Omletbloggen

Den ultimata guiden till hundens hygienvanor av hunddoktorn “Dogtor” Adem

Hunddoktorn “Dogtor” Adem, grundare och ägare av Dog-Ease, är en specialist i hundens beteende och hundtränare med över 15 års erfarenhet av att jobba med hundägare och deras fyrbenta vänner. I den här artikeln förklarar Adem allt du behöver veta om hundens hygien och delar med sig av sina tankar om den nya lättrengörliga hundsängen Topology från Omlet.


När dagarna blir mörkare och regn och snö vanligare är det alltid svårt att hålla leran borta från hemmet och att se till att hundens säng alltid är ren och luktar fräscht (det är väl ingen som gillar lukten av blöt hund?). Så när Omlet frågade om jag ville skriva en recension om deras nya hundsäng Topology tyckte jag att det lät väldigt spännande! Sängen har en extremt bekväm madrass i memory foam som lyfts upp från golvet med snygga ben (du kan till och med välja att matcha sängen med resten av din inredning), har bäddmadrasser som kan tas av och tvättas i maskin och som lätt kan bytas ut till en annan stil och som fästs med en dragkedja vilket gör det lätt att hålla sängen ren och hygienisk.

Låt oss börja med att prata om hundens hygien och varför det är viktigt.

Våra hundar försöker naturligt att hålla sig rena genom att slicka sig. För att hjälpa dem att hålla sig rena, försöker de också att hålla sina sängar rena och bekväma och brukar ofta “jämna till marken” genom att gräva och snurra runt i cirklar innan de lägger sig tillrätta. Det här är en kvarleva från hundens förfader, vargen, då det var ett viktigt beteende som lät dem städa och trampa undan obekväm vegetation, parasiter och smådjur som skulle kunna skada dem. Än idag syns det här beteendet hos hundens vilda förfäder som vargar och vildhundar. Så klart behöver inte våra tama hundar trampa ner växter eller flytta små djur innan de lägger sig i sin hundsäng, men om sängen inte tvättats ordentligt kan den hysa andra skadliga organismer. I studier har man hittat bakterier och svampar som orsakar sjukdomar som MRSA, salmonella, ringorm och listeria samt avföring på våra älskade hundars sängar. Pollen kan också dras in liksom smuts och damm vilket kan förvärra allergier och hudsjukdomar som både vi och våra husdjur kan ha. Det är också viktigt att komma ihåg att bakterier och smittsamma sjukdomar kan överföras från djur till människa (dessa kallas zoonoser). På grund av detta är det viktigt för både vår hunds och vår egen hälsa att vi regelbundet rengör hundsängen och området runt den så att det är mindre risk att det finns några skadliga organismer som kan göra våra hundar, eller oss, sjuka.

Så hur håller vi hundsängen ren?

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla hundens säng ren är att regelbundet borsta, klippa (om det är en ras som behöver det) och bada din hund. Oavsett om du väljer att göra det själv eller låter en “hundfrisör” som jobbar med hundtrim och klippning göra det (eller en kombination av båda alternativen), så är det viktigt att din hund känner sig bekväm och ser det som något positivt att bli badad, klippt och borstad. Det gör det inte bara enklare att hålla din hund ren och snygg utan det hjälper också din hund att njuta av upplevelsen istället för att bli stressad eller rädd. Om din hund inte har varit med om det här tidigare, eller om de redan visar tecken på att inte gilla det, se till att långsamt träna dem att vänja sig. Börja med kortare stunder där du bara vänjer din hund vid ett av de föremål som kan användas eller som behöver beröra dem när de görs fina. Saker som borstar, kloklippare, handdukar och så vidare. Det är bra att börja med att bara låta din hund titta på de här föremålen medan du berömmer positivt beteende runt dem med lite godis. När din hund känner sig säker runt dina utvalda föremål kan du börja flytta dem närmare, plocka upp dem och röra hunden med dem. Glöm inte att berömma och belöna positivt beteende. Fortsätt långsamt med den här metoden för att bygga upp din hunds förståelse och självförtroende tills du kan hantera hunden och borsta den, klippa klor eller utföra det du behöver. Om du väljer att istället ta med din hund till en hundsalong kan det vara en bra idé att göra ett par besök innan du lämnar din hund där. Kom ihåg att långsamt introducera de här verktygen och den nya upplevelsen till din hund och ta ett steg tillbaka och börja igen om det behövs.

Vad kan vi lära våra hundar för att göra det här lättare?

För att göra det lättare att hantera din hund i de här situationerna kan det hjälpa att den har lärt sig ett par viktiga kommandon som jag brukar hjälpa hundägare att inkludera i sin träning.

Det första är “stå”. Det kan låta som ett lite tråkigt kommando (de står ju faktiskt bara still, eller hur?!), men det är väldigt användbart. Om din hund kan det här kommandot och vet vad den ska göra kommer den att kunna stå still när du till exempel torkar av tassarna när ni kommer in från en blöt och lerig promenad, när du behöver kolla om något har fastnat i pälsen under promenaden eller när du tar fram borsten, speciellt för att borsta deras mage och undersida. Det är också användbart om du tar hunden till en en hundsalong eftersom det låter både dig och personalen på salongen att komma åt och tvätta överallt.

Det andra kommandot är att “ligga på sidan” vilket är när hunden ligger platt på sidan. Det här är ett annat kommando som kan hjälpa när du behöver borsta hunden eller göra rent deras öron eller ögon. Det gör det också lättare att komma åt att göra rent tassarna och klippa klorna.

Det tredje kommandot som jag skulle rekommendera är “snurra” vilket är när du lär hunden att snurra runt på kommando och något jag använder när mina hundar står på dörrmattan på väg in efter en promenad, så att de torkar av sina egna fötter! Det här kan också vara ett kul trick för barn att öva på tillsammans med föräldrarna för att hjälpa till att hålla familjens hund ren, och det kan också vara ett kul och underhållande trick om du har gäster på besök!

Hur kan vi hålla hundens säng ren?

Om vi håller vår hund ren och fin så är det vettigt att också se till att deras säng är ren. Du skulle inte duscha och sen gå och lägga dig i en säng med sängkläder som inte tvättats på flera månader! Det mest självklara sättet att hålla hundens säng ren på är att tvätta den. Men det kan vara lättare sagt än gjort eftersom många hundsängar som finns att köpa är för stora för en vanlig tvättmaskin, eller så har de inte överdrag som går att ta av och tvätta. Du måste åtminstone regelbundet dammsuga upp hår och annat löst skräp och sängen bör sedan desinficeras men en passande djurvänlig produkt. Det är också viktigt med bra ventilation för att hålla sängen ren och hygienisk eftersom luftgenomströmning torkar blöta delar snabbare, vilket begränsar möjligheten för bakterier att växa (mörka, varma och blöta förhållanden främjar bakterietillväxt). Att ta ut hundsängen utomhus så att den kan torka i solen hjälper också till att eliminera bakterietillväxt efter att du har tvättat sängen, och när du tvättar hundsängen är det såklart viktigt att du låter den torka helt innan du låter din hund sova på den igen.

Vad ska jag göra om min hund inte gillar att sova i sin egen säng?

För att minimera uppbyggnaden av smuts, hundhår och bakterier på platser i ditt hem där du inte vill ha dem, är det viktigt att din hunds sovplats är så inbjudande som möjligt så att det är där de väljer att sova. Vilken sorts hundsäng föredrar din hund? Vissa raser gillar att kunna sträcka på sig medan andra gillar att rulla ihop sig. Några föredrar en bekväm platt yta medan andra gillar att ha sidor på sängen så att de kan känna sig ombonade och trygga. Ju mer inbjudande och bekväm din hunds säng är, desto troligare är det att de kommer att vilja sova där. Det rekommenderas alltid att studera hur din hund gillar att sova så att du kan köpa en hundsäng som passar deras smak. Det här är det första steget mot att få hunden att sova på sin egen sovplats.

Om du har sett till att din hunds säng är så inbjudande som möjligt och den fortfarande inte verkar vilja sova där, se över var sängen är placerad. Står den någonstans där det inte är drag? Är den skyddad från direkt solljus som kan göra dem varma eller kanske blända dem? Om svaren är ja på de här frågorna är nästa steg att se till att deras sovplats är ett roligt och säkert ställe att sova på. Du kan lära dem ett kommando som “gå och lägg dig” och belöna dem med godis när de lyder. Du kan också ge dem godsaker som tuggben och leksaker med godis på deras säng, vilket uppmuntrar dem att stanna här eftersom det kan hända något roligt.

Det är också viktigt att se till att din hund är trött när det är dags att gå och lägga sig och det gör du enklast genom att se till att de har fått tillräckligt med mental och fysisk stimulans under dagen, vilket hjälper dem att slappna av och gör dem trötta. Det sistnämnda kan också hjälpa dem om de har problem med “separationsångest” vilket kan vara ytterligare en anledning till varför din hund föredrar att vara nära dig istället för att sova i sin säng. Om du misstänker att din hund har separationsångest är rådet att få hjälp från en hundbeteendevetare som kan hjälpa hunden att bli kvitt problemet och leva ett självsäkert och stressfritt liv.

Vad är det viktigt att leta efter när vi köper en ny hundsäng?

Med tanke på allt jag beskrivit här ovanför är min rekommenderade “önskelista” för en hundsäng:

  1. Den är lätt att göra ren och har överdrag som går att ta av
  2. Det är lätt att städa och hålla rent runt och under sängen, och helst är den upphöjd från golvet för bättre ventilation
  3. Den passar vad din hund gillar och är tillräckligt stor om din hund gillar att sträcka på sig, eller har en mysig bolsterformad kant om hunden gillar att rulla ihop sig

Omlets hundsäng Topology passar alla mina önskemål och så ser den supersnygg ut och kan designas så att den passar inredningen. Bäddmadrasserna som fästs med en dragkedja gör det jättelätt att regelbundet tvätta sängen, och om du köper mer än en madrass till den behöver din hund aldrig vara utan sin säng! Efter att ha testat hundsängen Topology i ett par veckor så har jag bestämt mig för att köpa ytterligare en eftersom mina hundar älskar den, och det gör jag också!

Dogtor™ Adem

Hundbeteendevetare och tränare

Ägare av Dog-ease

www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *