Omletbloggen

Tio tips för att dina husdjur ska få en fantastisk julhelg

Eglu go up med julgransljus på kvällen

Ledighet som över julhelgen är ofta när vi passar på att umgås med familj och vänner – och det inkluderar såklart våra husdjur! Men det är viktigt att komma ihåg att allt som vi människor gillar i jul- och nyårstider kanske inte är lika uppskattat av våra husdjur.

Men med dina husdjur i åtanke när du planerar helgen kan du se till att de också får en festlig jul. Här är våra tio bästa tips för att dina husdjur också ska ha en härlig jul.

Se till att det inte blir för högljutt

Festligheter över jul och nyår brukar vara högljudda med människor, musik och underhållning. För katter och hundar kan det vara så enkelt som att de själva söker sig till ett lugnare rum och många hundar gillar att vara med på festen och få all uppmärksamhet. Men om du har djur som undulater, finkar, papegojor och smådjur som bor i en bur, måste du tänka på att det inte är lika lätt för dem att dra sig undan.

Om det är möjligt ska buren flyttas till en tystare del av hemmet innan festligheterna börjar. Om det inte går att flytta buren för att den är för stor eller inbyggd i inredningen måste du istället ta hänsyn till det och se till att ljudnivån inte blir för hög för dina husdjur.

Förbjud fyrverkerier!

Den största smällen kommer från fyrverkerier. Inga husdjur gillar explosioner och många beger sig bara till ett hörn där de känner sig säkra och väntar på att det ska vara över. Men många hundar och katter är riktigt rädda för oljuden och i extrema fall kan de behöva ta lugnande mediciner. Du vet som regel hur ditt husdjur reagerar på fyrverkerier om det har upplevt det tidigare och du kan vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Om du har en väldigt nervös hund eller katt eller om du har höns eller andra husdjur i trädgården ska du såklart inte tända fyrverkerier i din egen trädgård!

Ge dem inte för många godsaker

Julen handlar mycket om mat och mycket av den! Din hund skulle säkert äta rester och godis hela dagarna om den kunde, men det är faktiskt ingen bra idé. När det gäller din hund är det bäst att se julafton och andra festligheter som vilken annan dag som helst, men ge den något gott som en bit skinka eller ett par köttbullar med middagen.

Samma sak gäller för alla andra husdjur och det är viktigt att alla vet om vilka regler som gäller. En gäst som menar väl kanske försöker mata dina hamstrar och gerbiler med salta pinnar eller jordnötter, eller ge fruktkaka till dina fåglar. De här godsakerna avsedda för människor kommer inte att gynna dina husdjur och några av dem kan till och med vara giftiga. Hundar ska till exempel inte äta choklad eller russin.

Reglerna är enkla här och alla som har besökt en djurpark vet vad som brukar gälla – Mata inte djuren!

Håll fast vid vanliga rutiner

Under julhelgen och mellandagarna är det lätt att inte hålla fast vid de vanliga rutinerna. Du är förmodligen uppe senare på kvällen, följt av en sovmorgon och upptagen med barn, gäster eller andra aktiviteter. När det är så mycket annat som händer är det lätt att glömma att fylla på husdjurens matskål, stänga dörren till hönshuset, hoppa över långpromenaden med hunden eller inte veta var katten är.

Lägg till en påminnelse på din “att göra-lista” för jul och nyår för att mata husdjuren, ta ut hunden på en promenad och så vidare. Om du har för mycket att göra kanske det finns någon annan som kan ta ut hunden på en promenad?

Det är också viktigt att komma ihåg att fåglar i bur gillar att ha lamporna släckta på kvällen så se till att festen inte håller i sig för länge för dina undulater, finkar och papegojor. Om det inte är alltför mycket höga ljud i rummet där buren står kan det räcka att täcka över buren, annars är det bäst att flytta buren till ett annat rum.

Minska stressen orsakad av att ha gäster på besök

Om du har en hund som inte gillar att vara bland mycket folk och att möta nya personer, är det troligt att den inte kommer gilla att ha många besökare under julhelgen och mellandagarna. Det är också viktigt att unga besökare vet att det inte är bra att skaka på buren ellet jaga husdjur som de inte känner.

Ta inte med dig djuren om du reser bort

Om du reser någon annanstans för att fira jul bör du ha någon som kan titta till ditt hus och dina djur. Om du har en hund eller katt kan ett hund- eller kattpensionat vara ett bra alternativ, men du brukar behöva boka en plats i god tid eftersom de snabbt blir fullbokade.

Det enda husdjur som du borde överväga att ta med sig om du reser bort över jul är din hund, och du borde bara ta med den om den gillar att resa någon annanstans och träffa nya människor (och deras husdjur). Vissa hundar gillar att följa med dig överallt och träffa nya människor, andra kan känna sig som hemma om de varit där tidigare, men vissa hundar kan bli väldigt stressade av hela processen. Det är du som känner din hund bäst och kan fatta rätt beslut.

Hund pa julafton med mysig filt.

Se till att det inte är för varmt eller kallt

Om du flyttar dina husdjur till ett annat rum än där de vanligtvis bor för att skydda dem från höga ljud, eller om du flyttar dem utomhus, är det viktigt att se till att det inte är för kallt för dem. Även hundar och katter som är vana att vara utomhus behöver en varm plats någonstans som i en bod eller ett garage om de ska spendera en längre tid utomhus och håll ett öga på termometern så att det inte blir för kallt. För fåglar gäller att rummet du flyttar dem till varken är för varmt ellet för kallt.

Städa undan

Julfestligheterna brukar involvera många saker som inte alltid är bra för dina husdjur, som omslagspapper, rosetter, presentsnören, julgransglitter och många olika små plastbitar. För att undvika att ditt husdjur råkar äta något det inte borde eller få något lindat runt sitt huvud eller ben är det viktigt att du snabbt städar undan allt så fort julklapparna är öppnade.

Skydda julgranen!

Julgranen kan ibland råka illa ut från viftande hundsvansar eller en äventyrlig katt som vill klättra upp till toppen. Det är en bra idé att sätta tunga dekorationer långt ner eftersom de lätt kan ramla ner och gå sönder och sätt inget skört (eller dyrt) inom räckhåll för den där viftande svansen!

Var försiktig med nya husdjur

Om dina julplaner inkluderar ett nytt husdjur, kanske är det någon i familjen som får det som julklapp, är det viktigt att de har fått träffa andra djur som går lösa i hemmet. På så sätt kan du undvika konfrontationer och kaos. Om det är familjens första husdjur måste hemmet också förberedas så att det är säkert för den nya familjemedlemmen och du måste se till att du har mat och utrustning redo för nykomlingen.

Ett nytt husdjur kan ha en fantastisk jul och nyår om du håller ett öga på dem och ser till att de inte hamnar i situationer där de kan känna sig obekväma eller bli rädda. Håll dig till de här enkla reglerna så kommer både husdjur och ägare att ha en fantastisk jul tillsammans!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *