Omletbloggen

Hur bra klarar sig katter när det blir kallt på vintern?

En sibirisk katt går ute i snön

Katter är väldigt bra på att anpassa sig till sina omgivningar, de lärde sig trots allt att anpassa sig till att vara våra tama husdjur! Men kan katter anpassa sig till kalla väderlekar? Även om deras päls håller dem varma så kan katter känna av kylan snabbare än oss människor. Så hur kan vi se till att våra katter kan hålla sig varma nu när vintern är här? Vi har samlat information, tips och de produkter du behöver för att se till att din katt kan känna sig bekväm i vinter!

Kan katter klara sig utomhus när det är kallt?

Katter är relativt tåliga djur, men om katter är utomhus under längre perioder när temperaturen sjunker till under 10 grader och är ute i kylan för länge kan de drabbas av hypotermi eller köldskador.

Katter som har en väldigt tjock och kompakt päls kan klara sig bättre i kallare temperaturer än korthåriga katter. Men ingen tam innekatt kommer att klara sig speciellt bra utomhus när det blir kallt.

Men det betyder inte att du måste hålla din katt inomhus hela vintern, speciellt inte om den är van att kunna gå ut under resten av året! Din katt kan fortfarande njuta av friheten och äventyret utomhus även under vintern, och med inhägnade lekplatser, mjuka hängmattor och katthus kommer vintern snart att vara kattens favoritårstid!

Blir katter lätt kalla?

Om du gick ut med bara en tröja på dig när vintern slagit till, då skulle du frysa. Och samma sak gäller för de flesta katter som inte har en riktigt tjock päls. Men hur vet man om det är för kallt för katten och om den fryser? Här är några tecken att hålla utkik efter för att se till att katten inte fryser.

  • Den hukar sig ner: Det första tecknet på att det är för kallt för din katt är att titta på hur den sitter. Om den har tassarna under kroppen istället för framför så är det ett första tecken på att den tycker att det är kallt.
  • Den rör sig långsamt och nära marken: Katter är väldigt nyfikna djur, men de är också väldigt smarta! När kattens kropp blir för kall kommer den att sakta ner och till och med bara sitta still på samma plats för att spara på sin energi. Det här är ett tecken på att det börjar bli för kallt för katten!
  • Det är jobbigt för katten att andas: Till skillnad från hundar kan katter inte flåsa, så om din katt andas oregelbundet eller med kortare andetag betyder det bara en av två saker, det är antingen för varmt eller för kallt för katten. Och på vintern är det såklart för kallt!

Det är viktigt att veta vad som är kattens normala beteende och om du ser några av de här tecknen när den är utomhus i vinter är det dags för den att gå in i värmen!

Kan katter bo utomhus vintertid?

Även om det finns katter som är hemlösa och lever vilt som klarar sig bra utomhus under vintern så brukar även de här katterna leta efter värme och skydd mot väder och vind. Oavsett om det är ett krypin som katten själv har gjort av löv i en buske eller ett mysigt katthus inne i värmen letar både vilda och tama katter efter varma platser att sova på när vintern slår till.

Hur kan Omlet hjälpa till att hålla din katt varm i vinter?

Om din katt är en innekatt som gillar att leka utomhus under årets varmare månader behöver du inte oroa dig! Det finns flera sätt som både du och din katt kan njuta av det kalla vädret tillsammans! Här är några tips på produkter från Omlet som kan hålla katten varm i vinter:

  • Skyddade lekplatser utomhus: Men bara för att det är kallt betyder det inte att din katt behöver hålla sig inomhus hela vintern. Skaffa Omlets kattgård för utomhusbruk till din katt så att den kan ha en säker lekplats som den kan använda året runt! Om du inte har en trädgård behöver det inte vara något problem, om du bor i en lägenhet kan du istället skaffa Omlets balkonggård så att din katt ändå kan få leka utomhus i den friska luften och inte behöver missa roliga lekstunder! Lägg till extra väderskydd för extra värme eller skydd från väder och vind så att katten kan leka utomhus ännu längre!
  • Inomhusidéer: Om det blir en riktigt kall vinter kan du istället skapa en rolig lekplats för din katt inomhus med katträdet Freestyle för inomhusbruk från Omlet. Det här är ett innovativt klösträd som är helt anpassningsbart så att du kan designa den perfekta lösningen till din katt! Du kan välja att lägga till allt från trappsteg till hängmattor och kojor, din katt kommer att älska att leka i sitt katträd året runt!

Oavsett om du bor i Malmö eller Umeå kommer temperaturen helt garanterat att bli kallare i vinter! Men med lite planering och rätt produkter kommer både du och din katt att kunna uppskatta vintern och snön. Glöm heller inte att mysa lite extra med din katt eftersom ni kan hålla varandra varma!

En katt ligger på Omlets supermjuka julrosröda och gräddvita kattfilt när det är kallt utomhus

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *