Omletbloggen

Demens hos husdjur

Demens är inte bara något som kan drabba oss människor. Många äldre djur kan också drabbas av sjukdomen som ibland kallas kognitivt dysfunktionsyndrom (CDS) och symptomen är vanligtvis milda.

Foto: Pacto Visual från Unsplash

Sjukdomen märks först när husdjurens beteende förändras, som när hunden helt plötsligt inte känner igen din röst eller står med svansen nere och ser nervös ut. Katter kan “försvinna” i flera timmar, eller till och med dagar, och katter som drabbas kan verka osäkra på sina omgivningar, ibland kryper de och ibland springer de iväg.

Vad är demens?

Precis som hos människor så visar sig demens hos djur genom problem med minnet, att de blir förvirrade, desorienterade eller oroliga. Orsaken är samma som orsakar Alzheimer och andra former av demens hos människor. Destruktiva proteiner kan byggas upp i hjärnan och de kan orsaka att individuella anslutningar i hjärnan slutar fungera. En annan orsak är plackuppbyggnad eftersom det än en uppbyggnad av fosfor.

Vilka djur kan drabbas av demens?

Two pups bolster

Det är vanligast att det är katter och hundar som drabbas av CDS, men andra däggdjur som kaniner och marsvin och tamilller kan visa liknande symptom. Däggdjur med kortare livslängd som hamstrar och gerbiler drabbas inte av demens.

Fåglar som lever länge, som papegojor, visar intressant nog vanligtvis inga tecken på demens. Forskningen har visat att de inte har den variant av en gen som brukar kallas GSK och som de flesta djur (och till och med växter) har och som brukar kopplas samman med demens. Den här genen orsakar uppbyggnad av fosfor i hjärnan och det påverkar ett protein vilket orsakar symptomen.

Vad är tecknen på att ett husdjur har demens?

De flesta djur är väldigt behärskade och gillar inte att visa dig att de har ont. Men demens är annorlunda eftersom det bryter ned deras vanliga försvar och du kan ofta se de tydliga tecknen.

Några av tecknen på att ditt husdjur har drabbats av demens är:

 • Förvirring. Mitt i vardagliga aktiviteter som en promenad eller på väg från ett rum till ett annat kan din hund eller katt bli obeslutsam eller springa till en plats där den känner sig säker utan någon speciell orsak. Andra symptom inkluderar att hunden morrar, reser raggen eller skakar.
 • Desorientering. Din katt eller hund kanske blir orolig eller helt plötsligt stannar till någonstans där de brukar känna sig hemma, även inomhus där de spenderar hela dagarna. De kan tillfälligt glömma var de är eller känna sig fångade och deras panikartade och rädda kroppsspråk eller läten kommer att göra detta tydligt.
 • ”Olyckor” inomhus. Djur som har CDS kan plötsligt glömma bort att säga till när de behöver uträtta sina behov och istället göra det inomhus. Det här är ofta förenat med att de känner sig desorienterade och förvirrade och inte för att de har tappat förmågan att kontrollera sina behov. De kanske vaknar mitt i natten och tror att det är morgon och dags för toalett-rutinen. Katter kan glömma var lådan eller kattluckan är placerad.
 • Konstiga sovmönster. En förändring i djurens sovmönster kan vara ett tecken på demens. Hundar kanske blir rastlösa på natten eller sover någon annanstans än sin vanliga säng eller korg. Utekatter kanske bestämmer sig för att sova istället för att bege sig ut på nattjakt eller bli rastlösa på dagen när de vanligtvis brukar sova.
 • Personlighetsförändringar. Större förändringar i beteendendet hos ett ädlre djur kan vara ett tidigt tecken på CDS. Ett socialt djur kanske drar sig undan och ett tyst och lugnt djur kanske blir vresigt eller aggressivt. Djur som drabbas kan tillfälligt glömma vem vissa familjemedlemmar är eller plötsligt vara misstänksam mot de andra husdjuren.
 • Minnesförlust. Det mest kända symptomet på demens är ofta det första tecknet på sjukdomen hos ett djur. De slutar svara på kommandon eller kanske har svårt med saker som de har klarat galant i många år, som att gå i trappor eller hitta den snabbaste vägen hem på promenaden.
 • Energiförlust. Även om det kan finnas andra orsaker till plötslig “lathet” hos ett djur så är det också ett symptom på demens. Förutom att inte vara lika aktiv som tidigare så kan ett djur som drabbas vandra fram och tillbaka som om de var instängda i en bur eller stå stilla på samma ställe och och titta runt omkring sig med ett förvirrat uttryck.
 • Förändrar hur de uttrycker sig. Ett tyst djur kanske helt plötsligt börjar göra många ljud eller en hund som skäller eller gläfser mycket kanske helt plötsligt blir tyst. Hunden kanske också skäller mer och katten jamar mer nattetid.
 • Förändrad aptit. Och det kan vara åt båda hållen – ett djur som drabbats av demens kan börja äta mer eftersom de har glömt att de redan har ätit, eller så kanske de inte alls vill äta när maten ställs fram.

Hundmotion

Hur behandlas demens?

Det finns ännu inget botemedel för demens hos husdjur, men det finns mediciner som hjälper till att lindra symptomen och sakta ner sjukdomens utveckling när ditt husdjur åldras. Det här är något som bara en veterinär kan skriva ut, så det är viktigt att du kontaktar din veterinär så fort du misstänker att ditt husdjur kan ha drabbats av kognitivt dysfunktionssyndrom.

Som alltid så är förebyggande åtgärder alltid bättre än att försöka bota något och genom att se till att ditt husdjur håller sig aktiv genom lekar och motion kan du hjälpa både deras kropp och knopp. Kosthållningen spelar lika stor roll som motion, så se till att de äter nyttig mat och ge dem inte för många godsaker. Kosttillskott som innehåller omega-3 fiskolja är också väldigt bra.

Även efter att du har börjat se tecken på demens varje dag finns det mycket du kan göra för att hjälpa djuret.

 • Gör inga onödiga förändringar i ditt husdjurs omgivning. Flytta inte på möbler och ändra ingenting med sängen eller korgen.
 • Håll dig lugn och ändra inte ditt beteende. Om du blir arg och skäller på din hund eller katt när olyckan har varit framme kommer det bara att förvärra problemen och göra dem mycket oroligare.
 • ”Led vägen” om de ser vilsna ut, uppmuntra dem att följa med dig in i ett rum eller tillbaka till huset. För hundar är det viktigt att du alltid har koppel med dig när ni går på en promenad.
 • Se till att resten av familjen fortsätter att interagera med djuret, även om det tillfälligt verkar ha glömt bort vem de är
 • Lek lekar som håller deras hjärna aktiv, som att lära dem nya trick (om de fortfarande klarar av det) eller använd kluriga leksaker. .
 • Försök att lära hunden att sitta, stanna och komma när du ropar på den igen, och om det är möjligt träna på att den ska säga till när den behöver toaletten!

Om veterinären skriver ut recept på medicin eller föreslår en förändrad kost är det viktigt att du håller fast vid den nya regimen.

Åtgärder som stödjer hjärnfunktionen, vilket inkluderar mediciner och kosttillskott, kan göra stor skillnad. Trots att demens förändrar ditt husdjurs liv, behöver det inte automatiskt betyda att de inte längre kan njuta av livet. Se det som att de har blivit lite excentriska istället för som en katastrof, så kan ni ha en fortsatt fantastisk relation.

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *