Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Kan hundar drabbas av årstidsbunden depression (SAD)?

En tax kopplar av på en bolsterbädd från Omlet

Lägg till en lyxig och mjuk hundfilt på din hunds bolsterbädd

Vad är årstidsbunden depression?

Årstidsbunden depression (som också ofta kallas SAD efter det engelska namnet “seasonal affective disorder”) är en typ av depression som är vanligast på hösten och vintern. Forskare är inte helt eniga om vad som orsakar tillståndet, men det är troligt att kortare dagar under årets kallare och mörkare månader när vi inte får lika mycket solljus har en bidragande effekt.

Brist på solljus kan påverka den del av hjärnan som kallas hypotalamus, vilket kan leda till nedsatt produktion av hormonerna melatonin, som kontrollerar sömn, och serotonin som påverkar vårt humör och vår aptit. Det är också troligt att vår kroppsklocka störs av bristen på dagsljus, vilket orsakar symptom på årstidsbunden depression.

Kan hundar drabbas av årstidsbunden depression?

Hundar kan inte få diagnosen årstidsbunden depression (SAD), men studier har visat att årstiderna kan ha en negativ effekt på djur precis som på människor. Studier har också visat att många hundägare märker att deras hundar verkar lite deppigare och mindre entusiastiska under vintermånaderna. På grund av detta är numera många hundägare och veterinärer medvetna om årstidsbunden depression.

Vilka symptom är vanliga?

Vanliga symptom på sjukdomen är melankolisk och deppig sinnesstämning, tappat intresse för fysiska aktiviteter, att vara lättirriterad, ökad aptit och ökat sömnbehov. Symptomen gäller både djur och människor men för hundar kan de också inkludera toalettolyckor och håravfall.

Om du märker att din hund har några av de här symptomen bör du kontakta en veterinär eftersom samma symptom kan orsakas av andra åkommor som behöver andra behandlingar. Veterinären har kunskap om hundars mentala hälsa och kan ge dig råd om hur du kan hjälpa din hund på bästa sätt.

En tax sover på en bolsterbädd från Omlet

Bolsterbädden i memory foam är fantastiskt mjuk!

Vad kan jag göra för att förhindra årstidsbunden depression?

Försök att ha samma rutiner under de kallare och mörkare månaderna. Det kanske inte är lika lockande att gå på långpromenad när det är mörkt och regnar eller snöar och det är inte lika lätt att träffa vänner och deras hundar i parken. Men det är väldigt viktigt att din hund fortfarande får tillräckligt mycket motion och stimulans. Det hjälper både förebyggande och om du redan har sett att din hund har symptom.

Om dina arbetstider tillåter, kan det vara bättre att ta hunden på en promenad när det fortfarande är ljust utomhus så att ni kan promenera i direkt solljus. Se till att rullgardiner, persienner och gardiner inte är fördragna i huset eller lägenheten och flytta hundens säng närmare ett fönster så att den inte gömd i något mörkt hörn.

Motion och att vara ute i dagsljus är något som kommer få dig som hundägare att känna dig bättre vilket i sin tur hjälper din hund att vara frisk och glad. Våra husdjur känner av vårt humör och det är större risk att din hund känner sig deppig om du också gör det.

Människor med årstidsbunden depression kan ibland hjälpas av en ljusterapilampa som har designats för att efterlikna solljus. Det finns inga bevis för att de här lamporna också hjälper din hund, men det skadar inte att fråga veterinären om de tycker att det är en bra idé att skaffa en.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *