Omletbloggen

Därför passar höns bra som husdjur för barnfamiljer

Två barn tittar på det rosa hönshuset Eglu Cube från Omlet

Höns är fantastiska husdjur för hela familjen och inte bara för de färska ägg de lägger varje dag, utan de är också jätteroliga att titta på eller umgås med, och dina barn kommer lära sig otroligt mycket från att ha höns!

Jämfört med många andra djur är höns relativt lätta att ha som husdjur och att ta hand om dem är något som barn från lågstadieålder lätt kan hjälpa till med. Läs vidare för mer information om varför höns passar så bra som husdjur för barnfamiljer!

Varför passar höns så bra som husdjur?

Ansvar

Barn i alla åldrar lär sig att ta ansvar för ett husdjur. De ska såklart inte förväntas ta allt ansvar för skötseln, men även om det bara gäller att mata hönsen genom att strö mat på marken eller fylla på vatten så lär de sig att ta hand om en annan levande varelse.

Rutiner

Ett husdjur är något som kommer behöva tas om hand under många år framöver och det kommer att lära barnen att ibland måste de göra rent i hönshuset eller mata hönsen istället för något annat som de hellre vill göra. Det lär dem också vikten av en rutin, något som många barn gillar.

Mat

Att ha höns kommer lära dina barn var maten på hyllorna i mataffären kommer ifrån. Om de har egna höns att ta hand om kommer de med största sannolikhet att förstå hur viktigt det är för djur att ha tillräckligt med utrymme och hur viktigt det är med rätt skötsel. Sedan kommer de förhoppningsvis inte heller att ta djurprodukter för givet i framtiden.

Liv och död

När du har husdjur är det oundvikligt att dina barn lär sig om liv och död. Oavsett om du föder upp kycklingar, har en hönsflock för att äta köttet eller bara har ett par höns som husdjur så kommer dina barn att lära sig värdefull kunskap om hur livet börjar och slutar.

Hygien

Att ha husdjur om bor utomhus kommer att lära dina barn vikten av god hygien. De kommer lära sig att de måste tvätta händerna efter att ha klappat eller hållit i hönsen och de kommer också att förstå att för att djuren ska vara glada och friska behöver hönshuset rengöras regelbundet.

Andra lärdomar

Att ha höns som husdjur kan vara lärorikt på fler sätt än de uppenbara anledningarna du först tänker på. Förutom att öva på matematik genom att räkna ägg och mäta upp mat och vatten kommer barnen att lära sig hur olika djur har olika behov, att äggskal kan användas för fantastiska konstprojekt och inte minst att ägg är en viktig ingrediens i många goda recept.

Saker att tänka på

  • Börja med en mindre flock med inte mer än fem höns.Genom att inte ha alltför många höns kan dina barn lära sig att känna igen dem och ge dem namn efter deras personligheter. För många höns gör att de ses mer som en flock än individer och de känns inte lika mycket som ett husdjur. Du kan alltid skaffa fler vid ett senare tillfälle!
  • Det är en bra idé att inte skaffa en ungtupp till att börja med. De är mycket mer självsäkra och påstridiga än hönor och yngre barn kan tycka att de är lite skrämmande och du vill ju inte att de ska känna sig rädda för hönsen.
  • Skaffa ett hönshus som gör det lätt att ha höns och så att barnen kan hjälpa till. Hönshuset Eglu Cube är ett bra exempel på ett passande hus. Det är jättelätt att släppa ut hönsen på morgonen och att stänga om dem på kvällen (det är ännu lättare om du har en automatisk dörröppnare!). Det är också lätt att plocka de nyvärpta äggen från luckan på sidan. Familjens yngre medlemmar kan också hjälpa till med rengöringen av hönshuset, det är bara att tömma spillningsbrickan och torka av alla släta ytor en gång i veckan så ser ditt hönshus ut som nytt igen!
  • Även om du inte själv ruvar ägg och föder upp kycklingar kan det vara en bra idé att skaffa kycklingar om du vill att dina barn ska hjälpa till. Vänj dem vid mänsklig kontakt och plocka upp dem regelbundet så att de blir vana med det. Det är ofta enklare att hantera kycklingarna om du har en hönsgård som är lätt att komma in i, som en Walk in-hönsgård. När det är lätt att hälsa på hönsen är det större chans att både du och barnen gör det regelbundet!
  • Välj en vänlig och härdig ras som du vet passar om du har barn. Silkeshöns är kända för att vara kärvänliga och tycker om att bli hållna, orpington är lugna och tillgivna och kochin har lätt för att anpassa sig. Läs mer om olika hönsraser här.

Omlet och familjens husdjur

Oavsett om det är första gången du har höns och vill utöka din flock eller om du är expert, har Omlet allt för att ge dina höns ett så bra liv som möjligt. Från vårt utbud av lättrengjorda hönshus, till vår Autodörr som du kan programmera så att den öppnas vid gryning och stängs vid skymning – att ha höns har aldrig varit enklare eller roligare än med Omlet. 

Barn rengör delar av hönshuset Eglu Cube från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *