Omletbloggen

Så här gör du en hinderbana till din hund

En hund hoppar genom en ring på en hinderbana

Att göra en hinderbana för hunden är faktiskt mycket lättare än det låter! Du har redan många olika saker hemma som kan användas för att göra en agilitybana i ditt hus eller trädgård, något som ger din hund både motion och mental stimulans. Dessutom kommer alla aktiviteter där du och din hund jobbar tillsammans att föra er närmare varandra! Varför inte bygga din egen hinderbana redan idag med de här enkla tipsen!

Passar agility för alla hundar?

Det som är så bra med agility är att alla hundraser kan vara med! Det enda undantaget är hundvalpar som är yngre än 12 månader eftersom deras leder inte har växt klart än och hundar som lider av åkommor som artrit eller ledinflammation. Men även om din hund tillhör en av de här kategorierna så finns det ändå många andra sätt att hålla hunden aktiv och stimulerad på!

Så vad är egentligen agility? Det enklaste sättet att förklara det är som en serie hinder som ställts samman på en bana som hunden ska ta sig igenom. Det spelar ingen roll om din hund har testat det här tidigare, du kan börja med något enkelt och lägga till mer och mer när hunden lär sig banan.

Att skapa en hinderbana är ett fantastiskt sätt för dig och din hund att spendera mer tid tillsammans. Precis som med alla andra nya aktiviteter är det viktigt att du pratar med en veterinär om du inte är säker på om den här aktiviteten passar din hund.

Tänk på säkerheten!

Innan du börjar bygga ihop din egen hinderbana är det viktigt att du väljer ett utrymme där det finns gott om plats för hunden att röra på sig. Det kan vara både inne i huset (om ni har gott om plats) eller ute i trädgården. Det viktigaste är att se till att aktiviteten ska vara säker för din hund att utföra och ta bort alla föremål som hunden kan skada sig på. Tänk på att din hund kommer att både springa och hoppa när den tar sig runt hinderbanan!

Nu när du har bestämt var du ska bygga din hinderbana är det viktigt att din hund är van att lyssna på och följa kommandon. Din hund kommer bara att vara bra på agility om den lyssnar på dina instruktioner som berättar vart den ska. Därför är det viktigt att ni tränar på enkla kommandon om ni inte redan kan dem. Din hund behöver inte bli ett agility-proffs, men det kommer att gå mycket bättre om den kan några enkla kommandon om sitt och stanna kvar!

Innan du låter hunden testa hinderbanan är det viktigt att den har värmt upp ordentligt! Du skulle ju inte testa en ny träningsform utan att värma upp och stretcha ordentligt, eller hur? Samma sak gäller hunden! En snabb promenad runt kvarteret eller att låta hunden hämta en boll ett par gånger kommer att räcka för att värma upp hundens muskler så att den säkert kan ta sig igenom hinderbanan.

Hoppa över hinder

Om det här är första gången du och din hund testar agility kan några hinder att hoppa över vara en bra start. Men hur vet man hur högt hindret ska vara? Det beror såklart på din hund! Små hundar som chihuahua eller tax behöver bara ett väldigt lågt hinder och större hundar som labrador och schäfer kan hoppa över mycket högre hinder.

Så vad är enklast att använda för att skapa ett hinder för hunden att hoppa över? Här är några idéer på material som du med största sannolikhet redan har hemma:

  • Ta två tvättkorgar och en gardinstång. Lägg stången mellan korgarna och så har du du ett hinder! Flytta gardinstången upp och ner för att testa hundens förmåga.
  • Har du några mjuka och böjbara plaströr som ligger och skrotar? De är perfekta för att göra ett hinder i alla möjliga höjder!
  • Kolla i strandväskan om du har några flytstavar, de är också fantastiska som hinder! De är inte bara mjuka utan de är också lätta att hålla upp så att hunden kan hoppa över dem när ni först testar det här tricket!

Det finns många olika alternativ på hur du kan skapa dina egna hinder att hoppa över på din agilitybana. Men tänk på att det är viktigt att använda lätta och mjuka material så att hunden inte kan skada sig. Och om hunden aldrig tidigare har hoppat över ett hinder kan du uppmuntra dem att testa den här nya aktiviteten med hjälp av hundgodis eller positiva kommentarer. Och det spelar ingen roll hur gammal din hund är, för man kan faktiskt lära gamla hundar att sitta!

En tax hoppar på hundsängen Topology från Omlet

Slalom

Nu är det dags för slalom! Precis som med hopphindren är det viktigt att du använder material som är lättviktiga och mjuka så att hunden inte kan skada sig.

Här är några alternativ på vad du kan använda för att skapa en slalombana:

  • Om du har barn kanske du har några mindre plastkoner. De passar perfekt för hunden att gå i sicksack runt på agilitybanan! Börja med att ställa ut dem med större mellanrum så att hunden kan lära sig att navigera runt dem. När hunden vet vad den ska gör kan du börja flytta dem närmare varandra.
  • Vet du inte vad du ska göra med alla kartonger du har hemma? Varför inte använda dem på hinderbanan? Lådorna är inte bara lätta att ställa upp, du kan lätt slänga dem i återvinningen om de går sönder.

Börja långsamt när du lär hunden att sicksacka mellan föremål. Om du är konsekvent med kommandon kommer din hund snabbt att lära sig den här nya och roliga aktiviteten!

Tunnlar

Hunden kan tycka att tunneln är det mest skrämmande hindret på din agilitybana om den inte har testat att springa genom en tunnel tidigare. Vet du hur du lättast lär hunden det här tricket? Om du själv kryper igenom tunneln för att visa hunden vad den ska göra!

Det är faktiskt inte speciellt svårt att skapa den perfekta tunneln för hunden och du kan återigen använda saker du redan har hemma. Här är några av våra förslag:

  • Ställ ut några stolar och lägg en tunnare filt över dem. Nu har du en tunnel! Visa hunden vad den ska göra genom att själv först krypa genom tunneln så att hunden kan följa efter dig. Om du har en lite större hund kan du behöva högre stolar eller testa att använda något annat.
  • Har du en lektunnel som barnen brukar leka i? Din hund kommer också att tycka om att leka med den! Involvera hela familjen i byggandet av er agilitybana och låt ett av barnen krypa genom tunneln för att visa hunden vad den ska göra.
  • Om du har några större kartonger kan de komma till användning nu! Öppna upp två sidor så att den skapar en del av en tunnel så att din hund lätt kan springa igenom den.

Även om det här inte kommer att vara alla hundars favorithinder är agility en rolig aktivitet för alla hundar!

Ställ ihop hela banan

När du har hittat något att skapa alla olika hinder med är det dags att ställa ihop dem för att skapa den ultimata agilitybanan! Det är viktigt att ni har övat på de olika hindren innan hunden gör hela banan eftersom det hjälper den att veta vad den ska göra.

Du kan ställa hindren i den ordning du tycker passar bäst. Gillar hunden slalom bäst? Då kan ni börja med den delen för att uppmuntra hunden att fortsätta genom alla hinder. Du kan också flytta runt de olika hindren så att hunden får nya utmaningar!

Tricket för en lyckad agilitybana är tålamod, att du är konsekvent och såklart att ni har roligt! Det är såklart också viktigt att ha massor av hundgodis till hands för att uppmuntra och belöna hunden. En agilitybana är perfekt för att hunden ska få sin dagliga motion och för att ni ska kunna spendera mer kvalitetstid tillsammans!

En collie hoppar över hinder på en hinderbana

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *