Omletbloggen

Att skaffa höns för nybörjare 101

En hönsägare tittar på hennes höns i deras Omlet walk-in hönsgård

Du hittar kanske ingen kurs om hur man skaffar höns som nybörjare på ditt närmaste Folkuniversitet – det är därför vi finns för att hjälpa dig komma igång på din resa som hönsägare. Det finns mycket information om att ha höns för nybörjare på nätet, men det kan vara lite överväldigande. Det bästa sättet för att lyckas är att hålla sig till grunderna, köpa högkvalitativa hönsprodukter och att göra det så enkelt som möjligt. Omlet har kunskapen och produkterna som hjälper dig att lyckas när du skaffar höns för första gången.

Skäl till att skaffa höns

Det kan verka skrämmande att skaffa höns första gången. Höns ses ofta som bondgårdsdjur vars huvudsakliga syfte är att lägga ägg. Men höns är faktiskt underbara husdjur som har en massa personlighet och karaktär.

Det finns så många fördelar med att föda upp kycklingar. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till:

Flockar kan födas upp i urbana eller lantliga miljöer och kräver inte mycket utrymme. Låt inte var du bor hindra dig från att ha egna höns.

Förbered dig för dina nya höns

Att skaffa höns för första gången är både spännande och roligt så länge som du är ordentligt förberedd. Det finns några saker att tänka på innan du tar hem nya höns som:

 • Hur mycket tid du har för att ta hand om dem
 • Hur mycket plats du har för din önskade flockstorlek
 • Andra husdjur i familjen som kan utgöra en risk för dina höns
 • Vilket hönshus och hönsgård du vill ha

Höns kräver inte lika mycket praktisk omvårdnad som andra husdjur, men kommer ändå behöva tas om hand dagligen. Se till att du har tillräckligt med utrymme för det antal höns du vill ha – ge dem så mycket plats som möjligt. Gör dina höns område säkert för att förhindra att andra husdjur eller rovdjur kan komma åt dem.

De bästa hönsraserna för nybörjare

Det är en bra idé att göra research och bestämma vilka hönsraser du vill ha i förväg. Olika raser har olika egenskaper och temperament, men här är några som är kända för att vara bra höns för nybörjare:

Tänk på ditt klimat, ditt tillgängliga utrymme och dina förväntningar på äggläggning när du väljer vilka raser du vill ha. Att ha en “blandad flock” är vanligt bland hönsägare, eftersom det ger variation till din äggkorg.

Om du skaffar fullvuxna höns, välj dina höns baserat på temperament och utseende. Precis som med andra husdjur har höns unika personligheter och vissa kan vara mer lika din egen personlighet.

Komma igång med kycklingar eller fullvuxna höns

Om du vill starta din flock från kycklingar är det bäst att först bekanta dig med de raser du vill ha. När du har bestämt dig för vilka raser du vill ha, måste du ta reda på var du kan köpa dina kycklingar. Vanliga alternativ inkluderar lokala foderbutiker, kycklinguppfödare eller till och med online-kläckerier. Oavsett var du köper dina kycklingar, se till att det är välrenommerade säljare eller uppfödare för de typer av kycklingar du har valt.

Det finns mycket att tänka på när du bestämmer dig för om du ska föda upp en flock från nykläckta kycklingar, eller börja med etablerade höns. Kycklingar kräver mer tid och resurser under de första veckorna av sina liv. Men att föda upp dina kycklingar från grunden har också sina fördelar.

Att föda upp kycklingar för nybörjare

Att föda upp kycklingar kan vara väldigt givande för alla hönsägare – både nybörjare och erfarna. Kycklingar växer ganska snabbt, men kräver extra vård och utrustning tills de är gamla nog att bli mer självständiga. För att föda upp kycklingar behöver du:

 • En säker, väl ventilerad låda för nykläckta kycklingar
 • Värmelampa eller värmetak för nykläckta kycklingar
 • Vatten- och foderbehållare särskilt avsedda för kycklingar
 • Kyckling-foder och fint grus

Varje nytt steg i processen att föda upp kycklingar medför olika nödvändigheter. Nykläckta kycklingar kommer att behöva ett speciellt “värmetak” under de första veckorna. Ett värmetak behöver vara säkert mot rovdjur och förvaras borta från väder och vind. Garage, ladugårdar eller butiker är idealiska ställen att förvara dem. Kycklingar behöver nämligen en värmekälla (som hönsmammor vanligtvis tillhandahåller) som justeras varje vecka för att hjälpa dem att anpassa sig till livet utanför. Du kommer behöva ta hand om dina kycklingar under deras värmetak tills de är runt 12 veckor gamla.

En av de största fördelarna med att föda upp kycklingar själv är att lära sig hantera dem från en ung ålder. Att ta hand om dina kycklingar varje dag kommer att bidra till att göra dem mer fogliga som vuxna höns. Efter några veckor under ett värmetak är dina kycklingar redo att flyttas till sitt permanenta hem.

Att välja det perfekta hönshuset som nybörjare

Förutom själva hönsen, så är ett hönshus det viktigaste valet när det gäller att ha höns. Och som nybörjare kommer du vilja ha ett hönshus som fungerar med dig, inte emot dig. Till exempel kan egenritade hönshus se tilltalande ut, men de uppfyller inte alltid alla grundläggande behov för din flock. Det är viktigt att ha ett säkert, lättstädat och bekvämt hönshus.

Att välja hönshus kan bli lättare genom att följa dessa steg:

 • Bestäm om du vill ha ditt hönshus på en permanent plats, eller vill ha friheten av ett flyttbart hönshus (som också kallas Eglu Go UP).
 • Tänk på din trädgårds storlek och på hur stor flock du vill ha. Om du vill ha fler än 4 höns behöver du ett stort hönshus.
 • Bestäm hur mycket tid du vill ägna åt att rengöra och underhålla ditt hönshus och hönsgård. Det är viktigt att komma ihåg att alla hönshus i trä kräver rutinunderhåll och de kan ta flera timmar att rengöra ordentligt.

Hönshus i plast ruttnar inte och skadas inte av väder och vind – så de kräver inget underhåll. Omlets hönshus är också otroligt lätta att rengöra: ta helt enkelt bort spillningsbrickan och andra löstagbara delar, spraya eller torka rent, lägg till färskt strö och ställ tillbaka delarna i hönshuset. Våra hönshus är lätta att sköta för nybörjare och låter dig spendera mer tid med att njuta av din flock och mindre tid med att rengöra och underhålla deras hus.

Skapa en inhägnad plats åt hönsen med en hönsgård

Höns älskar att ha gott om plats att röra sig på. Höns är mycket gladare när de får så mycket plats som möjligt att utforska på. Hönsgårdar ger din flock en säker plats utanför deras hönshus där de kan äta gräs och insekter, sträcka ut sina ben och vingar och lapa i sig frisk luft och solsken.

Ett bra alternativ för förstagångs hönsägare är en walk-in hönsgård. Dessa hönsgårdar har inte bara plats för sittpinnar för höns, utan låter dig också gå tillsammans med din flock. Våra hönsgårdar och hönshus kan enkelt integreras med en walk-in hönsgård.

Vi har också gjort det möjligt att förlänga din walk-in hönsgård när din flock växer. Både längden och vidden kan förlängas när som helst, för att ge dina höns maximalt med plats. Du kan också lägga till skiljeväggar för att skapa olika områden i din walk-in hönsgård. Detta är värdefullt om du behöver hålla höns separerade eller när du introducerar nya medlemmar i flocken.

Om frigående höns passar din livsstil bättre, kan du skaffa ett hönsstängsel för att ha dina höns nära ditt hem. Hönsstängsel kan användas för att förhindra att din flock går in i rabatter, vandrar bort från din trädgård eller förirrar sig långt hemifrån. Aluminiumstängerna har dubbelpiggar som är lätta att trycka ner i marken med foten. Om du behöver flytta på dem behöver du bara dra upp dem ur marken och flytta stängslet så ofta som det behövs för att skydda gräsmattan och ge dina hönor en ny gräsplätt att upptäcka! Du kan även förankra stängslet med ett väggfäste. En lättöppnad dörr gör att du kan spendera tid med dina höns medan de utforskar sin omgivning.

Vad höns äter och dricker

Som hönsägare behöver du bestämma vad hönsen ska äta och när. Höns är ganska självförsörjande och föredrar att deras foder lämnas utomhus och att de själva får välja. För att mata din flock, se till att deras foderbehållare är fulla av högkvalitativt foder.

Om dina höns är vid äggläggande ålder (16 veckor eller äldre), behöver de få värp-pellets eller crumble. Båda sorterna innehåller samma näringsämnen och det är ett personligt val att välja mellan pellets eller crumble. En del höns (särskilt små raser) eller äldre kycklingar som byter från kyckling-crumble till äggläggnings-foder kanske föredrar crumble.

Godsaker för höns kan erbjudas när du lär känna din flock, men bör inte utgöra en stor del av deras foder. Torkade mjölmaskar är idealiska godsaker eftersom de innehåller protein och näringsämnen som höns behöver.

Se till att dina höns har tillgång till färskt, rent vatten hela tiden. Placera din flocks vattenbehållare så högt att strö eller smuts inte når dem medan dina höns skrapar marken, men tillräckligt lågt för att din minsta höna ska komma åt.

Ta hand om din flock

Efter att du har skött dina höns i några veckor kommer du naturligt komma in i en rutin. Städning, utfodring, vattenpåfyllning och ägginsamling är alla en del av de dagliga uppgifterna för hönsskötare. Om du är osäker på hur din rutin ska se ut, här är ett exempel på hur en daglig rutin som hönsägare kan se ut:

Morgon

 • Släpp ut kycklingarna ur hönshuset och in i deras hönsgård eller inhägnad
 • Rengör hönshuset och förnya halmen
 • Mata hönsen och fyll på vattenbehållare

Eftermiddag

 • Hämta ägg
 • Kolla foder- och vattenbehållare (om vädret är varmt, fyll på med kallt vatten)

Kväll

 • Stäng in hönsen i hönsgården när de har lagt sig
 • Samla in och ta hand om ouppätet foder till nästa dag (för att förhindra ovälkomna besök av gnagare)

Höns trivs med att ha en rutin och hjälper dig att etablera en som fungerar för er båda. De flesta höns är redo att gå ut ur hönshuset vid soluppgången och kommer naturligt att gå in för att sova runt solnedgången. Höns lägger vanligtvis ägg sent på morgonen eller tidigt på eftermiddagen, men tidpunkten varierar beroende på hönsras och årstid. Det är inte vanligt att hönor lägger ägg under natten, men det är bra att kolla värpredet varje gång du besöker hönshuset.

En hönsägare håller ut en hand mot en höna i Omlets PoleTree anpassningsbara hönsträd med sittpinnar

Skydd mot rovdjur

Du kommer kanske behöva göra några justeringar hos din flock beroende på var du bor. Som tur är gör Omlet det enkelt att anpassa sig och överkomma hinder som ny hönsägare.

Hönsrovdjur

Hönsrovdjur är en oundviklig del av att ha en flock med höns. Oavsett var du bor kommer du att stöta på rovdjur som kommer att försöka utnyttja höns som inte är helt skyddade. Från rävar till hundar och katter – du behöver göra din flocks hem säkert.

Se till att dina hönshusdörrar är säkra och har mekanismer som inte kan öppnas av andra djur. Att installera en automatisk hönshusdörr ger ett extra lager av skydd mellan dina höns och rovdjur som försöker tränga sig in i ett stängt hönshus. Den horisontella öppnings- och stängningsmekanismen hjälper till att förhindra att dörren öppnas – till skillnad från vertikalt öppnade dörrar.

Skydd för olika årstider

Då dina höns är utomhusdjur behöver de olika omsorg under olika tider på året. De flesta hönsägare väljer att täcka deras hönsgårdar för att skydda dem från väder och vind. Omlets sortiment av väderskydd till hönsgårdar skyddar mot regn, snö, vind och skadliga UV-strålar. Våra robusta överdrag är perfekta för att ge skugga en varm sommardag, medan våra klara överdrag låter solljus filtrera igenom för att värma dina höns under de kyliga vintermånaderna.

Det mildare vädret på våren och hösten är generellt sett gynnsamt för höns. Medan de flesta hönsraser tolererar både höga och låga temperaturer, behöver du vidta ytterligare åtgärder för att se till att dina höns är bekväma om ditt område drabbas av extrema temperaturer.

För att dina höns ska vara svala under sommaren, se till att de har mycket vatten och skugga. Omlets hönshus håller hönsen svala tack vare en väl genomtänkt design och kommer hjälpa din flock att klara sig igenom de varma sommarnätterna.

Under extremt kalla temperaturer på vintern, fundera på att lägga till ett Eglu väderskydd för extrema temperaturer till ditt hönshus. Då våra Eglu hönshus är designade för att hålla innetemperaturen på en behaglig nivå, kommer dina höns att uppskatta det extra lagret isolering under de bitterkalla månaderna. Se till att ge dina höns mycket sittplats som inte är på den frusna marken. Ge demvarma hönsgodsaker för att hålla igång deras ämnesomsättning och för att uppmuntra till äggläggning.

Att uppmuntra till äggproduktion som nybörjare

Äggläggande hönsraser kommer lägga knappt 1 ägg varje dag. Det betyder att hönor som lägger mycket ägg kan ge mellan 300-350 ägg per år under den åldern när de lägger flest ägg (när de är cirka 2 år gamla). Men behöver de din hjälp för att åstadkomma detta?

Många förstagångs-hönsägare undrar vad de kan göra för att uppmuntra höns till att lägga ägg. Det viktigaste att tänka på för att få dina höns att lägga ägg är:

 • Kvalitetsfoder
 • Färskt vatten
 • Tillräckligt med plats
 • En ren miljö
 • Att hönsen känner sig trygga

Om dessa behov möts, bör dina höns lägga ägg regelbundet och ge färska ägg åt din familj. När äggen har samlats kan färska ägg förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp i flera veckor. Du kanske vill visa upp dina höns hårda arbete i ditt kök genom att använda en äggsnurra. Denna funktionella och snygga produkt visar inte bara upp din flocks naturliga konstverk, utan hjälper dig också att organisera och använda dina ägg från de äldsta till de färskaste.

Vad förstagångs hönsägare bör undvika

Höns kan vara underbara, underhållande husdjur som din familj kan njuta av – så länge som förväntningarna är realistiska och ni är väl förberedda. Innan du påbörjar din resa som hönsägare, kom ihåg:

 • Höns vill ibland interagera med sina mänskliga ägare, men är inte lika praktiska som andra husdjur och vill inte alltid ha uppmärksamhet
 • Köp ett hönshus av bra kvalitet som inte ruttnar eller försämras efter en tid – det är en lönsam investering
 • Hönsflockar håller till utomhus året runt, så se till att anpassa hönsens boende när temperaturen ändras
 • Försök inte föda upp din flock från kycklingar om du inte har en säker plats för ett värmetak och kan tillbringa 2-3 månader hemma för att ta hand om dem tills de kan flyttas in i sitt permanenta hönshus och hönsgård.
 • Kontrollera alltid med relevanta myndigheter om tillstånd innan du skaffar höns eller hönsgård
 • Läs på om raserna du vill ha innan du tar hem dem
 • Sist men inte minst – ha det så roligt!

Kom igång som hönsägare med Omlet

Att komma igång med höns behöver inte vara stressigt. Låt Omlet hjälpa dig på din resa som hönsägare. Upptäck roliga prylar somThe Chicken Swing eller PoleTree anpassningsbart hönsträd med sittpinnar för oändlig underhållning för både dig och din flock.

En hönsägare tittar på hans höns i deras Omlet Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *