Omletbloggen

Husdjuren får oss att må bättre – Ökad medvetenhet om psykisk hälsa

För att öka medvetenheten om vår psykiska hälsa vill vi slå ett slag för våra osjungna fjäderklädda och lurviga hjältar som ger oss stöd, närhet och vänskap när vi känner oss nere, de får oss helt enkelt att må bättre! Vi bad våra kunder dela med sig om en gång när deras husdjur räddade deras dag, månad, år eller till och med liv och det är några riktigt hjärtevärmande berättelser. Ta fram pappersnäsdukarna och fortsätt läsa!


DEBORAH & TEDDY

tabbymönstrad katt husdjur får oss att må bättre psykisk hälsa

Jag har alltid velat ha en katt men jag hade svårt med tanken på att ta hand om ett djur och tänkte att det kanske inte skulle tycka om mig och att jag inte skulle kunna ta hand om det.

Jag har väldigt dåligt självförtroende eftersom jag har ADHD och ett av symptomen är “Rejection Sensitive Dysphoria” (RSD), det vill säga en rädsla att bli avvisad om jag gjorde det minsta misstaget. Det ledde till att jag inte ville fästa mig vid någon, människa eller djur, eftersom jag var säker på att jag automatiskt skulle göra dem olyckliga.

Men sommaren 2021 berättade en kompis, som visste att jag ville ha en katt, om Teddy. När jag såg ett foto på henne blev jag kär i henne direkt och adopterade henne på en gång. Och jag har aldrig ångrat mig.

Hon lärde mig att respektera både henne och mig själv, och hon lärde mig att någon kunde tycka väldigt mycket om mig. Hon litar verkligen på mig och hon väcker mig, hon leker, vi myser och vi har lärt oss att förstå varandra. Jag gillar framförallt när hon kommer och avbryter mig när jag mediterar. Jag sitter tyst med benen i kors, så det måste betyda att jag vill gosa, eller hur?

Jag har såklart också fått hjälp av sjukvården, men Teddy är helt klart den som lärde mig att jag hade ett värde och också kunde bli älskad. Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan henne. Jag har haft ångestattacker i ett par år, men de har ändrats och nu kan jag hantera dem mycket bättre!

CLAIRE & RYO

lhasa apso psykisk hälsa-hund

Jag är psykolog och min hund Ryo, en lhasa apso, brukar följa med mig till jobbet och träffa mina patienter. Jag jobbar med människor som är mellan 55 och 99 år gamla och jag kan se fördelarna med att Ryo får träffa dem. De glömmer allt annat under en liten stund och de slappnar av och skrattar. De pratar alltid om Ryo och hur mycket de tyckte om att träffa honom.

Ibland gråter patienter och då brukar Ryo gå fram till dem så att de kan klappa honom. Det är fantastiskt att se hur bra han kan läsa av deras känslor. Jag tycker också att det är fantastiskt att kunna ha honom med mig hela tiden, jag känner mig aldrig ensam.

BECCA & HER HENS

hönor i en hönsgård husdjuren får oss att må bättre psykisk hälsa

Jag har sex hönor, Nat, Wanda, Prim, Nieve, Peggy och Winter plus två som numera bor i himlen. De är före detta industrihöns som jag räddade, men egentligen var det de som räddade mig. Jag gick igenom en riktigt mörk period i mitt liv och de fick mig att le även på de jobbigaste dagarna. Vissa dagar är det fortfarande de som får mig att kliva upp på morgonen eftersom de är så glada att se mig. Det är många som inte förstår hur spektakulära och kärleksfulla hönor är. Jag är evigt tacksam över att de kom in i mitt liv, de hjälper mig så otroligt mycket!

LINDSEY & BIGGIE

liten chihuahua hjälper med psykisk hälsa

Jag har haft problem med både min psykiska hälsa och droger sen jag var 12 år gammal, och nu är jag 30. När jag växte upp hade jag alltid katter och hundar, men allt ändrades när jag skaffade Biggie Smalls.

Biggie är en liten chihuahua som knappt väger ett kilo och han är den mest unika hund jag någonsin haft. Jag ser honom inte ens som en hund, han är min son och han brukar följa med mig nästan överallt. När jag skaffade honom mådde jag inte speciellt bra och mitt liv handlade mest om droger. Det slutade med att jag hamnade på rehab två gånger efter att jag skaffat honom, men det sista gången bestämde jag att han var det viktigaste i mitt liv och att jag behövde ändra hur jag levde och vara där för honom.

Jag har inga människobarn, bara mina fyra hundar Biggie, Puppers, Milo och Luna. När jag kom hem igen efter att ha varit på rehab för sista gången förändrades mitt liv helt. Nu vaknar jag upp varje morgon och är tacksam över att jag har Biggie och alla mina andra hundar i mitt liv, och jag känner inget begär efter något annat än honom! Nu gör jag saker som aldrig tidigare intresserade mig, som att laga mat eftersom jag vill leva ett hälsosamt liv så att jag kan ta hand om honom. Om jag inte hade Biggie vet jag inte var jag skulle vara nu eller om jag ens skulle vara i livet. Mitt liv har förändrats helt och jag behöver inte längre tvinga mig själv till att vilja göra saker.

Alla mina hundar gör mig så lycklig och jag har inte tagit några droger på ett helt år och det är tack vare dem! Jag tror verkligen att alla som har drogproblem eller psykiska besvär kan ändra sina liv till något bättre. Mitt liv har ändrats helt tack vare Biggie Smalls!

AZANIEL & SIMON

undulat familj husdjuren får oss att må bättre

Min pappa dog för ett par år sedan och han var min bästa vän och lärare som betydde väldigt mycket för mig. När han dog hade jag väldigt svårt att acceptera hans bortgång, men sen gav någon mig en undulat. Han heter Simon och han har fått mig att må så mycket bättre. Efter tre år bestämde jag mig för att skaffa en kompis till honom, hon heter Catherine och de har en liten unge tillsammans som heter Luke. De gör livet så mycket bättre eftersom de är så söta och inte dömer någon. De accepterar dig som du är.

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *