Omletbloggen

Kan hundar drabbas av årstidsbunden depression?

En brun dachshund sover på en blå bolsterbädd från Omlet

När de mörka nätterna smyger sig på och antalet timmar med solljus minskar för varje dag, vet vi att vintern närmar sig. Men trots alla roliga högtider som kommer med denna årstiden,märker en del av att deras mentala hälsa försämras. Detta kallas för årstidsbunden depression. Vi vet hur mindre dagsljus kan påverka våra liv, men hur är det med våra fyrbenta vänner? Kan hundar drabbas av årstidsbunden depression också?

Vad är årstidsbunden depression?

Årstidsbunden depression drabbar mellan 0.5 and 3% av befolkningen varje år* under hösten och vintern.

Det pågår forskning om varför detta händer, men vad forskarna har förstått är att årstidsbunden depression är kopplat till kortare dagar och mindre solljus. Brist på solljus kan då påverka den del av hjärnan som kallas hypotalamus. Detta kan leda till minskad produktion av hormonerna melatonin, som reglerar sömnen, och serotonin, som bl.a. kontrollerar vårt humör och aptit. Det är också troligt att våra kroppars inre klockor störs av de lägre ljusnivåerna, vilket orsakar andra symptom som att sova för mycket, viktökning och socialt tillbakadragande.

Kan hundar drabbas av årstidsbunden depression?

Det finns ingen officiell diagnos av årstidsbunden depression hos hundar, men nyare studier** har föreslagit att vissa årstider kan påverka även djur negativt. Undersökningar visar också att många hundägare märker att deras hundar verkar nedstämda och mindre entusiastiska under vintermånaderna. På grund av detta växer medvetenheten om årstidsbunden depression hos hundar.

Årstidsbunden depression hos hundar – vilka är tecknen?

Symtom på årstidsbunden depression hos hundar inkluderar ett ihållande lågt humör, förlorat intresse för aktiviteter som din hund annars gillar, ökad aptit och behov av att sova mer än vanligt – väldigt likt hur människor upplever en depression. Du bör också se upp för ovanliga toalettbesök på olämpliga platser och pälsförlust, då detta också kan vara symptom.

Bekämpa årstidsbunden depression

När det gäller årstidsbunden depression finns det definitivt ett ljus i slutet av tunneln. Och genom att följa följande råd kan din lurviga vän snart börja njuta av allt som kommer med den nya årstiden och överkomma de depressiva känslorna.

Se till att din hund är aktiv

Att se till att din hund är aktiv och får motion är ett sätt att öka deras humör. Även om det kan vara frestande att undvika att gå ut när det är lerigt och regnigt ute, är det viktigt att hålla uppe din hunds normala aktiva rutin under de kallare månaderna. Fortsätt ordna lekträffar med andra hundar och ansträng dig att se till att dina hundpromenader fortfarande är spännande genom att öva på nya trick, ändra tempo eller prova att promenera på en ny plats. Försök att gå ut med din hund medan solen fortfarande är uppe om ditt arbetsschema tillåter det, så att ni båda får lite naturligt ljus.

Lys upp deras liv

Människor med årstidsbunden depression kan ibland må bättre av konstgjorda solcellslampor, speciellt utformade för att efterlikna solljus. Det finns för tillfället inga bevis på att dessa lampor hjälper till att öka din hunds serotonin, men kontakta din veterinär för att ta reda på om det kan vara ett alternativ. Din hund kan även påverkas av ditt humör, så om du mår bra och är glad, kommer din hund att påverkas av ditt glada humör, vilket i sin tur gör den mindre benägen att må dåligt, eftersom den kan känna av hur deras ägare mår.

Det är troligt att naturligt solljus kommer att hjälpa din hund, så när hunden är hemma, håll persienner och gardiner öppna under dagtid för att släppa in så mycket ljus som möjligt.

Små förändringar

Var du ställer din hunds säng och bur är ett viktigt beslut. Trots allt så sover våra fyrbenta vänner mellan 12 och 14 timmar varje dygn. En hundsäng och hundbur bör ställas på en mysig plats utan drag och störningar, men när hösten kommer kan små förändringar räcka långt. Om deras säng är gömd i ett mörkt hörn och är långt borta från ett fönster, bör du fundera på att flytta den någonstans närmare en plats där naturligt ljus kommer in.

Vad händer härnäst?

Varje plötslig förändring i din hunds beteende kan vara en anledning till oro. Även om årstidsbunden depression inte är ovanlig hos husdjur, bör du först fråga dig om det har skett några andra stora förändringar i ditt eller din hunds liv. Kanske har du flyttat nyligen, eller så kanske du har fått ett nytt jobb så att du inte har kunnat spendera lika mycket tid med dem som innan. När du har uteslutit dessa saker, kommer ett besök hos veterinären också att kunna utesluta eventuell fysisk sjukdom eller skada.

Om din veterinär skulle ge din hund diagnosen årstidsbunden depression, kommer den förmodligen att föreslå nya sätt att stimulera din hund eller ge den ett kosttillskott.

Omlet och din hund

Omlets hundprodukter har designats för alla årstider. Från mysiga hundsängar och lyxiga hundfiltar till kyldynor för hundar och hundleksaker, Omlets produkter är framtagna för att se till att du och din hund ska trivas tillsammans, oavsett årstid och väder.

En Jack Rusell terrier vilar på Omlets krypinsäng med Honeycomb Pollen-mönster

*Seasonal affective disorder: MedlinePlus Genetics

**Seasonal Affective Disorder (SAD) in Pets | Can Pets Suffer From Seasonal Affective Disorder? | PetMD

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *