Omletbloggen

Varför säger man att svart katter för med sig otur?

En svart katt sitter på en kattbädd i Omlets kattgård

I många länder sägs svarta katter föra med sig otur, men det är faktiskt tvärt emot den ursprungliga tron där svarta katter förde med sig tur och det var vita katter som man trodde förde med sig otur.

Orsaken till den här drastiska skillnaden i den svarta kattens öde hittar vi på andra sidan Atlanten. I USA, där man i de tidiga dagarna var besatt at häxor och häxkonst, ansågs svarta katter vara häxans husdjur och därför framställdes de som ondsinta. Den vidskepelsen har importerats tillsammans med andra amerikanska traditioner runt Halloween, där svarta katter ofta syns tillsammans med pumpor och fladdermöss på dekorationer. Häxorna på väg till Blåkulla under påsken brukar också ofta avbildas med en svart katt på kvasten.

Betyder svarta katter otur?

Anledningen till att svarta katter började anses betyda otur i USA kan kopplas ihop med tiden då brittiska nybyggare började anlägga kolonier i New England. De var nämligen kristna fundamentalister som jagade allt som de ansåg vara häxkonst. Häxor och deras katter ansågs vara farliga och de svarta katterna ansågs vara särskilt djävulska. De fanns ofta omnämnda under rättegångar vid den här tiden.

Den svarta katten dök också upp i filmen “Den svarta katten” från 1934 där Bela Legosi och Boris Karloff hade huvudrollerna (även om de kanske är mer kända för sina roller i filmerna Dracula och Frankenstein från samma årtionde). Filmen baseras på en kort novell av den amerikanska skräckförfattaren Edgar Allen Poe som publicerades för första gången 1843. Filmen bidrog till att svarta katter började anses betyda otur också i andra länder där de tidigare ansetts föra med sig tur. Ju mer kommersiellt det amerikanska Halloween-firandet har blivit under de senaste årtiondena och ju mer det har spridit sig till andra delar av världen, desto mer har den svarta katten ansetts vara ett läskigt odjur.

Varför betyder svarta katter ibland tur?

Anledningen till att svarta katter inte hade ansetts vara lika onda i till exempel Storbritannien är för att häxor och deras katter alltid har omskrivits där och alltid varit en del av vardagslivet. Att ha en katt ansågs inte på något sätt vara olycksbådande eftersom man visste att de hjälpte till att kontrollera hur många möss och råttor det fanns. De så kallade häxorna var de som odlade medicinalväxter och botade folk som var sjuka i byarna, motsvarigheten till medeltidens husläkare.

Ombord på skepp ansågs svarta katter föra med sig tur, inte bara genom att de kontrollerade antalet råttor ombord, utan för att de också hjälpte till att hålla stormar borta. Fiskemännens fruar hade ibland svarta katter som husdjur för att försäkra att deras män var säkra ute på sjön. Men om katten rymde eller om en svart katt helt slumpmässigt hoppade ombord och sen hoppade i land igen betydde det att skeppet riskerade att sjunka.

I Skottland ansågs ankomsten av en svart katt i hemmet betyda att något bra skulle hända. Rent generellt ansåg man att om en svart katt tillfälligt bosatte sig på verandan var det ett bra omen. Det här är sviterna av vidskepelse från tidigare i historien då katter (och inte bara svarta katter) symboliserade familjelycka. I det forntida Egypten var till exempel gudinnan Bastet formad som en katt och en symbol för familjelycka och tur.

Gladstone – den svarta katten i Whitehall

Traditionen att en svart katt för med sig tur lever kvar i det brittiska parlamentet. Whitehall, som parlamentet brukar kallas, har adopterat många svarta katter från katt- och hundhemmet “Battersea Dogs & Cats Home” genom åren och katten har alltid haft rollen som råttjägare. Många av de här katterna har varit svarta, inklusive den nuvarande innehavaren av jobbet som heter Gladstone och som tillträdde sitt officiella regeringsjobb 2016.

Gladstone har inte helt oväntat blivit något av en stjärna på sociala medier och hans populära Instagramkonto gör honom till en av världens mest kända svarta katter.

Varför säger man att en svart katt som korsar gatan betyder otur?

I vissa delar av världen är det väldigt viktigt åt vilket håll katten korsar gatan. Om den korsar gatan från vänster till höger betyder det tur, men om den korsar åt andra hållet betyder det otur. På samma sätt är det viktigt att om katten springer mot dig betyder det tur, men om den istället springer iväg från dig sägs det att den tar turen med sig. Av den här anledningen sägs det också betyda otur att jaga iväg en katt från sitt hus.

Den ultimata symbolen för att det betyder otur om en katt springer iväg är att den dör. Det sägs att den engelska kungen Charles I på 1640-talet hade sagt att hans tur i livet var tack vare hans svarta katt och att han fruktade den dag då den skulle få slut på sina nio liv. Inte långt efter kattens död blev Charles, efter att ha förlorat det engelska inbördeskriget, arresterad och senare halshuggen.

En svart katt sitter på löv utomhus

Varifrån kommer svarta katter?

I folktron har häxans svarta katt rötter långt tillbaka i tiden. I den grekiska mytologin hade Hekate, häxkonstens gudinna, en svart katt som från början hade varit Galinthias som var en tjänare till Hera, en av Zeus fruar. Hon hade förvandlat honom till en svart katt som straff för att han försökte förhindra Herakles födelse. Hekate finns också med i Shakespeares pjäs Macbeth, men hennes svarta katt nämns inte här.

Om vi bortser från vidskepelsen runt svarta katter, så är de helt enkelt katter med mesta möjliga melanin, vilket gör pälsen svart. Helt svarta katter är väldigt ovanliga i korsningar och man tror att det bara finns 22 erkända kattraser som kan vara helsvarta.

Vidskepelsen runt svarta katter kanske låter ganska harmlösa, men det finns definitivt nackdelar. Det är mycket svårare att hitta någon som vill adoptera hemlösa katter och kattungar med svart päls än andra katter, och det finns historier om svarta katter som misshandlats på Halloween. Så även om vi avfärdar vidskepelsen om att svarta katter ska föra med sig otur som gamla sägner, kan det föra med sig verkliga problem för katterna.

Om sanningen ska fram så är svarta katter, precis som alla andra katter, helt fantastiska och för inte med sig något annat än tur. Det håller nog de uppskattningsvis 200 miljoner kattägarna världen över också med om!

Tror du att svarta katter för med sig otur? Oavsett om du är vidskeplig eller inte så är det uppenbart hur mycket glädje katter tillför sina ägares liv! Varför inte skämma bort din katt med Omlets stora utbud av kattprodukter, vilket inkluderar det innovativa katträdet Freestyle som din katt kommer att älska!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *