Omletbloggen

Vilka sjukdomar kan hamstrar få och hur behandlas de?

En hamster sticker ut huvudet från tuben i hamsterburen Qute från Omlet

Om du nyligen har skaffat en hamster eller funderar på att skaffa en, undrar du kanske vilka sjukdomar hamstrar kan drabbas av och hur de ska behandlas. Eftersom hamstrar är aktiva husdjur med stor aptit, märks det vanligtvis tydligt när de inte mår bra. Här beskriver vi några av de vanligaste åkommorna som hamstrar kan drabbas av, och vad du ska göra om du märker att något är fel med ditt lilla husdjur.

Hur friska är hamstrar?

Hamstrar är i allmänhet friska djur som lever intensiva, men relativt korta liv. Beroende på vilken hamster-ras du har, är den förväntade livslängden även för friska hamstrar mellan 2-4 år. Men under er tid tillsammans kan du märka att din hamster är hängig eller till och med visar uppenbara tecken på sjukdom. Det är viktigt att göra regelbundna hälsokontroller på din hamster för att upptäcka potentiella problem tidigt.

Genom att undersöka din hamster varje dag kommer du att kunna se om det finns några problem med deras päls, tänder, ögon eller tassar och uppmärksamma eventuella beteendeförändringar. Det är en bra idé att registrera din hamster hos en veterinär som behandlar hamstrar så fort du får den – på så sätt kan du känna dig trygg vad gäller din hamsters hälsa från dag ett. Och om du märker att något är fel med din hamster, kommer ett snabbt telefonsamtal till eller besök hos veterinären att hjälpa till att lugna dig.

De vanligaste sjukdomarna hos hamstrar

Detta är inte en fullständig lista, men följande sjukdomar och åkommor är vanligast hos hamstrar. Genom att känna igen tecknen och symtomen på var och en kan du bestämma det bästa tillvägagångssättet.

Bölder

Hamstrar kan utveckla infektioner om de har skurit eller kliat sig, vilket kan göra att bölder bildas. Hamstrar som tuggar på stängerna i sin bur kan utveckla en böld i munnen, eller så kan du se en böld på sidorna eller benen på hamstrar som delar bur med andra hamstrar från våldsam lek eller slagsmål.

Observera: Bölder behöver behandlas av en veterinär – försök inte själv att tömma en varig böld hemma.

Förkylningar

Din hamster kan faktiskt bli förkyld pga dig. Samma virus som orsakar förkylning hos människor kan överföras till hamstrar. Tecken och symtom på förkylning hos hamstrar liknar de som förekommer hos människor:

 • Vattniga ögon
 • Rinnig näsa
 • Hosta
 • Väsande andning
 • Nysningar
 • Slöhet

Din hamsters päls kan också se våt ut när de ständigt torkar sin rinnande näsa på den.

Behandling när en hamster är förkyld inkluderar:

 • Håll deras strö fräscht och använd en dammfri variant
 • Ge dem gott om foder och vatten
 • Komplettera maten med fiskleverolja

Förkylningar går vanligtvis över snabbt av sig själva, men om din hamster slutar äta eller dricka kan det vara dags för ett besök till veterinären för att utesluta sekundär infektion. Försök att se till att hålla din hamster på rätt sätt när du är förkyld, så att du inte sprider förkylningen till din hamster.

Cuts

Skavsår är vanligare hos hamstrar som lever tillsammans med andra hamstrar. Bråk, våldsam lek eller slagsmål i hierarkin kan resultera i sår. Om du inte har en säker och trygg hamsterbur, du kan se en hamster med skavsår även om de bor ensamma. Dessa kommer i så fall vanligtvis från svaga eller böjda burtrådar, dåligt monterade rör eller vassa plastkanter.

Sår kan vanligtvis rengöras hemma med varmt vatten och tvål. Men hamstrar kommer slicka på sina sår, så om det är mer än ett ytligt sår kanske antibiotika eller annan behandling från en veterinär behövs.

Problem med öronen

En hamster som konstant kliar sig i öronen, verkar känslig runt huvudet när den hålls, eller verkar ur balans eller går i snäva cirklar, kan ha en infektion i innerörat. Din veterinär kan ordinera antibiotika eller antiinflammatorisk medicin för att behandla öroninfektioner. Även om det kan vara upprörande att se din hamster lida, brukar öroninfektioner försvinna snabbt.

Torra öron är ett annat vanligt problem. Tillsammans med att de oavbrutet kliar i deras öron kan du också märka att huden runt din hamsters öron spricker eller flagnar. För att åtgärda detta kan du gnugga lite vaselin på öronen med en bomullstuss i några dagar.

Problem med ögonen

Svullnad i eller runt din hamsters ögon, missfärgning av själva ögat eller tjock eller färgad vätska är inte normalt och kräver ett telefonsamtal till veterinären. Några möjliga orsaker inkluderar:

 • Trauma i ögat (en punktering eller repa)
 • Främmande föremål i ögat
 • Problem med kindpåsen
 • Böld i munnen
 • Allergiska reaktioner
 • Tumörer
 • Grön starr (glaukom)

Om din hamsters öga är så kletigt att det inte går att öppna, lägg en varm kompress (vatten på en mjuk trasa) på ögat i några minuter för att försiktigt ta bort kletet. Försök inte att tvinga upp din hamsters öga när kompressen har tagits bort – de bör kunna öppna sina ögon på egen hand efter några minuter efter att ögonen har rengjorts.

Knölar

Att känna till normal hamster-anatomi kommer hjälpa dig att förstå om något inte stämmer. Vissa klumpar och knölar är normala (särskilt hos hanar eller ammande honor), men om du hanterar din hamster regelbundet kommer du att märka om något har dykt upp plötsligt.

Inte alla knölar har skrämmande orsaker, men du bör alltid låta en veterinär kolla upp dem. De kommer förmodligen ta ett litet prov med en liten nål för att avgöra knölens sammansättning. Några potentiella orsaker är:

 • Lipomer (godartade, feta tumörer)
 • Cystor
 • Varbölder
 • Förstorade körtlar
 • Tumörer

Skabb

Parasiterna som orsakar skabb kan inte ses med blotta ögat, men de orsakar uppenbart obehag hos din hamster. Symptom på skabb hos hamstrar inkluderar:

 • Det kliar överdrivet mycket på deras kroppar
 • Håravfall
 • Röd eller fjällande hud
 • Mattad päls

Kvalstren som orsakar skabb kan ses under ett mikroskop, så din veterinär kommer sannolikt att ta ett litet prov från den inflammerade huden på din hamster. Om din hamster får diagnosen skabb, kommer de att behöva bada med ett speciellt schampo som din veterinär kommer att ordinera.

Loppor eller löss

Dessa parasiter kan infektera din hamster om andra husdjur i ditt hushåll har dem. Det är viktigt att ge dina hundar och katter ett loppförebyggande medel för att undvika att dina små husdjur får dem. Samma förebyggande medel är inte säkra för hamstrar, så se till att inte applicera några lopprodukter på din hamster utan instruktioner från din veterinär.

Om din hamster har många synliga parasiter kan du bada dem i varmt vatten med en liten mängd oparfymerat diskmedel (se till att torka dem noggrant så att de inte blir nerkylda). Löddret från tvålen kommer att döda de befintliga parasiterna, men kommer inte att hindra fler från att angripa din hamster senare. Så behandla alla djur i ditt hem för loppor och löss för att förhindra nya angrepp.

Stroke

På grund av sin korta livslängd åldras hamstrar snabbt – och ibland helt plötsligt. Som en del av denna åldrandeprocess kan de få stroke. Symptom på stroke inkluderar:

 • Ostadig gång
 • Hamstern går runt i cirklar
 • Svängningar eller andra ofrivilliga, upprepade rörelser

De flesta hjärnblödningar är så små att din hamster inte drabbas märkbart. Det finns tyvärr ingen behandling för eller sätt att förebygga stroke hos hamstrar. Om din hamster har drabbats av en stroke, kan man behöva anpassa deras bur för att göra dem mer bekväma. Att se till att deras matskål och vattenbehållare alltid är fulla hjälper dem att få i sig tillräckligt med mat och dryck, och du kan behöva ta bort hinder som deras hjul eller rör för att förhindra skador.

Problem i munnen

En hamster med dålig aptit mår förmodligen inte helt bra. Men ibland finns orsaken till dålig aptit faktiskt inne i munnen. Hamstrar är gnagare, och som sådana växer deras tänder konstant. De måste kunna gnaga på grenar från fruktträd eller andra träslag och matas med kvalitetspellets som den viktigaste basen i kosten för att hålla tänderna friska. Andra orsaker än förvuxna tänder som kan orsaka besvär i munnen hos hamstrar inkluderar:

 • Infekterade kindpåsar
 • Lösa eller infekterade tänder
 • Bölder i munnen
 • Skador i munnen eller käken

Om din hamster har tappat matlusten, men verkar och fungerar bra annars, måste du ta den till din veterinär.

Urinproblem

Om du ser blod på din hamsters strö kan det bero på en skada, en sprucken böld eller en urinvägsinfektion. En undersökning av hamsterns strö kommer att ge dig en fingervisning om det är det senare problemet. En förändring i urinens färg, eller brist på urin, tyder också på hälsoproblem.

Att hålla din hamsters bur ren är bra praxis för deras allmänna hälsa, men deras strö kan berätta mycket om deras hälsa. Färgen, lukten, konsistensen och mängden urin i deras bur kan peka på potentiella problem med deras urinvägar. Tecken på att en hamster har urinvägsproblem inkluderar:

 • Blod i urinen
 • Tjock, grumlig urin
 • Minskad mängd urin
 • Urin med dålig lukt

Urinvägsinfektioner kan bli allvarliga snabbt, så det är bäst att få din hamster undersökt av en veterinär om du märker en förändring i deras urin.

Våt svans

“Våt svans” är en term för allvarlig, bakteriell diarré som orsakar att pälsen runt svansen är indränkt i avföring. Detta tillstånd kan snabbt bli dödligt för hamstrar – inte bara från bakterieinfektionen, utan också från uttorkning.

Erbjud mycket vatten tills du kan ta din hamster till veterinären. Våt svans bör inte behandlas hemma, eftersom tiden är avgörande för att rädda din hamster från denna sjukdom.

Hur man kan förebygga att din hamster blir sjuk

Det absolut bästa sättet att behandla sjukdomar hos din hamster är att försöka förebygga dem helt. Ge din hamster en bur som Qute hamsterbur från Omlet som är lätt och snabb att rengöra, vilket kommer hålla din hamster ren och frisk. Den utdragbara strölådan gör ströbyten till en barnlek, och de avtorkningsbara plastytorna gör det svårt för bakterier att etablera sig.

Om du har en social hamsterras, var noga med att sätta nya hamstrar i karantän i minst två veckor innan du introducerar dem till dina andra hamstrar. Mata alla dina hamstrar med foder av bra kvalitet och ge dem färskt vatten varje dag för att se till att deras immunförsvar och matsmältning fungerar som den ska.

Omlet och din hamsters hälsa

Vår Qute hamsterbur designades med både människor och hamstrar i åtanke. Vår allt-i-ett-hamsterbur ger din hamster allt den behöver för att trivas, och är lätt och snabb att göra ren, så att du kan fokusera på din hamster. Och även om din hamster skulle bli sjuk, kommer den att vara bekväm i sin Qute bur och du kommer kunna se till att deras hem är rent med minimal ansträngning – vilket ger dig mer tid att visa dem den extra kärlek och omsorg de behöver när de är sjuka.

En pojke leker med sin hamster i strölådan till Qute hamsterbur

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *