Omletbloggen

Pälsvårdstips för hundens vinterpäls

En afghanhund på hundsängen Topology från Omlet, hunden har långt svallande hår

Nu har nästan alla höstlöv fallit från träden och temperaturen sjunkit, och det kan bara betyda en sak, att vintern är här! Så nu är det dags att leta fram vinterjackan och vantarna!

Men vad gäller för hundens päls under vintern? Det är viktigt att regelbundet borsta hunden året runt, speciellt när hunden har en tjockare vinterpäls. Här har vi listat några av våra bästa tips!

Varför behöver hunden pälsvård vintertid?

Hundens päls skyddar den både från kyla och värme, den håller hunden sval sommartid och varm vintertid. Men behöver hundens päls tas om hand på samma sätt på vintern? Absolut! Här är tre anledningar till att pälsvården är lika viktig året runt för att hunden ska hålla sig frisk:

Borsta ut tovorna

Om du någonsin har sett en hund hoppa i en stor hög med nyfallen snö så vet du hur snabbt pälsen blir blöt och börjar tova ihop sig. Därför är det viktigt att regelbundet borsta hundens päls både för att hålla den fri från tovor, men också för att bli av med salt eller snö som kan vara irriterande för hundens hud.

Men tro inte att ju mer hår hunden har desto längre kan den hålla sig varmare, och därför sluta borsta den. Utan istället är det viktigt att regelbundet borsta pälsen för att bli av med lösa hundhår som annars kan tova ihop sig.

Skydda tassarna

Om du bor någonstans där det brukar snöa en hel del på vintern vet du att det ofta används salt och ibland kemikalier i snöröjningen för att få snön att smälta snabbare och undvika att gångare och cyklister halkar. Men de är såklart inte alltid bra för våra husdjur, så därför är det viktigt att du torkar av hundens tassar efter varje promenad om det finns risk att något fastnat och innan hunden slickar sig om tassarna.

Glöm heller inte att klippa hundens klor oftare på vintern! Under promenader i den mjuka snön filas inte klorna ner lika mycket som de gör när hunden går på asfalt och hårdare material, så de behöver istället klippas oftare!

Återfukta huden

Vad är det första du brukar göra när temperaturen sjunker? Slå på elementen i huset såklart! Men visste du att den torra värmen från elementen torkar ut huden mycket snabbare och samma sak gäller för våra hundar. Hundens päls är bara så frisk som huden under den ,och därför är det viktigt att huden återfuktas så mycket som möjligt.

Om du vanligtvis badar hunden en gång i månaden under årets varmare månader är det bra att öka det till två gånger i månaden under vintern. Se till att du använder behagligt varmt vatten och ett återfuktande schampo eller balsam så att hundens hud inte torkar ut!

Städtips för vintern

Långa promenader i snö och leriga vattenpölar kan sluta med en smutsig hund! Så hur kan man se till att de inte drar in smuts utifrån in i hemmet? Här är några av våra bästa tips:

  • Ha en ren och torr handduk vid dörren så att du snabbt kan torka av leriga och blöta tassar
  • Skaffa snöskor till hunden för att skydda både tassarna och golven!
  • Se till att du tvättar hundsängen ofta! Med hundsängen Topology från Omlet kan du köpa till extra bäddmadrasser att använda under vintern så att hunden alltid har en ren och fräsch säng. En riktig bonus är att de kan tvättas i tvättmaskin!

Behöver hunden olika pälsvård beroende på var i vårt avlånga land ni bor?

Beroende på var i landet ni bor kan vintern vara mildare eller kallare än på andra platser, men oavsett var ni bor är det viktigt att ta hand om hundens päls på bästa sätt. Om du bor någonstans där det brukar bli riktigt kallt med mycket snö kan det också vara värt att överväga att skaffa snöskor till hunden för att hålla tassarna varma i snön.

Vintertips för långhåriga hundar

Ägare till långhåriga hundar se hit! Visserligen kommer den extra pälsen att hålla hunden varm, men den tovar sig också lätt när hunden är blöt!

Det finns ibland en missuppfattning att långhåriga hundar inte behöver lika mycket pälsvård under årets kallare månader och att de behöver allt det extra håret för att hålla sig varma, men det stämmer faktiskt inte:

  • Följ snöregeln! Att bada din hund och borsta pälsen är lika viktigt på vintern, men det är bäst att alltid följa snöregeln:Om det fastnar mycket snö i pälsen när hunden leker utomhus ska den få ett varmt bad med schampoo snabbt efter!
  • Skaffa en jacka till hunden! Om du bor någonstans där det oftare är minusgrader än plusgrader på vintern kan det vara värt att överväga att skaffa en jacka till hunden. Trots att de har all den där tjocka pälsen kan de behöva ett extra värmande lager för längre promenader ute i kylan!
  • Lägg till extra lager! Vem älskar inte att kura ihop sig under en varm filt när vi kommer in från vinterkylan? Skaffa en mysig varm filt till din hund så att den har ett extra värmande lager i sin hundsäng!

Vintertips för korthåriga hundar

Kylan brukar påverka korthåriga hundar snabbare än långhåriga hundraser, så därför är det viktigt att vara förberedd! Här är våra bästa tips för vintern:

  • Många varma lager! Din korthåriga hund kanske är din bästis, men under kallare vintermånader är det varmare jackor och tröjor som är hundens bästa vän! Det bästa sättet att ta hand om hundens päls när det är kallt är att ge hunden extra värmande lager!
  • Skydda tassarna! De flesta korthåriga hundraserna härstammar inte från länder där det är kallt, så de klarar inte av kallare temperaturer lika bra som andra hundar. Så för att hålla hundens tassar varma och torra under era promenader kan det vara en bra idé att investera i skor till hunden!
  • Lek inomhus! Om vintern är lång där du bor kan du behöva vara lite kreativ med hur du underhåller din hund utan att den fryser! Det kan vara en bra idé att skaffa många roliga hundleksaker och göra om vardagsrummet till en lekplats för hunden när det är kallt ute!

När byter hunden vinterpälsen till sommarpäls?

Ungefär samtidigt som vi börjar packa undan vinterkläderna börjar hunden tappa sin vinterpäls. Du kommer att veta att våren är på intågande från tussarna av hundhår som gömmer sig i hörnen. Det skulle inte vara otroligt att det var en hundägare som myntade uttrycket att vårstäda eftersom de vet hur mycket hundhår som behöver städas undan när hunden byter till sommarpäls.

Men bara för att hunden naturligt släpper hår betyder det inte att du inte måste fortsätta borsta den. Det är viktigt att fortsätta med de vanliga rutinerna och borsta hunden lika ofta som vanligt och beroende på vilken hundras hunden är.

Så länge som du fortsätter att borsta och ta hand om hundens päls under vintern kommer det inte vara några problem. Men det är viktigt att vara förberedd innan du sätter på värmen, så se till att du har borstar, schampo och varma hundfiltar redo för att ta hand om hunden under vintern. Sen är det heller ingen dålig idé att skaffa en hundsäng som är lätt att göra ren för att lätt bli av med fukt och lera!

En golden retriever som badar och får pälsvård

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *