Omletbloggen

Godsaker som passar för Kong-leksaker

En jack russell tuggar på en hundleksak från Kong

Om din hund någon gång har lekt med en Kong-leksak vet du hur fantastiska de här oförstörbara leksakerna är på att hålla igång och underhålla din hund i många timmar. De är inte bara perfekta för att leka apport utan också för att fylla med godisbitar och låta hunden försöka få ut dem vilket är fantastisk mental stimulans! För att hjälpa hundens instinkt att jaga efter mat på traven har vi samlat några smaskiga recept på godbitar att använda i hundens Kong-leksak!

Fördelarna med en Kong-leksak

Innan vi börjar med godsakerna ville vi bara nämna varför en Kong-leksak (eller annan liknande leksak som det går att gömma godis i) är så bra för hunden. Den hårda tuggleksaken i gummi uppfanns av Joe Markham för 40 år sedan för att hans schäfer skulle sluta tugga på alla hans strumpor. Sedan dess har hundar världen över kunnat ha roligt med en Kong-leksak! Det uppmuntrar inte bara till positiva tuggvanor utan förbättrar också hundens munhygien.

En Kong-leksak är också väldigt bra för hundar som lätt kan drabbas av separationsångest eftersom det håller dem engagerade och distraherade. Hundar har en instinkt att tugga på saker, det är så de lär känna världen runt dem. Så att ge hunden en Kong-leksak som är nästan helt oförstörbar är ett bra sätt att se till att hunden har något att göra!

Kong-leksaken designades specifikt med ett hål i mitten med plats för godisbitar för att uppmuntra hundens naturliga instinkt att jaga efter mat. Det ger hunden mental stimulans vilket är bra för hundens hälsa och för att den ska kunna utvecklas. Vi vet att det är viktigt att hunden äter en balanserad kost, så att ge den små och hälsosamma godisbitar i leksaken kommer att ge den både näring och underhållning!

Recept #1 – Sötpotatis, kyckling och morot

Det här receptet kommer garanterat att få hunden som gillar smak och lukt av kött att vifta på svansen! Det innehåller ingredienser som många redan har hemma och är lätt att göra!

 1. Baka en liten sötpotatis i mikrovågsugnen eller den vanliga ugnen tills den är mjuk i mitten. Låt den kallna i ett par minuter innan du skopar ur insidan i en skål och sen mosar potatisen med en gaffel tills det inte finns några klumpar.
 2. Koka kyckling i vatten tills den är färdig (använd inga kryddor eftersom vissa kryddor kan vara skadliga för hunden). När kycklingen är klar ska du strimla den med en gaffel tills du får små bitar och lägg den i skålen med sötpotatis
 3. Riv sist i en morot i skålen med sötpotatis och kyckling.
 4. Blanda ihop alla ingredienser ordentligt.

Du kan antingen lägga blandningen som den är i leksaken eller rulla den till små bollar som du fryser så att du kan ge hunden en fryst godbit vid ett senare tillfälle. Din hund kommer att älska att försöka få ur den här smaskiga blandningen ur leksaken!

Recept #2 – Sötsaker

Visste du att hundar gillar sötsaker precis som oss människor? Hundens smaklökar är inte alls lika bra som våra, men luktsinnet är desto bättre! Och när en hund känner lukten av sötsaker så vill den såklart smaka. Så om du vill ge din hund något sött att äta har vi ett recept som garanterat kommer få hunden att vilja äta mer!

 1. Häll 2,5 dl grekisk yoghurt i en skål.
 2. Blanda i två stora matskedar av valfritt nötsmör – jordnöt, mandel och cashew är några populära alternativ men du kan ta det du har hemma i skafferiet!
 3. Skär sist färska jordgubbar i små bitar eller mosa några färska blåbär. Det är sötman från frukten som kommer att få det att smaka gott!
 4. Blanda alla ingredienser och bred sen ut det i en form som har täckts med bakplåtspapper. Ställ den i frysen i minst två timmar eller tills den är hård. När du är redo att fylla leksaken bryter du helt enkelt bara loss en bit!

De här söta godisbitarna kommer att underhålla hunden i många timmar!

Recept #3 – Middagsdags

Gillar din hund att sitta vid matbordet? Om din hund tycker det är svårt att hålla sin nos (och mun!) borta från matbordet kan det här receptet ge dem något att göra så att resten av familjen kan äta i lugn och ro.

 1. Ungefär en timme innan det är dags för middag ska du koka ungefär 2,5 dl ris och sen lägga riset i en skål för att svalna.
 2. Ta en konservburk med lax i vatten och häll av vattnet (om du kan få tag på det) eller tillaga en bit lax utan att tillsätta fett och kryddor. Mosa laxen i mindre bitar med en gaffel och blanda den med det kokta riset.
 3. Finhacka sen en näve färsk spenat och blanda det med riset och laxen.
 4. Ta en matsked av blandningen och häll den i din Kong-leksak (du kan behöva ändra mängden beroende på hur stor din Kong-leksak är) och lägg den sen i frysen.

När det är middagsdags tar du ut leksaken ur frysen och ger den till hunden. Vi garanterar att hunden kommer att ha underhållning under hela middagen när den försöker slicka rent i leksaken. Och med det här receptet får du tillräckligt mycket för att kunna fylla upp leksaken flera gånger.

En Kong-leksak är många hundar och ägares favorit eftersom det är så lätt att fylla dem med både köpta och hemgjorda godsaker. Det är jättelätt att göra egna godsaker eftersom allt du behöver göra är att kombinera en bas, protein och något extra. Andra ingredienser som fungerar bra är keso, yoghurt, jordnötssmör, köttfärs med låg fetthalt och äpplen. Oavsett vilka godsaker du gör till din hund är det viktigt att du har en hundskål som är stabil och lätt att göra ren så att det är lätt för hunden att äta upp resterna. Testa de här recepten idag och dela gärna vad din hund tyckte om dem!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *