gulan omsluten av den vita delen av ägget och ett skal av hårt kalcium har skapats. Om två äggulor lossnat på samma gång så formas ägget på precis samma sätt som om det bara var en gula, vilket betyder att de två gulorna är “instängda” i samma ägg.

Om ägg med dubbla gulor befruktas betyder det två embryon i samma skal. De flesta av dessa “kyckling-tvillingar” utvecklas inte som de ska utan antingen är det bara en av dem som växer eller så utvecklas ingen av dem. Det betyder att det är extremt ovanligt att det är två kycklingar i samma ägg. Kycklinguppfödare brukar få rådet att ta hand om äggen med två gulor så att de inte utvecklas och i större kommersiella sammanhang säljs de här äggen till företag som använder ägg i matproduktion.

Hur vet man om ett ägg har två gulor?

Du behöver inte knäcka ägget för att se vad som finns innanför skalet. Du kan se om ett ägg har dubbla gulor genom att hålla det framför en ljuslåga, en metod som använts sedan lång tid tillbaka. Om du inte har ett ljus till hands går det lika bra att använda en liten ficklampa. Om ägget har två gulor ser du det som två mörka klickar när ljuset lyser genom skalet.

Det uppskattas att endast ett ägg per tusen har dubbla gulor, men på grund av hur många unga hönor som precis börjat värpa det finns är det inte en alltför ovanlig syn i äggkartonger världen över.

Ägg med tre äggulor är däremot extremt ovanliga och inget du kan förvänta dig på frukostbordet. De är så till och med så ovanliga att de endast finns i ett enda ägg per 25 miljoner ägg!

This entry was posted in Höns


One reply on “Varför har vissa ägg dubbla gulor?”

Anna Lindberg says:

🙏

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *