Omletbloggen

Hur man håller sin hamster sval

En pojke matar hans hamster i den utdragbara strölådan till Qute hamsterbur från Omlet

Hamstrar uppskattar inte det varmare vädret på sommaren lika mycket som vi. Även om de är fantastiska familjedjur, är dessa små husdjur inte så bra på att reglera sin kroppstemperatur, vilket gör dem väldigt känsliga för väderförändringar. Men med lite tips och trick kan du lära dig hur de klarar sig i värmen i sommar. Här kommer våra tips på hur man håller en hamster sval.

För varmt för din hamster?

Hamstrar härstammar från länder över hela världen , men främst europeiska och asiatiska gräsmarker och öknar. Miljöns mångfaldiga livsmiljö gör att extrema temperatursvängningar inte är ovanliga för hamstrar som lever i det vilda. Trots detta är domesticerade hamstrar inte vana vid sådana klimat. Faktum är att de är mest bekväma vid temperaturer som ligger mellan 18 – 24 ° C. När temperaturen stiger över detta kan effekterna i värsta fall bli dödliga.

Till skillnad från oss kan hamstrar inte svettas eller flåsa för att kyla ner sig. I naturen är hamstrar naturligt skyddade från direkt solljus när de gräver, men som tama husdjur behöver de hjälp av sina ägare för att vara skyddade mot värmen. Som tur är, är det lätt att hålla dem svala med rätt kunskap.

Tecken på värmeslag hos hamstrar

Det är viktigt att inte vänta tills din hamster visar tecken på att de lider för att vidta åtgärder. Men se upp för följande tecken på värmeslag när temperaturen stiger:

 • Konstant törstig
 • Andas med öppen mun
 • Betydligt sämre koordination
 • Aptitlöshet
 • Dreglande
 • Springer runt i cirklar
 • Kollaps

Om din hamster visar något av dessa symtom eller om du är orolig för värmeslag, kontakta din veterinär omedelbart.

6 tips för att hålla din hamster sval

Det är bättre att förebygga än att bota, så med dessa åtgärder kan du garantera en säker sommar för din lurviga vän.

 • Undvik solsken

Du kanske gillar att vara i solen, men din hamster gör det inte. Välj en plats för deras bur som inte är i direkt solljus för att hålla dem så svala som möjligt. Du bör också undvika områden i närheten av kaminer eller element. Omlets Qute hamsterbur är idealisk för sommaren då den har valfria hjul, vilket gör det enkelt att flytta den. För mer information om var du ska ställa din hamsters bur, läs vår hamsterguide.

 • Fläkta deras bur

Nu när du har valt den perfekta platsen för din hamsters bur, håll temperaturen svalare med en fläkt för de särskilt varma dagarna. Placera dock aldrig en fläkt direkt framför en hamster eftersom detta kan orsaka stress och göra så att de blir för kalla. En temperatur på mellan 18 – 24°C är idealisk. Håll istället en elektrisk fläkt på avstånd genom att helt enkelt peka den i riktning mot buren för att cirkulera kall luft runt rummet.

 • Sommarsnacks

Inget slår uppfriskande godsaker för att kyla ner sig över sommaren. Din hamster kommer också att uppskatta ett uppfriskande mellanmål i det varmare vädret. Prova att frysa in några av deras favoritfrukter och grönsaker – se det som en hamsterglass! Några populära alternativ inkluderar vattenmelon, morot och päron. Hitta fler förslag på snacks på vår lista över hamstermat.

 • Frys en handduk

Om vädret blir för varmt, använd en fryst handduk för att din hamster ska hålla sig sval. Blöt bara en handduk och lägg den i frysen i några timmar. Vänta tills handduken har fryst innan du tar ut den och häng den över din hamsters bur. För att vara säker på att du inte blockerar något luftflöde, täck bara hälften av buren med handduken.

Om du har en Qute bur, kommer dina hamstrar att dra nytta av det dragfria ventilationssystemet. Denna bur är utformad för att hålla hamstrarna svala på sommaren och varma på vintern och buren har utformats med din hamsters säkerhet i främsta rummet.

 • Begränsa tiden för lek

Det kanske inte låter som ett alltför roligt tips, men det kommer att skydda din hamster från att bli för varm. Hamstrar älskar att leka – det ger dem fysisk och mental stimulans och skapar ett band mellan husdjur och ägare. Men att hantera din hamster för mycket kan snabbt öka deras kroppstemperatur, vilket gör dem obekväma. Att använda frysta godsaker är ett bra alternativ för att hålla dem mentalt stimulerade under den här korta tidsperioden när lektiden kan behöva förkortas.

 • Se till att din hamster dricker tillräckligt

Det är viktigt att dricka ordentligt! Du behöver alltid ge hamstrar gott om färskt vatten under hela året, men det är särskilt viktigt att de alltid har tillgång till färskt vatten på sommaren. Under den här årstiden kommer du upptäcka att hamstrar dricker lite mer än vanligt för att hålla sig svala. I genomsnitt kommer de att dricka 10 ml per 100 g hamster. Om du märker att denna mängd ökar mer, kan det dock vara ett tecken på att de är uttorkade.

Omlet och din hamster

Omlet vill hjälpa dig att ta hand om dina husdjur året runt. Våra geniala produkter har designats för att hålla dina lurviga och fjäderklädda vänner glada och friska i alla årstider, från den varma sommaren till den kalla vintern. Shoppa hamsterburar och tillbehör till hamsterburar för att skapa din hamsters perfekta hem och lägga grunden för en underbar kontakt med ditt husdjur.

En hamster med sin tass på Qute hamsterbur från Omlet

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *