Omletbloggen

Kan olika hönsraser komma överens?

Två olika hönsraser använder Omlet flyttbart hönsträd med sittpinnar

De flesta hönsägare kommer att råka ut för “höns-matematik”. Först var de tre, sedan blev de fyra och nu tror du att en åttonde höna inte skulle skada… känns det igen? Förhoppningen att hönsen i flocken kommer att bli bästa vänner är bra, men att ha höns av samma ras räcker inte alltid för att de ska leva i harmoni. Vissa höns kommer bättre överens med varandra än andra, så vilka raser är bäst att ha om du har flera höns?

Normalt hönsbeteende

Då alla hönsraser har utvecklats från samma förfader, den asiatiska djungelhönan, kommer lyckligtvis de flesta höns överens, oavsett ras. Det finns dock några undantag från denna allmänna regel.

Varje ny höna som introduceras till en flock kommer att behöva separeras från de andra hönorna, men fortfarande kunna se dem genom ett staket i någon vecka, tills alla höns har vant sig vid varandra. När de väl har introducerats kommer de att hitta sin naturliga plats i hönsens hackordning, och det kan innebära lite mobbning och gräl i början. Allt detta är väldigt naturligt och har ingenting att göra med fejder mellan specifika raser.

Ibland blir en höna osams med en annan höna utan uppenbar anledning, och den svagare hönan blir ibland pickad och trakasserad av den mer aggressiva hönan. Om denna situation fortsätter i mer än tre dagar efter att den nya hönan har introducerats, kan de två behöva separeras.

Vilka hönsraser är aggressiva?

Vissa hönsraser är mer självsäkra och bestämda än andra, men det gör dem inte mer aggressiva. Aggression är istället vanligtvis ett resultat av hönsens omgivning, dåliga levnadsförhållanden eller visuell stimulans. Att hönsen mobbar den nya hönan brukar i de flesta fall bara vara ett problem under de första dagarna, förutom om den nya hönan har en ovanlig fjäderdräkt på huvudet eftersom den vackra fjäderskruden hos raser som araucana, houdan, holländsk vithätta, silkeshöns och sultan är som ett rött skynke för höns.

Anledningen till den här aggressionen är rent instinktiv eftersom höns reagerar på storleken på andra fåglars kammar och det finns bevis på att höns med större kammar brukar vara mer dominanta i hackordningen och kommer att utmana storkammade nykomlingar för att hävda sig och behålla sin dominans. Det är ingen som är riktigt säker på hur fjäderskruden på de här fåglarna fungerar som visuell stimulans, men en höna med fjädrar på huvudet bedöms av de andra hönsen att vara antingen en fågel med en väldigt stor kam och därför ett hot, eller en fågel utan kam vilket gör det okej att mobba henne. Oavsett hur hönsen ser på det så är en nykomling med en stor fjäderskrud på huvudet en direkt utmanare till de mer dominanta fåglarna.

Fåglar med en vacker fjäderskrud på huvudet är också mer sårbara eftersom plymen kan täcka deras ögon och göra så att de inte ser lika bra och inte kan se att en annan fågel planerar en attack. Som resultat kan de bli hackade på och skadas.

Andra orsaker till mobbning

Andra ovanliga fjädrar kan då och då också göra att höns mobbas, som “fjäderbyxorna” hos faverollehöns. Det här är dock vanligtvis inte ett problem och den här rasen borde komma bra överens med dina andra hönor.

Ibland kan nya höns som inte har några ovanliga fjäderskrudar eller kammar bli mobbade om de är av en annan ras än resten av flocken, men här verkar det som att mobbningen enbart beror på att den nya hönan ser annorlunda ut än resten av flocken. Det här är ett rätt ovanligt problem och om du redan har en blandad flock är det inte alls ett problem.

Blir hönsen goda vänner?

Generellt sett så hjälper det med hackordningen och att fåglarna ska komma överens om fåglarna i flocken är av olika raser eftersom de olika raserna har olika temperament. Det är mer troligt att det blir bråk i hönsgården om alla höns är av samma ras eftersom alla kan vara bestämda och dominanta, eller så är de alla blyga och försiktiga, beroende på vilken ras de är. Men de behöver i båda fallen etablera en hackordning.

Hur stor hönan är har ingen direkt relation till hur den blir behandlad. En liten dvärghöna kan komma bra överens med en stor sussex-höna och en ungtupp kommer att respektera alla sina hönor oavsett ras och i de allra flesta fallen kommer alla fåglar överens utan problem.

Det finns vissa andra praktiska saker att tänka på om du har en flock med blandade hönor. Vissa höns trivs bra när det är kallt, men andra är inte lika tåliga. Ålder kan också vara ett problem om du vill minimera hur många gånger du behöver introducera nya hönor till flocken. Om alla dina hönor har ungefär samma livslängd och du köper dem samtidigt, kommer du med största sannolikhet att köpa nästa generation av värpfärdiga hönor samma år. På så sätt kan du undvika att konstant behöva introducera nya hönor till flocken och ändringar i hackordningen på grund av detta.

Vilka hönsraser trivs bäst ihop?

Vissa raser är väldigt vänliga av naturen och det är mindre risk att de fåglarna börjar hacka på och mobba de andra. Lugna och vänliga raser inkluderar bland annat australorp, kochin, easter eggers, rhode island reds, silkeshöns, sussex och wyandotte.

En annan viktig faktor för att olika raser ska komma överens och inte vara aggressiva är att se till att de har gott om plats och på så sätt undvika att de trampar varandra på tårna. Ju mer plats de har, desto mindre är risken att de börjar mobba varandra och det är större chans att de kommer att komma bra överens från början.

Omlet och din flock

Oavsett om du har en flock på tio eller två höns, har Omlet produkterna för att tillgodose dina höns behov. Håll dina höns mentalt och fysiskt stimulerade för att hjälpa dem att leva i harmoni med vårt utbud av hönsleksaker och tillbehör att lägga till ditt hönshus och hönsgård.

En kvinna med olika hönsraser vid Omlet hönsstängsel

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *