Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Hur mycket motion behöver mitt marsvin?

Ditt marsvin behöver inte direkt springa ett maraton varje dag, men de gillar att få sträcka ordentligt på sina små ben. Så länge de har tillräckligt stor yta behöver de ingen extra utrustning som hamsterhjul eller bollar (och dessa kan till och med vara farliga för marsvin). Men det är viktigt att de har en kombination av bur och utegård och helst ska de också ha extra tunnlar för att få de bästa motionsmöjligheterna.

Den bästa formen av motion för ett marsvin är när de kan bege sig ut på upptäcktsfärd och umgås med andra marsvin. De är väldigt sociala djur och brukar förflytta sig i grupp i buren, men gör då och då små avstickare för äventyr på egen hand. De är instinktivt nervösa och alerta vilket gör dem till väldigt aktiva djur. Om de hör ett konstigt ljud eller ser en plötslig rörelse skyndar de snabbt tillbaka till säkerheten i bekanta omgivningar.

Hur mycket utrymme behöver ett marsvin för att motionera?

Golvytan i en bur med två marsvin ska vara minst 0,75 kvadratmeter. De kommer att spendera det mesta av sin tid i buren, så ju mer plats desto bättre. Det är dock inte bara burens insida som spelar roll eftersom marsvin behöver utrymme utanför den också. Rekommendationen är att de ska ha mellan tre och fyra timmar varje dag då de kan springa fritt. Det går lätt att ordna om du har en bur med utegård, och marsvinsburen Eglu Go är ett perfekt alternativ med allt i ett.

En marsvinsbur kan också kopplas ihop med utegårdar och tillbehör, som Zippi tunnelsystem för marsvin. Den här sortens flexibla system gör att du kan sätta ihop allt från den enklaste tunneln som tar dem från a till b till ett mer avancerat labyrintliknande tunnelsystem. Du kan också inkludera skojiga funktioner som utkiksposter och godsaksbehållare.

För två marsvin är en utegård som är en till två kvadratmeter stor tillräckligt med plats. Även om du har möjlighet att ge dem mer utrymme än så kommer de bara att använda utrymmet om det har massor av tunnlar och gömställen, eftersom marsvin inte tycker om att vara alltför långt ifrån säkerheten och inte vanligtvis brukar bege sig ut på upptäcktsfärd i en stor trädgård. Men vad du kan göra om du har gott om plats är att bygga en hinderbana eller en labyrint av tunnlar eftersom dina marsvin då har många timmar av underhållning och motion.

Motivera ditt marsvin att motionera

Marsvin är mer motiverade att springa runt och ha kul om de har en kompis att leka med, så den första regeln för att se till att de får tillräckligt med motion är att de bör ha minst en lekkompis. Vilda marsvin brukar leva i grupper på minst tio djur, men det är viktigt att du inte har fler marsvin än vad som passar för storleken på din bur och utegård. Du behöver också tänka på hur du väljer dina marsvin eftersom honor och hanar kommer att para sig, vilket betyder fler marsvin att ta hand om.

Grupper av bara honor eller bara hanar är det bästa alternativet. En kastrerad hane är lugnare och passar också väldigt bra med honor. Det är osannolikt att eventuella mindre bråk mellan djuren slutar med några skador och det är bara naturligt beteende och en del av marsvinens motion.

Det är viktigt att inkludera ett gömställe i ditt bur- och utegårdsbygge. Marsvin har alltid instinktivt ena ögat på en säker plats att snabbt kunna springa tillbaka till, och det är förmodligen den mest ansträngande och naturliga motionen för dem.

Du kan uppmuntra dina husdjur att bege sig ut på upptäcktsfärd och sträcka på benen genom att placera intressanta saker som höbollar, korgleksaker fyllda med godsaker, tunnlar och enkla gömställen i deras bur. De gillar också att leka med tomma toalettpappersrullar och pappershanddukar, eller bara en helt vanlig kartong, framförallt om den är fylld med hö och färska grönsaker.

Det som ger marsvin deras unika karaktär är kombinationen av oändlig nyfikenhet och nervositet. De följer sitt luktsinne, gillar att utforska allt och skyndar sig sen snabbt tillbaka till säkerhet samtidigt som man kan höra deras karaktäristiska pip pip. Den här kombinationen av lekfullhet och skyndande till säkerhet gör att de lätt får den motion de behöver. Allt du behöver göra är att se till att de har en spännande omgivning att upptäcka.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *