Omletbloggen

Hur lugnar man ner en aggressiv tupp?

Tuppar har tre huvuduppgifter i en hönsflock. De skyddar hönorna genom att varna för fara, de gör det möjligt för dig att få egna kycklingar och så ser de såklart fantastiska ut. Men ibland kan tuppens skyddande instinkter bli ett problem och fågeln blir aggressiv. Det kan framförallt vara ett problem på våren när det är parningstid.

En tupp står på ett staket och gal

Tuppens uppgift är att skydda sin flock med hönor. Om du tittar på flocken när de går runt och pickar i trädgården kommer du se att en hönas plötsliga höga kluckande kommer att få tuppen att springa över för att se till att hon är okej. Om en höna ger ifrån sig höga missnöjda ljud när du lyfter upp henne kommer tuppen att visa sin aggressiva sida tills du ställer ner henne igen. Så länge det inte involverar några fysiska attacker är det dock inget problem, men vissa tuppar går till attack.

Om det här fortsätter kan tuppen få för sig att du, och därför alla människor, betyder fara och därför visa sin aggressiva sida hela tiden. Som tur är kan du vanligtvis lugna ner situationen.

Tuppar varnar innan de attackerar genom att de sänker sitt huvud, struttar runt och tittar rakt på dig. Det blir lite mer komplicerat om tuppen bestämmer sig för att attackera dina ben, som en arg gås. Om du bara går iväg kommer tuppen att jaga dig över gården och det är inte speciellt roligt.

Hur får man en tupp att sluta attackera?

  • Gå inte rakt upp till tuppen när du går in i hönsgården eller den del av trädgården där hönsen är.
  • Stirra inte på tuppen förutom om han redan beter sig aggressivt. Han ser nämligen detta som ett tecken på aggression eftersom du fixerar din blick på honom och hans flock, precis som ett rovdjur gör.
  • Smyg inte runt eller spring iväg om tuppen tittar på dig. Han kommer nämligen att se detta som ett tecken på att du är rädd och kan ta det som ett tecken på att han kan springa in och göra klart jobbet!
  • Rusa inte runt i hönsgården, eftersom tuppen kan se detta som en rörelse förknippad med rovdjur. Gå bara runt i hönsgården som vanligt på ett lugnt och fokuserat sätt.
  • Se till att dina hönor befinner sig i lugna omgivningar. Om hundar stryker omkring eller barn som springer vilt bland hönsen kommer deras kluckande och skrik att få tuppen att försöka skydda sina hönor.
  • Om din tupp ger dig små “presenter” som stenar eller kvistar ska du inte bli alltför smickrad. Han behandlar dig som en höna och du måste vägra att ta emot presenten och istället sjasa bort honom. Annars kommer han tro att du har visat dig undergiven precis som hönorna!
  • Stäng inte in tuppen i ett hörn, om han känner sig instängd kommer han med största sannolikhet försöka attackera sin väg ut.

Hur hanterar man en aggressiv tupp?

Om du stöter på en arg tupp ska du aldrig svara med våld.

Det kommer varken att vara positivt för tuppen eller för flockens beteende i stort och det kan leda till att tuppen skadas. Han kanske är aggressiv, men en tupp är fortfarande en fågel med sköra ben.

En tupp bör istället lyftas upp (se till att du alltid har tjocka handskar på dig) och flyttas till en lugnare plats. Det är viktigt att du inte har bara ben eller armar när du hanterar en tupp och du bör ha ett par rejäla skor på dig. Om tuppen precis har börjar visa tecken på aggression kan han ofta lugnas ner med några godsaker, så det är en bra idé att alltid ha något redo i fickan när du är nära din tupp. Efter att du har gett honom något gott ett par gången kommer han att koppla ihop dig med godsaker istället för fara. Men det är viktigt att du ger honom godsaker med handen och inte slänger dem på marken och springer iväg eftersom tuppen då kommer att uppfatta det som att du är rädd och då kanske problemen fortsätter.

En bättre metod är att försiktigt rulla över tuppen med foten (se till att du inte är barbent och har rejäla skor eller stövlar på dig) när han kommer och försöker bråka. Efter ett par av de här brottningsmatcherna kommer tuppen att inse att det är du som är herre på täppan och ge med sig. I alla fall i teorin!

Så här lyfter du upp en arg tupp

Ett annat alternativ är att du när tuppen försöker picka på dig lyfter upp honom och håller honom under armen, precis som du håller en höna. Det är viktigt att du har handskar på dig när du gör det här. Först kommer han att flaxa och ge ifrån sig ilskna ljud, men han kommer så småningom att lugna ner sig om du bara ignorerar honom. Det kan ta upp till 10 eller 15 minuter, men om det betyder att han inte försöker attackera dig igen är det definitivt värt det.

Om tuppen inte har attackerad dig än kan det vara möjligt att avskräcka honom genom att ta ett stort steg mot honom medan du tittar på honom. Om han börjar skruva på sig, tittar ner i marken eller börjar picka på marken har du vunnit striden och du kan ta ett steg tillbaka utan att riskera att bli attackerad.

Det viktiga är att tuppen måste förstå att du inte är ett hot mot hans hönor eftersom han alltid skyddar sin flock. Om det inte räcker och om tuppen börjar sträcka på vingarna och nacken för att göra sig redo att attackera ska du sträcka ut armarna. Att bära på en pinne kan vara ett bra trick eftersom det får dina “vingar” att se även större ut i tuppens ögon.

En tupp och en höna med en Caddi godsaksbehållare och pickleksak från Omlet

Godsaksbehållare och pickleksaker kommer att underhålla dina hönor i många timmar!

Vilka tuppar är mest aggressiva

Indicier tyder på att vissa tuppar är födda elaka! I de här fallen är tuppens instinkt att skydda sina hönor på konstant överväxel. Ibland märks den här aggressionen redan hos kycklingar och ungtuppar men det är vanligare att det börjar bli tydligt när de är sex till åtta månader gamla. Även om vilken hönsras de är gör viss skillnad, kan även fredligare raser ibland också visa aggression i hönsgården!

Det brukar sägas att de mest aggressiva tupparna är av raserna asil (som sägs vara den värsta mobbaren av dem alla), cornish, leghorn, malay, gammal engelsk stridshöna och alla andra raser som traditionellt används för tuppfäktning.

Vilken ras är minst aggressiv?

Raser som australorp, brahma, holländsk vithätta, silkeshöns och welsumer brukar klassas som de minst aggressiva. Dvärghöns brukar också vara relativt lugna, men det finns alltid några “rötägg” bland alla raser och vissa tuppar blir helt plötsligt aggressiva och kan aldrig riktigt skaka av sig aggressionen.

Tuppar som är aggressiva hela tiden är ett riktigt problem, framförallt om du har barn. En tupp släpper ofta ut sin ilska med en fysisk attack och han är beväpnad med vassa sporrar, de vassa taggarna på hans ben, som kan göra riktig skada. Om alla försök att lugna ned tuppen misslyckas kan den tyranniska tuppen behöva flytta någon annanstans.

Om du har valt en tupp av en ras som är känd för att vara fredligare och om dina höns har gott om utrymme kommer det vara sällsynt att du har problem med en aggressiv tupp. Visa tuppen vem det är som bestämmer så fort som möjligt och ta aldrig emot deras små presenter så kommer din tupp veta vem det är som är herre på täppan och högst upp i hackordningen.

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *