Omletbloggen

Se till att dina marsvin är redo för vintern

Nu är det inte långt kvar tills vintern är här på riktigt, så det är dags att se till att dina marsvin är redo. För människor brukar det räcka med att hitta den perfekta varma och mysiga vinterjackan, men våra fluffiga vänner kan behöva lite hjälp på traven. Och även om våra marsvin redan har på sig en egen mysig päls, så behöver de lite hjälp av oss för att klara av kalla vintertemperaturer.

Som tur är behöver du inte göra om deras höstmysiga bur till ett vinterlandskap, istället behöver du bara följa de här enkla stegen, sen kommer dina marsvin popcorna av lycka och vara redo för den nya årstiden.

Gillar marsvin vintern?

Om du kunde översätta marsvinens spinnande, visslande och kuttrande skulle de berätta att de tycker bäst om temperaturer som är runt 15-24 grader. Även om marsvinen i sitt naturliga habitat i Anderna i Sydamerika brukade kura ihop sig tillsammans för att hålla sig varma så har de numera anpassat sig till sina nya omgivningar. Därför är det viktigt att du som ägare ser till att det inte är för kallt för dina marsvin.

Kan marvsin bo utomhus vintertid?

Marsvinsburen Eglu Go från Omlet har designats för att vara ett hem som marsvinen kan använda året runt, men beroende på hur kallt det brukar bli där du bor kan du behöva ge dem lite extra hjälp med att hålla värmen. Om dina marsvin däremot bor i en vanlig bur, och inte i en Eglu som har dubbelväggsisolering, rekommenderar vi att du flyttar dem till en bod eller ett garage under vintermånaderna. Men innan du flyttar på dem är det bra att tänka på att de inte är speciellt bra på att anpassa dig till hastiga temperaturförändringar, så att flytta in dem, sen ut igen och sen tillbaka in igen, kan vara skadligt för dem. Därför är det viktigt att du antingen flyttar in dem hela vintern, eller i minst ett par veckor när det är riktigt kallt. Läs vår guide om var du ska ställa din marsvinsbur för att du kan hitta den perfekta platsen för dina marsvin att bo på under vintern.

Förbered för vintern

Dina marsvin är redo för sin varmare vinterpäls och du är redo att sätta på elementen, så vad händer nu?

Investera i strö som håller värmen

Om du inte redan har gjort det är det dags att ta fram de där mysiga tjocka sängkläderna som du bara använder på vintern…och samma sak gäller för dina marsvin! Strö som hjälper dem att hålla sig varma är ett måste på vintern, så se till att du köper hem tillräckligt mycket. Det är också extra viktigt att se till att ströet i buren är rent och torrt.

Ett annat bra alternativ är en Snugglesafe värmekudde med överdrag som du kan använda i marsvinsburen Eglu Go. Du behöver bara värma värmekudden ett par minuter i mikrovågsugnen, sen håller den sig varm i upp till 10 timmar!

Marsvin i sin bur som har varmt strö för årets kallare månader

Skaffa ett överdrag för vattenflaskan

När kylan slår till är det bra att hålla ett öga på marsvinens vattenflaska. När det är minusgrader kan både pipen i metall och själva flaskan frysa till is, vilket betyder att marsvinen inte har något vatten att dricka. Ett överdrag håller flaskan varm på vintern och ser också till att flaskan håller sig kall på sommaren!

Undvik gräset

Dina marsvin har haft en rolig sommar där de kunnat utforska den gröna gräsmattan i trädgården, men vintern är inte en tid när marsvinen ska vara ute på gräsmattan och det är ingen bra idé att låta dina små husdjur vara på gräs när det är kallt och fuktigt. Först och främst är det inte bekvämt för dina marsvin, men det kan också leda till att marsvinen blir sjuka eftersom de har väldigt känslig hud och om de regelbundet blir blöta när det är kallt kan de inte snabbt torka igen. Det betyder inte att de inte kommer att uppskatta vintern och de kan fortfarande leka med roliga marsvinsleksaker inomhus.

Se till att de äter en näringsrik kost

Det är viktigt att marsvin äter en näringsrik kost året runt, vilken måste innehålla viktig C-vitamin. Det är så viktigt för marsvin att få i sig C-vitamin att vi skrev en bloggartikel om det! Förutom C-vitamin är det också viktigt att de får i sig tillräckligt många kalorier under årets kallare månader när de förbränner mycket mer för att hålla sig varma. Fortsätt att ge dem både färsk mat och torrfoder varje dag, och se till att de alltid har tillgång till massor av hö!

Skaffa ett överdrag till buren

Att täcka marsvinsburen med ett överdrag är ett bra sätt att hjälpa dem att hålla värmen vintertid, så det kan vara en bra idé att investera i ett extremvädersöverdrag som kan täcka buren och ge din Eglu Go extra skydd mot kylan. Om du inte har en Eglu kan du använda filtar eller mattor för att isolera buren, men tänk på att marsvinsburen alltid måste ha bra ventilation.

Marsvin håller sig varma i marsvinsburen Eglu Go från Omlet som täckts med ett väderskydd

Hur vet man om det är för kallt för marsvin?

Innan den riktiga vinterkylan slår till är det bra att se till att dina marsvin är redo för vinter och att veta hur du ser att det är för kallt för dem.

Även om vi inte pratar samma språk som våra husdjur är de riktigt bra på att kommunicera hur de känner sig och vad de gillar eller inte gillar. Det gäller också för våra marsvin som använder sitt kroppsspråk för att berätta när de behöver hjälp med att hålla sig varma! Precis som oss huttrar marsvin när de är kalla och de brukar också kura ihop sig i en liten boll och de kan också göra en egen filt med sitt strö för att försöka hålla sig varma. Du kan också känna på deras öron och om de är kalla så kommer marsvinets kropp också att vara för kall!

Nu när du och dina marsvin är redo för vintern kan du slå dig ner med en kopp kaffe och en varm filt runt benen eftersom du vet att dina fluffiga små vänner kommer att vara glada, säkra och varma i vinter.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *