Omletbloggen

Hur mycket sover katter?

Katter är experter på att sova! De är kända för att gilla att ta en tupplur, och kan ofta sova var som helst och i alla möjliga och omöjliga positioner.

Men varför sover katter så mycket, och hur många timmar om dagen behöver de egentligen sova? Här har vi samlat all information du behöver för att bättre förstå din katts sömnvanor!

En brun katt sover på kattbädden Maya Donut

Varför sover katter så mycket?

Våra husdjurs sömnvanor beror på många olika faktorer och det bästa sättet att förstå sig på kattens sömnvanor är att titta på deras ursprung.

Katter är rovdjur som instinktivt alltid är på jakt efter sitt nästa byte. För att de snabbt ska kunna fånga sin nästa måltid behöver de väldigt snabbt väldigt mycket energi och därför behöver de sedan en lika snabb tupplur för att ta igen sig.

Även om det kan verka som att katter spenderar större delen av dagen sovandes, så är bara runt 25% av det djupsömn. Under resterande 75% vilar de sig bara, eller tar en tupplur. Men hur vet man om katten sover djupt eller inte? Nästa gång katten sover ska du titta efter om det rycker i öronen, om de rör på sig betyder det med största sannolikhet att katten bara vilar sig, men inte sover speciellt djupt. Du kan ta en katt från det vilda livet, men du kan inte ta den vilda instinkten från katten!

Så även om det verkar som att katten sover en hel del sover de oftast inte speciellt länge varje gång, utan istället sover de i pass som är 30-100 minuter långa så att de kan vila både kroppen och knoppen tills nästa gång de behöver sin energi!

Hur många timmar sover katten?

I genomsnitt sover de flesta vuxna katterna 13-16 timmar om dagen medan några katter bara sover 10 timmar om dagen och andra upp till 20 timmar varje dag. Ålder, hälsa och temperament är viktiga faktorer som avgör kattens sömnvanor och alla kattägare vet att de flesta katterna sover sig genom dagen, och ofta natten också!

Kattungar

Små söta kattungar sover i genomsnitt en hel del mer än en vuxen katt. Men varför behöver de så mycket sömn? Kattungar, precis som bebisar, växer så att det knakar och lär sig hela tiden nya saker under den första tiden i livet, och när de behöver ta in så mycket information är sömn en viktig del av deras utveckling. De flesta kattungarna sover i genomsnitt 16-20 timmar om dagen och det är helt normalt! Men varje sovstund kommer att följas av roliga lekstunder!

Vuxna katter

När katten är fullvuxen, vilket vanligtvis är när den är runt 18 månader, kommer den att ha mer etablerade sovrutiner. De flesta vuxna katter sover 12-20 timmar om dagen fördelat på korta tupplurar under hela dagen. När katter lever vilt brukar de oftast sova på dagen och jaga på natten, men våra tamkatter har anpassat sig efter våra rutiner. Så även om du har en katt som gillar att leka på natten kommer de flesta vuxna katterna att sova lika mycket på dagen som på natten.

Äldre katter

Precis som oss människor behöver katter sova mer när de blir äldre. Både deras kroppar och ämnesomsättning sakta ner, vilket betyder att katten inte längre kommer att vara lika aktiv. Beroende på vilken ras katten är så brukar katter anses vara “gamla” när de är 12-14 år gamla. Vid den här åldern kan de sova upp till 20 timmar om dagen vilket är helt normalt! Men om du märker att kattens beteende ändras, som att den verkar obekväm när den sover eller rör på sig på ett ovanligt sätt, kan det vara bra att kontakta en veterinär för att se till att allt står rätt till.

Vilka kattraser tycker bäst om att sova?

Om du vill ha en lat katt som gillar att gosa i soffan och titta på Netflix hela dagen har du tur! Även om alla katter gillar att sova finns det några raser som tycker ännu bättre om att sova än andra. Här tar vi en närmare till på de kattraser som tycker allra bäst om att sova:

Ragdoll: Om en ragdoll får välja mellan att leka med kattmynta eller koppla av med en tupplur, kommer den alltid att välja sovstunden! Den här lättsamma professionella sjusovaren är också väldigt tillgiven och kan somna nästan var som helst! De är till och med kända för att bli helt lealösa i armarna när de blir upplyfta, och det var så de fick sitt namn.

Maine coon: Maine coon är känd som den “snälla jätten” och de älskar att mysa! Trots att de är stora och har en lång kropp älskar de att gosa och kommer att tycka om att hålla dig varm på soffan både dag och natt!

Perser: Vad är långhårigt och kan sova hela dagen? En perser så klart! Om sömn var en sport skulle en perser vinna guld varje gång! Den här kattrasen är känd för att vara väldigt avslappnad, så är perfekt för dig som vill ha en lugn katt som gillar att sova bredvid dig.

Men kom ihåg att även om de här kattraserna älskar att sova mer än andra katter är det ändå väldigt viktigt att de får leka och har roliga kattleksaker! Visserligen är sömn bra för hälsan, men för mycket sömn är inte heller bra, så se till att katten håller sig aktiv när den är vaken!

Saker som kan påverka kattens sömn och hur du kan uppmuntra till bättre sömnvanor

De flesta husdjuren kommer att ta efter sina ägares rutiner, och katter är inget undantag! Även om de sover mycket mer än oss människor kan de påverkas lika mycket av externa faktorer som oss. Vi har sammanställt en lista med saker som kan påverka kattens sömn och tipsar om hur du kan se till att katten kan sova gott.

Den mysigaste kattbädden

När det gäller att hitta en bädd för din katt, gäller det att välja något som katten hellre vill sova på än din egen säng. Detta kan verka som ett omöjligt uppdrag. En obekväm bädd som inte ger rätt komfort kan resultera i en sömnlös natt för både dig och din katt, när din katt hellre vill sova i din säng. Det är här som Omlets produktdesigners kommer in. Låt oss introduceraMaya Donut kattbädd – en kattbädd som är så lyxig att den känns som en varm kram varje gång den används. Denna kattbädd som är gjord av fuskpäls har en stödjande form och är otroligt bekväm för din katt. Den har en supermjuk känsla och en lugnande effekt för oroliga kattdjur. Den är helt enkelt oemotståndlig för alla fyrbenta vänner. Och du kommer också att sova bättre i vetskapen att din katt sover bekvämt i sin egen drömsäng.

Ljus

Oavsett om det är konstgjort ljus från lampor eller dagsljus så kan för mycket ljus vara dåligt för katten. När katter lever vilt brukar de hitta täckta gömställen och hålor där de kan ta en snabb tupplur, och det är en instinkt som de har kvar också som tamkatter. Därför är det viktigt att din katt har någonstans mörkt där den kan sova.

Precis som att vi inte gillar att sova med taklampan i sovrummet tänd eller tycker att det är svårt att sova när solen skiner in genom fönstret, tycker katter inte heller om när det är för ljust. Så det är viktigt att försöka ha ett rum eller någonstans i ditt hem dit katten kan dra sig undan och vila i mörker. Katthuset Maya från Omlet är den perfekta lösningen eftersom det ger din katt en avskild, mysig och mörk plats att sova på!

Aktiva ägare

Även om katter är ensamdjur som tycker om att vara för sig själva så påverkas de ofta av sina ägares livsstil och rutiner. Det gäller framförallt under de senaste åren när fler och fler jobbar hemifrån, något som påverkar kattens vanor och rutiner.

De flesta katterna kan sova var som helst och när som helst. Men om du, som ägare, hela tiden rör på dig och är högljudd kan det påverka kattens sömn. Även om du kanske inte kan ändra dina rutiner kan du hjälpa katten att anpassa sina vanor genom att ge den fler platser dit den kan dra sig undan. Överväg en lösning som katträdet Freestyle för inomhusbruk där du kan ge din katt många mysiga och avskilda platser att sova på!

Ändring i kosten

Har du någon gång ätit en riktigt stor portion av något riktigt flottigt och sen inte kunnat sova speciellt bra på natten? Katter påverkas också om de äter något ovanligt eller om du ändrar eller byter ut deras vanliga mat. När vi känner att vi är mindre aktiva eller har gått upp i vikt kanske vi börjar äta mindre, och ofta gör kattägare misstaget att tro att katten inte förbränner alla kalorier när den sover så mycket, och därför reducera hur mycket mat de ger katten. Men det stämmer inte alls!

Om du reducerar hur mycket mat du ger katten kommer det snabbt att ha en negativ effekt på kattens sömn. Innan du ändrar vad du ger din katt är det alltid bra att först prata med en veterinär. Och oavsett hur mycket mat du ger din katt, se till att den har en ren och stabil matskål att äta och dricka från.

Katter är bra på att påminna oss om vad som är viktigt i livet! De spenderar sina dagar utan att oroa sig över småsaker och njuter av livets små glädjeämnen. Så nästa gång din katt ligger och sover på soffan ska du uppskatta hur de njuter av livet. Ta en filt, kura ihop dig bredvid katten och ta en snabb tupplur du också!

Två katter som kurat ihop sig på kattbädden Maya Donut från Omlet

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *