Omletbloggen

Hur du lär din katt att använda ett klösträd

En katt i ett vardagsrum använder Stak klösträd från Omlet

Alla kattföräldrar vet att det viktigaste tillbehöret som varje katt behöver är ett klösträd. Dessa till synes enkla strukturer har en oerhört stor betydelse i en katts liv och fungerar inte bara som ett sätt att bevara möbler utan också som en inkörsport till en friskare, lyckligare och nöjdare tillvaro för din katt.

Att klösa är en instinkt som alla katter föds med och en nödvändig aktivitet i deras vardag. Det är också därför det är så viktigt att se till att du har ett klösträd som tilltalar din katt när det gäller material, stil och funktion. Stak klösträd från Omlet stödjer denna naturliga lust hos katten, och i den här guiden kan du läsa om hur du kan lära din katt att använda ett klösträd, så att de kan lära sig att älska deras nya leksak på nolltid.

4 anledningar till att din katt behöver ett klösträd

Innan vi börjar med tipsen på hur du lär din katt att använda sitt klösträd, behöver vi förstå varför de behöver ett över huvud taget. Här är de fyra främsta anledningarna till att din katt behöver ett klösträd:

1. Naturligt beteende

Klösträd är för tama katter vad träd är för lejon i det vilda. Katter i alla former och storlekar har ett medfött behov av att använda sina klor och kroppar genom att klösa. Detta beteende håller inte bara klorna friska och starka, utan det gör också att deras kropp och själ mår bra. Och viktigast av allt, ett klösträd skyddar dina möbler från ovälkomna kattklor!

2. Mindre stress

Även om livet för en katt kan verka enkelt och bekymmerslöst, är sanningen att de kan uppleva känslomässig stress och ångest. Oavsett om det är en annan katt, ett obekant ljud eller tjat på ett litet barn, kan katter ha uppdämd energi som kan orsaka spänningar i deras kroppar. Tack och lov är att skrapa på ett klösträd, en källa till ett zen-liknande lugn som kan få dem att må bättre.

3. Kommunikationsverktyg

Människor har flera sätt att kommunicera – tala, skriva eller handgester för att nämna några. Men för katter är deras tassar ett av de viktigaste sätten att kommunicera. Med små doftkörtlar placerade över hela fötterna, använder katter robusta klösträd som ett sätt att markera sitt territorium och låta andra djur veta att detta är deras plats, så att de andra djuren kan hitta ett annat.

4. Underhåll av klor

Regelbundet klösande hjälper till att ta hand om din katts klor och hålla dem friska. Klösande tar inte bara bort alla döda lager, utan hjälper till att förhindra att klorna blir för långa, vilket gör det lättare för din katt att gå, klättra och leka.

Klöser alla katter?

Svaret är ett rungande ja! Varje kattras från den minsta tama kattungen till den mäktigaste vilda katten har en medfödd och unik förmåga att klösa. Det är en ofrånkomlig del av deras natur som har en mängd syften för deras hälsa och välbefinnande.

Även om vissa kattraser som har en lugnare personlighet kan vara mindre benägna att klösa lika mycket som sina högenergiska motsvarigheter, är det viktigt att se till att du ger varje katt utlopp för att klösa så att de på ett adekvat sätt kan uttrycka sitt naturliga beteende. Dessutom kan klösande förändras under din katts livstid med mer frekventa och energiska klösperioder när de är kattungar och under tonåren. Men även när din vuxna katt blir gammal, kan ett klösträd för katter vara en viktig del av deras dagliga rutin.

5 sätt att lära din katt att använda ett klösträd

Att lära din katt hur man använder ett klösträd kan vara en givande upplevelse som inte bara hjälper till att skydda dina möbler, utan ger ett positivt utlopp för deras naturliga, instinktiva beteenden. Att lära sig att använda ett klösträd kan ta längre tid för en del katter än för andra, men som tur är finns det enkla sätt att lösa eventuella tveksamheter. Här tar vi oss en titt på 5 effektiva sätt att lära och uppmuntra din katt till att använda ett klösträd.

1. Välj rätt material

Det är viktigt att välja ett klösträd som din katt gillar. Det ska inte bara ha rätt höjd för att passa din katt, utan även materialet behöver väljas. På Omlet är vårt uppdrag att utmana normen inom kattvård och skapa produkter som ditt husdjur tycker om och som ser bra ut i ditt hem.

Vi introducerar klösträdet Stak från Omlet – det sista klösträdet du någonsin kommer behöva köpa. Som kattföräldrar vet vi att vad din katt klöser på spelar roll, så vi designade Stak med återvinningsbara och påfyllningsbara kartongbitar som kommer att glädja alla katters klor. Detta klösträd kommer inte bara att skydda din soffa mot klösande, utan det kommer också hjälpa till att skydda vår planet med sin hållbara design.

2. Kraften i kattmynta

För att tillgodose din katts nyfikenhet kan du använda något de inte kan motstå – kattmynta. Gnugga helt enkelt den här kattvänliga favoritdoften över hela klösträdet för att locka din lurviga vän. Positiva associationer till klösträdet kommer att uppmuntra din katt att undersöka det och i sin tur göra dem mer benägna att vilja använda det.

3. Fresta med godsaker

Tålamod och positiv förstärkning är viktigt när du lär din katt hur man använder ett klösträd. Men när du är osäker, fresta med godsaker. Vilken katt kan tacka nej till sin ätbara favoritbelöning? Börja med att placera en liten bit av din katts favoritgodis ovanpå klösträdet. Visa din katt klösträdet och låt den upptäcka den välsmakande njutningen på egen hand. Och kom ihåg, målet är att associera klösträdet med något roligt. Därför är det bra att ge katten beröm och kärlek så fort den börjar använda det.

4. Öva med leksaker

Så du har ett nytt klösträd, men din katt verkar ointresserad. Försök att uppmuntra den med något som intresserar den – kattleksaker! En fjäder på ett snöre, ett garnnystan eller till och med en uppstoppad leksaksfisk med kattmynta hjälper din katt att veta att det är i klösträdet som den kan använda sina klor.

5. Rätt placering är nyckeln

Katter är territoriella djur som trivs med rutiner, så att ha ett fast mönster att följa varje dag gör att de känner sig trygga och självsäkra. Samma principer gäller för deras klösträd. Att placera klösträdet i ett område där din katt redan tillbringar större delen av sin tid är viktigt. Tänk på platser som den med största sannolikhet kommer att markera som sitt territorium, till exempel bredvid deras kattbädd eller favorit kattfilt.

Omlet och din katts hem

På Omlet vet vi att varje katt är unik. Det är därför vi designar alla våra kattprodukter för att din katt ska vara glad, frisk och nyfiken. Vårt Stak klösträd för katter föddes ur ett behov av att tillfredsställa varje katts naturliga beteende, och vara hållbart utformad för att klara av kattens klor under en hel livstid. Att lära din katt hur man använder ett klösträd är enkelt med dessa steg och en givande del av ditt förhållande med din lurviga vän.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *