Omletbloggen

Nybörjarguide för att välkomna en kattunge till ditt hem

En kattunge står på kattbädden Maya Donut i färgen smörblommegul

Vad har fyra tassar, massor av energi och beter sig som en baby? Om du svarade att det är en kattunge hade du rätt!

Det är riktigt roligt att ha katt! Men har du någon gång haft en kattunge? Vet du hur du måste förbereda dig när en liten kattunge flyttar in och vad du kan förvänta dig under den första perioden? Vi har samlat alla våra bästa tips i vår nybörjarguide för att välkomna en kattunge till ditt hem!

Förbered dig

Kattungar föds med ögonen stängda och utan att kunna kontrollera sin kroppstemperatur. Därför är det viktigt att kattungarna bor tillsammans med sin mamma tills de är minst 8 veckor gamla för att få den bästa starten i livet. Det betyder att du har gott om tid att förbereda dig och ditt hem innan den nya kattungen flyttar in!

Det första du ska göra är att välja ut ett rum i ditt hem som kan vara kattungens ”säkra” rum. Om du har haft ett tvåårigt barn vet du vad du kan förvänta dig med en kattunge, de tar sig in ÖVERALLT! Det här säkrade rummet ska vara någonstans där du har tagit bort allt som kan vara giftigt eller farligt för kattungen (som växter och mat) och där det inte finns några lösa sladdar eller andra faror. När du har valt ut ditt rum kan du börja göra i ordning det för din kattunge!

Checklista för din nya kattunge

Precis som människobarn behöver kattungar en hel del saker under den första tiden. Inte bara de mest nödvändiga sakerna, utan också saker som stimulerar deras nyfikenhet, personlighet och interaktion med andra. Här är några saker nu måste ha när du skaffar en kattunge:

  • Mat och vatten: Precis som bebisar behöver kattungar äta en anpassad kost under de första veckorna av sitt liv, det vill säga mat som är avsedd för kattungar och är lätt för dem att smälta. En Maya matskål från Omlet passar perfekt för att ge katten mat och vatten eftersom det nästan är omöjligt att välta den!
  • Kattlåda: Att lära en katt att gå på lådan väldigt tidigt i livet betyder att du kommer att drabbas av färre olyckor. Tänk på att den kattlåda du använder för att träna kattungen är vad den kommer att fortsätta använda som sin toalett, så investera i en lösning som kan växa när din katt växer. Kattlådan Maya från Omlet är det perfekta valet eftersom det inte bara låter katten gå på lådan i lugn och ro, utan också smälter in i ditt hem som en snygg möbel!
  • Katträd för inomhusbruk: När katter lever vilda använder de träd av många olika anledningar. De klättrar i dem för att kunna spana ut över omgivningarna, de använder dem som en tillflyktsort där de kan känna sig säkra och de använder dem för att klösa och vässa sina klor. Därför är det viktigt att din kattunge har ett klösträd både för att katten ska kunna leva ut sina instinkter, men också för att det är rolig underhållning som håller katten stimulerad, glad och nöjd! Katträdet Freestyle för inomshusbruk är den perfekta lösningen för din kattunge (och vuxna katt)! Det här katträdet är helt anpassningsbart och du kan lägga till hängmattor och klösdelar efter behov, så det här är det sista katträdet du någonsin behöver köpa!
  • Leksaker: Det är en sak som kattungar gör allra helst, och det är att leka, leka och leka lite mer! Så ju fler kattleksaker du har för katten att leka med, desto bättre!
  • Kattbädd: Alla katter älskar att ta en tupplur och det gäller definitivt för små kattungar som kan sova upp till 20 timmar om dagen! Och eftersom de flesta katterna sover ihopkurade är det viktigt att hitta en bekväm kattbädd! Kattbädden Maya Donut från Omlet har ett avtagbart och tvättbart överdrag som gör den perfekt för både dig och din kattunge. Du kan till och med välja från många olika snygga färger och lägga till praktiska ben för att sängen ska smälta in snyggt i ditt hem!

När du hämtar hem din kattunge

Nu när du har skapat ett säkert rum för din kattunge med allt den behöver under sina första veckor i sitt nya hem är det dags att hämta hem den lilla pälsbollen. När det gäller kattungar är det bäst att ta det långsamt och vara konsekvent, så nu ska vi titta närmare på vad du kan förvänta dig under de första månaderna med din nya kattunge:

Åtta till elva veckor gammal: Nästan alla uppfödare kommer att låta kattungarna bo med sin mamma tills de är åtta veckor gamla, så när du hämtar hem din kattunge är den minst två månader gammal. Under de här första veckorna tillsammans kommer din kattunge fortfarande att utvecklas, förbättra motoriken och lära sig nya saker.
Därför är det viktigt att katten får leka så mycket som möjligt! Det här kommer också hjälpa dig och din katt att komma varandra närmare och lära känna varandra, samtidigt som katten lär sig vad som är rätt och fel.

Två till fyra månader gammal: Under den här perioden växer kattungar så att det knakar! Har du hört talas om barn som är i trotsåldern? Då vet du vad du kan förvänta dig från din katt när den är i den här åldern! I den här åldern har din kattunge ungefär tre gånger så mycket energi som en vuxen katt och om den är det enda djuret i huset så kommer den att se DIG som sin bästa lekkompis! Så du kan förvänta dig att behöva leka EN HEL DEL under den här tiden när ni lär känna varandra!

Fyra till sex månader gammal: Nu har din kattunge blivit tonåring. Det här är den bästa åldern att kastrera katten och börja ta med den på regelbundna veterinärbesök. Det är också vid den här åldern som katten börjar märka sitt revir så håll ett öga på om den börjar märka sitt revir där den inte borde.

Kattungen och andra katter

Oavsett om du bara har en katt eller har en hel fyrbent familj finns det vissa regler att följa när din nya kattunge träffar dina andra katter för första gången. Vi vet vad som gäller om din kattunge är din enda katt, men vad gäller om du redan har andra katter eller barn?

Flera kattungar

Att uppfostra en kattunge kan innebära en hel del jobb, även om det såklart är väldigt roligt också! Men vad händer om du skaffar två kattungar samtidigt? Dubbelt så mycket kärlek såklart! Den bästa tiden att introducera din kattunge till en annan katt är om den katten också är en kattunge! När katter är unga har de ännu inte etablerat vem det är som bestämmer, så när de kan lära känna en annan kattunge som är lika gammal är det en bonus för båda katterna! Men det är viktigt att se till att båda dina kattungar får lika mycket uppmärksamhet och att du leker lika mycket med båda katterna så att ni alla blir vänner för livet!

Kattunge och hund

Även om många säger att katter och hundar inte borde komma överens så håller inte vi med! Med lite tålamod och mycket förberedelse kan du absolut ha både en katt och en hund. Det viktigaste att tänka på är att de är två väldigt olika djur och det kan ta lite tid för dem att lära sig att bo tillsammans. I genomsnitt tar det mellan fyra veckor och sex månader innan katter och hundar kan bo tillsammans utan problem. Vad nyckeln till det här förhållandet är? Tålamod och uthållighet!

Kattunge och barn

Vem älskar inte att ha en pälsklädd bästis? De allra flesta barnen älskar att ha ett husdjur! Men när är den bästa och sämsta tiden att skaffa katt när du har barn? Det är viktigt att tänka på hur gamla dina barn är när du funderar på att skaffa en kattunge, och inget barn som är yngre än 12 år ska ta hand om en katt helt själv, så se till att det alltid finns en vuxen som kan hjälpa till.

En flicka sitter i en säng och tittar på kattungar på kattbädden Maya Donut i färgen puderlila

Vad ska man undvika?

Glada kattungar växer upp och blir glada katter så det är väldigt viktigt att de får växa upp i rätt omgivningar för att de ska må bra senare i livet. Därför ska vi nu titta närmare på vad du ska göra och vad du inte ska göra när du skaffar en kattunge:

GÖR DET HÄR- Skapa ett säkert rum i ditt hem där katten kan känna sig bekväm och säker.

GÖR INTE DET HÄR – Isolera inte katten från andra djur och människor så att den är helt ensam. Kattungen behöver massor av uppmärksamhet i början av livet för att den ska vara mer tillgiven och självsäker som vuxen!

GÖR DET HÄR – Ge din kattunge mat anpassad för kattungar som växer och utvecklas.

GÖR INTE DET HÄR – Ge inte din kattunge rester eller annan mat som inte är speciellt anpassad för kattungar. Det kan både vara dåligt för deras matsmältningssystem, men det kommer också att betyda att de inte förstår var gränsen går senare i livet när det finns mat framme.

GÖR DET HÄR – Låt din katt utforska den spännande världen som väntar utanför det säkra rummet.

GÖR INTE DET HÄR – Låt inte din katt gå ut utan att du håller ett öga på den! Tamkatter har inte samma instinkt när det gäller att akta sig för rovdjur som vilda djur och kan därför lätt hamna i fara om de får vara ute utan din uppsyn. Överväg att skaffa en kattgård för utomhusbruk eftersom det är en perfekt lösning för att din kattunge (eller flera katter) ska kunna utforska världen utanför huset, men samtidigt känna sig säkra.

GÖR DET HÄR – Ha massor av tålamod när du uppfostrar din kattunge!

GÖR INTE DET HÄR – Förvänta sig inte för mycket för snabbt! Precis som bebisar så kräver en kattunge både tid och tålamod, men det kommer vara värt det!

Kattungar är små änglar med morrhår! Det kan ta lite tid och är väldigt mycket ansvar, men du kommer att få så mycket kärlek tillbaka från din kattunge! Med rätt mängd kärlek, tålamod och förberedelse kommer din lilla kattunge att växa upp och bli en stor ängel med ännu längre morrhår, och der är värt mödan!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *