Omletbloggen

Gör dina egna kattleksaker – Origamifjäril

Bhim Solomon är Omlets unga gästskribent som för tillfället testar roliga aktiviteter med sina två kattungar Moonpie och Shadow Weaver och hon vill dela med sig av roliga trick som du också kan försöka lära dina katter! I den här artikeln delar Bhim med sig av de enkla stegen för att göra en egen origamifjäril till din katt.

Rosa fjäril som är en hemgjord kattleksak

Det är kul att göra egna kattleksaker och din katt kommer att tycka att de är minst lika roliga att leka med. Origami (den japanska konsten att vika papper) är ett fantastiskt sätt att snabbt göra vackra kattleksaker.

Mina katter älskar att jaga fjärilar i trädgården, så jag bestämde mig för att göra origamifjärilar (och jag tror att fjärilarna i vår trädgård kommer att dra en suck av lättnad). Jag har märkt att mina katter alltid gillar leksaker som låter så jag ville att de jag gjorde också skulle göra det. Som tur var hade jag sparat en bjällra från en stor chokladhare jag fick i mitt påskägg som var perfekt för det här projektet, du kanske också redan har något hemma som du kan använda.

Andra saker du behöver:

  1. En pinne
  2. Gummiband eller snöre
  3. Och såklart behöver du också pappersark

Du hittar många videor på YouTube som visar hur man viker origami och här är länken till den jag tittade på om du vill titta på samma video. Om du inte vill ha en fjäril med böjda vingar klipper du bara inte kanten och om du använder ett pappersark i A4-format ska du börja med steg ett.

Tips för att vika origami

  • Använd tunt papper eftersom det är lättare att vika
  • Titta på hela videon först innan du börjar vika ditt papper och följ sen med steg för steg den andra gången du tittar på den
  • Använd din nagel eller en linjal för att göra det lättare att vika
  • Var noggrann när du viker
  • Använt färgat papper och rita dina egna mönster/ögon/skriv text på den
  • Mönstrat papper ser också snyggt ut.
  • Du måste inte ha ett papper som är kvadratiskt, det går lika bra att använda A4 eller en annan storlek, fortsätt läsa för hur du gör ditt pappersark till en perfekt kvadrat…

Steg ett:

Börja med ditt A4-ark. Om du redan har ett kvadratiskt origamipapper (där alla sidor är lika långa) kan du hoppa över det här steget. Vik pappret diagonalt till en kvadrat så att hörnet nuddar den andra kanten. Tryck till ordentligt med din nagel och klipp bort det papper som blir över. Nu har du ett pappersark i rätt storlek och kan börja vika din fjäril.

Nästa steg:

Vik upp pappret igen och vik det diagonalt åt andra hållet. Öppna det igen och vik det på mitten, vik upp, rotera pappret och vik det på mitten igen. Jag kommer inte att beskriva alla steg eftersom det är lättare att bara titta på videon.

Flicka tillverkar en origamifjäril som är en kattleksak

Så här viker du vingarna

Vi hoppar fram till delen där det är dags att klippa till vingarna. Jag ville ha rundade kanter så jag klippte mina vingar men du kan lämna dem som de är om du vill ha spetsiga vingar

Sen är det bara att vika upp vingarna och vika in och ner dem så att de nuddar mittlinjen. Sen vänder du på det vikta pappret, viker upp den nedre snibben och viker den så att den är ungefär 1cm över överkanten.

Vänd på fjärilen och vik ner tippen så har du huvudet. Nu börjar det magiska med origmai eftersom du bara behöver trycka ihop det med fingrarna så har du en fjäril!

Dekorera din fjäril

Jag använde tuschpennor för att rita ett mönster på min fjäril och jag ritade linjer och ett abstrakt mönster. Sen knöt jag fast bjällran runt mitten på fjärilen.

Knyt fast din kattleksak på en pinne

Du kan använda en bambupinne, en ätpinne, en träslev eller till och med en penna som pinne. Jag använde en pinne som jag hittade i trädgården, men det är bra att ha en pinne som är rak. Ta ditt gummiband eller snöre och knyt fast det på pinnen med en dubbelknut och klipp av det till den längd du vill ha det.

Jag bad min bror som hjälp vilket gjorde det lite lättare att klippa och knyta fast den.

Mina katter leker med sin nya leksak

Nu är det dags att leka med din kattunge, kattungar, katt eller katter! Shadow var den första av kattungarna som testade den nya leksaken och det var en riktig succé. Jag placerade fjärilen framför honom och han hukade sig omedelbart på samma sätt som när han försöker fånga en riktig fjäril ute i trädgården. Sen rörde jag på fjärilen så att bjällran klingade och han försökte fånga den innan jag drog bort den. Han fortsatte att hoppa och jaga fjärilen för att försöka fånga den och det var riktigt rolig underhållning för honom.

Det dröjde inte länge innan Moonpie också kom ner för trappan för att se vad det var som hände så jag lekte med henne också. Jag fick fjärilen att fladdra runt henne och hon stod på bakbenen och försökte slå på den med tassarna. Jag placerade den på ett trappsteg och hon hoppade för att försöka fånga den. Jag tror att båda mina katter verkligen tyckte om att leka med fjärilen jag gjort till dem och jag kommer definitivt att göra en till. Jag tror till och med att jag ska göra en till en kompis som också har en katt eftersom det är en jättefin present.

Flicka och hennes katt leker med en hemgjord kattleksak

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *