Omletbloggen

Så här behåller du hönsens rutiner när du ställer om klockan till vintertid

Kollage av bilder på Omlets automatiska dörr till hönshuset – från dag till natt

Välj den bästa rutinen för dina höns

Läggdags. Beroende på hur gammal du är så är det här antingen något du ser fram emot eller något du avskyr! Men för våra höns är läggdags något de gör helt rutinmässigt!

Men vad gäller på morgonen? Några av oss gillar att gå upp tidigt för att få så mycket som möjligt gjort, medan andra hellre ligger kvar och drar sig. Höns tillhör den första kategorin och om de inte får vakna och börja sin dag tidigt på morgonen kommer de att vara väldigt högljudda och visa sitt missnöje!

Men vad betyder det här för dig som hönsägare? Oavsett om du låter dina hönor gå fritt på dagen eller har valt att hålla dem säkra i ett hönshus med hönsgård känner sig dina hönor alltid säkrast i ett stängt hönshus nattetid. Men vad händer om du måste resa bort? Eller om du blir sjuk? Eller kommer hem när det redan är mörkt? Eller helt enkelt bara glömmer bort (det händer oss alla då och då)?

Då är räddaren I nöden en automatisk dörröppnare till hönshuset .

Tänk dig en morgon när dina tjejer kan bege sig ut ur hönshuset så fort solen går upp, även om du vill ta sovmorgon? Eller att de kan stänga om sig själva på kvällen med en dörr som stängs automatiskt utan att du behöver vara där (tänk om det var lika lätt att ta hand om barn!).

Men hur vet man vilken som är den bästa tiden att stänga om hönsen på kvällen? Och vilken tid ska de släppas ut på morgonen? Har dina höns en specifik tid då de ska gå och lägga sig och vakna eller låter du dem följa sina egna rutiner?

Hönsen har sina egna “automatiska inställningar”

Naturen har gett hönsen en sofistikerad och inbyggd väckarklocka som får dem att instinktivt söka sig till säkerheten när det blir mörkt. Du kanske har märkt att hönsen beger sig mot hönshuset när det börjar skymma och sen kurar ihop sig på sittpinnarna med sina fluffiga stjärtfjädrar mot dörren. Hönsen känner sig säkrast när de sitter högt ovanför marken och tillsammans med resten av flocken samtidigt som de vänder ryggen mot väder, vind och mörkret som faller.

Den automatiska dörren till hönshuset har sina egna sofistikerade inställningar som följer dina hönors biologiska väckarklocka. De inbyggda sensorerna stänger dörren när det skymmer och öppnar den igen när solen går upp så att tjejerna kan följa sina vanliga rutiner utan att du behöver ändra dina rutiner! Du kan också ställa om sensorn som öppnar och stänger dörren så att den öppnas och stängs vid specifika ljusnivåer. Du kan välja att stänga dörren så fort det börjar skymma, när solen har gått ner, eller någonstans mittemellan. Det här betyder att oavsett årstid och var i landet du bor kommer dörren att stänga om hönsen baserat på hur ljust det är utomhus.

Även om det kanske låter fantastiskt att inte behöva hålla koll på när hönsen går och lägger sig så är nackdelen med det här att rovdjur också ändrar sina rutiner efter samma biologiska klocka som våra hönor. När solen går ner tidigare betyder det att rovdjur som rävar är aktiva tidigare än vanligt. Därför är det viktigt att se till att dina hönor håller sig till sina sovtider utöver att ha en robust och grävsäker hönsgård för att kunna känna sig säkra.

Locka in dina hönor i hönshuset med nya rutiner

Höns är inte de enda djuren som har rutiner baserade på när det är ljust ute, de allra flesta rovdjuren smyger sig också fram vid skymningen och är aktiva fram tills solen går upp igen. Beroende på var du bor kan du behöva locka in hönsen i säkerheten i hönshuset redan innan det skymmer och sen hålla kvar dem där inne fram till ett par timmar efter soluppgången för att undvika att de hamnar mitt i rusningstrafiken.

Det här är något som vi också har tänkt på! Autodörren kan ställas in manuellt så att du kan välja den tid som passar dig bäst och allt du behöver göra är att välja hur dags dörren ska släppa ut hönsen och sen stänga om dem igen.

Det här är såklart inte den naturliga rytm som hönsen är vana att följa, så du kan behöva träna och belöna dem för att de ska anpassa sig till de här rutinerna. Men du behöver inte oroa dig, allt du behöver göra är att få med en höna på noterna, sen följer de andra efter! Placera deras favoritgodis inne i hönshuset på samma plats och tid varje dag innan du lockar in dem. En matskål eller pickleksaker kan vara bra att använda som hjälpmedel när du lär dina höns sina nya rutiner.

Efter att ha belönats varje dag i ett par dagar kommer dina hönor med största sannolikhet inte att ha några problem att följa den nya läggtiden utan att du behöver påminna dem. Men om de ännu inte har lärt sig sin nya läggtid kan du behöva fortsätta ge dem mat vid samma tid tills de har lärt sig. Vissa hönsägare väljer också att fortsätta mata sina höns varje kväll och när du matar dem på kvällen har du också möjlighet att göra en snabb hälsokontroll på varje höna för att se till att de friska och krya.

För de frigående hönsen

Men inte alla älskar nya rutiner och det gäller också för höns! Om dina hönor är vara att kunna göra som de vill och får gå fritt utomhus kanske de inte är så sugna på att helt plötsligt behöva gå och lägga sig tidigare än vanligt. Men om du använder den manuella inställningen på den automatiska dörren till hönshuset kan du fortfarande hjälpa dem att gå och lägga sig i tid!

Du behöver bara manuellt öppna och stänga dörren genom att trycka på en knapp. Även om det här inte betyder att dörren är helt automatisk är det ändå väldigt smidigt att öppna och stänga den, och den håller dina hönor säkra hela natten.

Skaffa en nattlampa

Precis som barn kan hönor ibland vara lite mörkrädda! När du är en liten höna kan det vara lätt att skrämmas av okända saker i mörkret, det är därför vi har designat en nattlampa som guidar dina hönor till sängen efter en lång dag!

Hönshuslampan ställs in tillsammans med den automatiska dörren och om du har valt att den ska öppnas och stängas med hjälp av ljus- eller tidsinställningen kommer lampan att tändas fem minuter innan dörren stängs. Det uppmuntrar dina hönor att bege sig mot ljuset och säkerheten i hönshuset för att bli omstoppade! Hönshuslampan släcks sen automatiskt när dörren stänger för att se till att dina hönor går och lägger sig när de ska!

Eftersom lampan styrs av kontrollpanelen på Autodörren går det också att tända och släcka den manuellt. Det gör det lättare att titta till hönsen på kvällen eftersom du tänder lampan utifrån och det mjuka ljuset kommer inte att störa hönsen. Du behöver heller inte oroa dig över att glömma att släcka lampan igen innan du själv går och lägger dig eftersom den släcks automatiskt igen efter två minuter för att inte väcka hönsen!

Tänk på det här när temperaturen sjunker

När klockan ställs om till vintertid är det inte ovanligt att vädret också ställs om till riktigt vinterväder, även om vintern börjar ännu tidigare i många delar av landet. Oavsett var du bor är det aldrig för tidigt (eller sent!) att förbereda dina höns för den nya årstiden, och att se till att de är säkra och varma kommer att hjälpa dem att hålla sig friska och krya hela vintern!

Har du en checklista för när vädret blir kallare? Om du inte redan har en kan du alltid låna vår för att komma igång:

  • Se till att hönsen är säkra i ett hönshus på natten, helst ska de vara i ett utrymme du kan stänga helt om och där de kan kura ihop sig och dela sin kroppsvärme
  • Överväg att skaffa extra lager av isolering för när det blir riktigt kallt
  • Se till att du ger hönsen en välbalanserad och hälsosam kost och ger dem extra vitaminer och kosttillskott för att klara av den kallare temperaturen
  • Var beredd på att hönsen kommer att lägga färre ägg och inte vara lika aktiva när dagarna blir kortare. Du kan läsa mer i vår bloggartikel som handlar om vanliga frågor om vad höns behöver på vintern

Låt hönsen sova säkert i vinter

Omlet har alltid en praktisk lösning till vanliga problem! Vi skapar innovativa produkter av hög kvalitet och tänjer på gränserna för vad som är möjligt när det gäller smarta produkter av hög kvalitet för våra husdjur. Vår robusta och tåliga automatiska dörr till hönshuset som kan öppnas i sidled, är helt automatisk, är lätt att installera och kan användas med en hönshuslampa, och den är bara en av de många smarta produkter som vi skapat för att göra det lättare att ha husdjur. Men lyssna inte bara på vad vi säger, här kan du läsa åtta saker hönsägare älskar med en automatisk hönshusdörr.

Oavsett var du bor, hur många hönor du har eller hur mycket plats du har är det vårt mål att ge både dig och dina hönor den bästa upplevelsen. Med en Autodörr kan kan du helt automatiskt stänga om hönsen på kvällen eller välja att ändå själv stänga om dem med den manuella inställningen. Håll hönsen varma och säkra på ett roligt och innovativt sätt i vinter!

En brun höna tittar in i hönshuset som har en Autodörr från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *