Omletbloggen

Hur mycket motion behöver mitt marsvin?

Ett marsvin motionerar och går på upptäcktsfärd på Zippi-plattformar för marsvin

Marsvin, eller Cavia porcellus som de heter på latin, härstammar från Anderna i Sydamerika där de bodde i varierande terräng i bergen. Att leta efter mat är ett naturligt beteende för de här små djuren eftersom deras förfäder tillbringade dagarna med att utforska det steniga landskapet och gräsmarkerna för att hitta mat. Och även om dina marsvin inte direkt är byggda för att springa ett maraton varje dag behöver de en kombination av en bur och gård med extra tunnlar och tillbehör för att de ska få tillräckligt mycket utrymme för både motion och mental stimulans. Omlets marsvinsprodukter har designats av experter för att uppmuntra den här instinkten och se till att marsvinen vi har som husdjur får den motion de behöver.

Hur motionerar marsvin?

Även om smågnagare ser söta, fluffiga och väldigt lika ut så har hamstrar och marsvin inte samma behov. Därför behöver marsvin ingen extra utrustning som hamsterhjul eller bollar (och dessa kan till och med vara farliga för dem). Du kan läsa mer om det här ämnet i vår bloggartikel om vad det är för skillnad på en hamster och ett marsvin
. Istället är det viktigt att golvytan i din marsvinsbur är minst 0,75 kvm för burar där två marsvin bor.

De kommer att spendera det mesta av sin tid i buren, så ju mer plats desto bättre. Det är dock inte bara burens insida som spelar roll eftersom marsvin behöver utrymme utanför den också. Rekommendationen är att de ska ha mellan tre och fyra timmar varje dag då de kan springa fritt och kunna gå på spännande upptäcktsfärder för att få motion och där de kan springa, skutta och popcorna! Det går lätt att ordna om du har en bur med utegård, och marsvinsburen Eglu Go är ett perfekt alternativ med allt i ett.

En marsvinsbur kan också kopplas ihop med utegårdar och tillbehör, som ett Zippi tunnelsystem för marsvin.

Även om marsvin inte längre behöver leta efter sin egen mat i Anderna låter de här flexibla systemen dig skapa allt från en enkel tunnel som tar dem från en plats till en annan, till en riktigt spännande labyrint där marsvinen kan leta efter grönsaker för att få använda instinkten att leta efter mat. Visste du att marsvinets luktsinne är 25 gånger bättre än människans?!? Så en rolig grönsaksjakt med hjälp av ett Zippi tunnelsystem, Zippi-gömställe och lektunnlar för marsvin är perfekt för att dina marsvin ska få både fysisk och mental stimulans!

För två marsvin är en utegård som är en till två kvadratmeter tillräckligt med plats. Även om du har möjlighet att ge dem mer utrymme än så kommer de bara att använda utrymmet om det har massor av tunnlar och gömställen, eftersom marsvin inte tycker om att vara alltför långt ifrån säkerheten och inte vanligtvis brukar bege sig ut på upptäcktsfärd i en stor trädgård.

Hur motionerar marsvin?

Marsvin är mer motiverade att springa runt och ha kul om de har en kompis att leka med, så den första regeln för att se till att de får tillräckligt med motion är att de bör ha minst en lekkompis. Vilda marsvin brukar leva i grupper på minst tio djur, men det är viktigt att du inte har fler marsvin än vad som passar för storleken på din bur och utegård. Du behöver också tänka på hur du väljer dina marsvin eftersom honor och hanar kommer att para sig, vilket betyder fler marsvin att ta hand om.

Grupper av bara honor eller bara hanar är det bästa alternativet. En kastrerad hane är lugnare och passar också väldigt bra med honor. Det är osannolikt att eventuella mindre bråk mellan djuren slutar med några skador och det är bara naturligt beteende och en del av marsvinens motion.

Det är viktigt att inkludera gömställen i ditt bur- och utegårdsbygge. Marsvin har alltid instinktivt ena ögat på en säker plats att snabbt kunna springa tillbaka till, och det är förmodligen den mest ansträngande och naturliga motionen för dem.

Du kan uppmuntra dina husdjur att bege sig ut på upptäcktsfärd och sträcka på benen genom att placera intressanta saker som en Caddi godsaksbehållare, höbollar, korgleksaker fyllda med godsaker, tunnlar och enkla gömställen i deras bur. De gillar också att leka med tomma toalettpappersrullar och pappershanddukar, eller bara en helt vanlig kartong, framförallt om den är fylld med hö och färska grönsaker.

En av de saker som ger marsvin deras unika karaktär är kombinationen av oändlig nyfikenhet och nervositet. De följer sitt luktsinne, gillar att utforska allt och skyndar sig sen snabbt tillbaka till säkerhet samtidigt som man kan höra deras karaktäristiska pip pip. Den här kombinationen av lekfullhet och skyndande till säkerhet gör att de lätt får den motion de behöver. Allt du behöver göra är att se till att de har en spännande omgivning att upptäcka.

Marsvinens motion handlar om att upptäcka och interagera. De är sociala djur som rör sig runt i buren i grupp eller springer iväg på små snabba äventyr på egen hand. Du hittar allt du behöver för dina fluffiga vänner i Omletbutiken och om du vill ha fler idéer för hur du kan få dina marsvin att motionera, varför inte läsa vår bloggartikel med aktiviteter för marsvin?

Ett marsvin rör sig genom en lektunnel för marsvin som är sammankopplad med ett Zippi-gömställe för marsvin från Omlet

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *