Omletbloggen

Gör dina egna hundsäkra såpbubblor

En Yorkshire terrier leker med såpbubblor utomhus

Din hund har massor av energi och älskar att springa runt och jaga allt från leksaker, pinnar eller en gammal tennisboll. Men har du testat att blåsa såpbubblor och låta hunden jaga dem? Det är en rolig lek som ger din hund både mental och fysisk stimulans. Här är våra tips på hur du gör egna hundsäkra såpbubblor.

Gillar hundar såpbubblor?

Vilken hund gillar inte att jaga efter bubblor som blåser runt i vinden och som den kan ha sönder med sin blöta nos? De flesta hundar tycker att det här är lika roligt som att leka med sina favoritleksaker!

Tänk tillbaka till när du blåste såpbubblor för dina barn eller kanske bara för att du själv tycker om dem och det involverade med största sannolikhet hoppande och jagande och massor av skoj! Samma sak gäller för hundar och bubblor! Det är en bra aktivitet eftersom hunden får motion samtidigt som den har roligt. En bonus är också att du får spendera mer tid med din hund!

Är vanliga såpbubblor hundsäkra?

Du hittar ofta såpbubblor i många olika färger, storlekar och dofter i leksaksaffären eller på stormarknaden. Men är de här såpbubblorna säkra för hunden att leka med? Det är inte något vi rekommenderar och här är några saker som är viktiga att tänka på när du köper såpbubblor att använda till hunden:

Även om det står på förpackningen att de är “giftfria” kan de ändå innehålla vissa ingredienser som kan vara skadliga för hundar. Vissa av kemikalierna som används är inte skadliga för oss människor, men kan vara det för din hund, speciellt om den gillar att ha sönder bubblorna med munnen!

Hundar gillar att slicka på saker för att förstå världen runt omkring sig, å om du råkar spilla såpbubblor du köpt från affären och hunden slickar i sig dem kan det vara skadligt för hunden. Det är viktigt att att hålla undan saker hunden inte ska äta, även om det kanske inte är direkt skadligt för den.

Numera finns det många såpbubblor avsedda för hundar på marknaden, många med smaker som bacon eller kött. Men det är ändå viktigt att du läser innehållsförteckningen innan du köper dem eftersom de ibland ändå kan innehålla spår av ingredienser som kan vara skadliga om din hund får i sig dem.

Gör dina egna såpbubblor

Eftersom du inte kan vara helt säker på vad köpta såpbubblor innehåller är det bäst att istället göra egna. Det är inte bara billigt och lätt att göra, utan de är också mycket säkrare för alla i familjen att använda!

De här recepten innehåller alla diskmedel, men mängden som används kommer inte att vara skadligt för din hund i bubbelform. Däremot är det bra att se till att hunden inte får tag på behållaren med såpbubblorna eftersom det kan vara riktigt dåligt för hundens mage om den skulle råka slicka i sig allt.

Det enkla receptet
2,5 dl vatten + 1 matsked diskmedel (för handdisk, som till exempel YES)
Blanda ordentligt i en flaska eller skål.

Det lite mer avancerade receptet
1 dl biologiskt nedbrytbart diskmedel (som till exempel Seventh Generation) + 2,5 dl vatten + 1 tesked glycerin
Blanda ihop i en behållare som kan förslutas ordentligt och förvara över natten för bästa resultat.

Det smaksatta receptet
2,5 dl vatten + 2 matskedar tvål gjord på olivolja + 1 tesked glycerin + 1 tesked buljong
Blanda ihop i en lufttät behållare och låt stå över natten för bästa resultat.

Nu när du har gjort dina såpbubblor är det dags att blåsa bubblor! Du kan använda många saker du redan har hemma som ett verktyg för att blåsa bubblorna, som sugrör, visp eller till och med böja ett gem till en rund form för! Eller så kanske du redan har en gammal flaska vanliga såpbubblor, där det sitter ett inbyggt i locket, som du kan diska. Oavsett vad du väljer att använda kommer din hund att älska det!

Så här introducerar du din hund till såpbubblor

Precis som med alla nya upplevelser kan hunden först vara lite fundersam och avvaktande mot bubblorna. Kommer du ihåg första gången du såg massor av bubblor blåsa runt i vinden? Visst såg det lite förvirrande ut? Så det kan vara bra att ha lite tålamod om hunden inte omedelbart hoppar in i ett hav av bubblor! Här är våra tips:

Det hunden ser vill den ta efter: Ett av de bästa sätten att visa din hund hur roliga såpbubblor är, är att du själv jagar dem. När hunden ser att du har roligt kommer den snabbt också att börja jaga efter dem. Om du har barn kan du involvera dem så att hela familjen kan ha kul och jaga bubblorna (eller se vem som kan blåsa den största bubblan)!
Du kan också huka dig ner till hundens nivå och försiktigt blåsa ett par bubblor så att den kan se dem bättre. Håll en bubbla i handen och ha sönder den så att din hund kan se hur det går till.

Såpbubbelmaskin: Om du har barn betyder det med största sannolikhet att du redan har många tillbehör för såpbubblor, som en såpbubbelmaskin! Och din hund kommer att tycka att den är lika rolig som barnen tycker! Du kan använda din hemmagjorda såpbubblor i maskinen och kommer att göra det mycket lättare att blåsa bubblor!

Tänk på säkerheten: Alla hundsäkra såpbubblor innehåller tvål eller diskmedel, och det gör marken hal! Så för att undvika olyckor kan det vara bäst att låta din hund leka med bubblorna utomhus. Om ni inte har tillgång till en trädgård och måste leka inomhus är det bra att se till att det inte hamnar massor av bubblor på marken och torka upp spill så att ingen halkar. Det är också viktigt att du alltid håller ett öga på din hund när den leker med bubblor och aldrig lämnar den ensam med till exempel en bubbelmaskin. Om hunden får för många bubblor som spricker runt ögonen kan det irritera hunden, så om den ser obekväm ut ska du omedelbart torka av hundens ansikte innan ni fortsätter leken.

Att se hunden jaga och hoppa efter bubblor för att försöka ha sönder dem är inte bara underhållande utan också riktigt bra motion för hunden. Men om hunden inte alls verkar tycka om att leka med dem, eller snabbt blir uttråkad, kan ni alltid byta till att leka med leksaker istället! Glöm heller inte att din hund behöver en bekväm hundsäng att sova på när ni lekt klart med såpbubblorna!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *