Omletbloggen

6 tips för att rädda höns

Räddade höns i sitt Omlet Eglu Cube hönshus

Har du funderat på att rädda höns? Oavsett om du vill börja med en ny flock eller vill utöka en etablerad flock, kan det vara givande att adoptera höns. Höns kan vara i behov av adoption av flera anledningar: ägaren vill bli av med dem eller får dem konfiskerade, höns som har blivit äldre och slutat lägga ägg, eller höns med särskilda behov – det finns höns som letar efter ett nytt permanent hem av olika anledningar. Vi delar med oss av våra 6 tips på hur man kan rädda höns, och visar dig hur Omlet kan hjälpa dig och dem under resan.

1. Hitta det perfekta hönshuset

Att skapa den perfekta uppsättningen för räddade höns är jätteviktigt för att hjälpa dem anpassa sig till sitt nya permanenta hem. Höns i behov av adoption kan ha konfiskerats av brottsbekämpande myndigheter på grund av vanvård eller olämpliga livssituationer eller kan ha lämnat ett bullrigt hönseri. Oavsett vad deras historia är, kommer alla räddade höns att vara i desperat behov av en säker plats där de kan landa och känna sig trygga.

Att ha ett Eglu Cube hönshus redo för dina höns ankomst kommer ge dem lugn och ro från första dagen. Med sin upphöjda design och avskilda område för äggläggning kan hönsen finna vila i skuggan och en avskild plats att lägga sina ägg privat. Den angränsande hönsgården erbjuder utrymme att picka i gräset – vilket kan vara något som räddade höns aldrig har upplevt förut. Eglu Cube finns också som flyttbara hönshus för att ge dina nya höns färska gräsfläckar och ett nytt urval av insekter att mumsa på.

Att lägga till en automatisk hönshusdörr kommer hjälpa dina höns att känna sig ännu säkrare under natten. Dörren kommer att stänga in dem försiktigt och förhindra att potentiellt stressande syner och ljud håller dem vakna. Och med möjligheten att öppna och stänga dörren enligt ett tidsbestämt schema, kan hönsen bli utsläppta i gryningen medan du sover.

2. Ge hönsen gott om plats

Höns som kommer från sämre levnadsförhållanden är vanligtvis inte vana vid att ha gott om plats. Oavsett om de har varit trångbodda eller har bott i bur, kommer dina räddade höns att uppskatta att ha utrymme att sprida ut sig på. Och som deras nya ägare och förälder kommer du vilja spendera tid med dem.

Vår walk-in hönsgård ger räddade höns det utrymme de behöver, samtidigt som du får möjlighet att umgås med dem. De bekväma och säkra dörrarna låter dig komma åt dina höns med lätthet, och den helt slutna hönsgården håller dina höns säkra från rovdjur. Den unika rovdjurssäkra golvlisten runt hela gården hindrar rovdjur som rävar och grävlingar från att gräva sig in i hönsgården, and takpanelerna håller flygande rovdjur borta från din flock.

Gör din walk-in hönsgård personlig med sittpinnar för höns, som PoleTree anpassningsbart hönsträd med sittpinnar, eller ett flyttbart hönsträd med sittpinnarför fantastiska sittplatser. Sittpinnar eller hönsleksaker och den glädje de ger är förmodligen saker som räddade höns aldrig har stött på tidigare, men är utmärkta sätt att låta dina nya flockmedlemmar veta att de är älskade och trygga i sitt nya hem.

3. Ge dem tid att göra sig hemmastadda

Beroende på deras tidigare levnadsförhållanden kan det ta längre tid för räddade höns att känna sig hemmastadda i sina nya hem än de som föds upp under idealiska former. Till en början kan de vara misstroende mot människor – antingen på grund av negativa erfarenheter eller på grund av brist på mänsklig kontakt. Ge dem gott om tid att vänja sig vid att träffa dig. Med tålamod och rutin kommer dina räddade höns snart att inse att du inte är ute efter att skada dem.

Hur frestande det än kan vara att lära känna dina nya höns, försök att inte klappa dem under den första veckan eller så, för att sakta vänja dem vid sitt nya hem. Höns är perfekta husdjur för barnfamiljer, men man behöver lära barn hur man hanterar höns på rätt sätt och att respektera deras utrymme när det behövs. Räddade höns kommer att bli överväldigade nog av att försöka vänja sig vid sin nya omgivning, så obekant fysisk kontakt kan vara för mycket för dem. Försök istället att sitta tyst med din flock medan de äter eller pickar i gräset. Prata lugnt med dem för att vänja dem vid din röst. Med tiden kan du erbjuda godsaker eller hönsfoder för hand – se bara till att låta hönsen komma till dig.

4. Förstå hackordningen

Höns är sociala djur som har en hierarki inom sina flockar som kallas för “hackordning”. För nya hönsskötare det vara förvirrande eller till och med oroande att se och förstå sig på denna hackordning. För att förstå hackordningen bland dina höns, måste du övervaka dem noga när du introducerar dem – både för varandra och till sitt nya hem. Vanligt beteende för höns som etablerar en hackordning är att de:

 • Lyfter upp fjädrarna runt halsen
 • Retar upp varandra genom att stirra på varandra
 • Kvackar eller kluckar mot varandra
 • Är med i korta slagsmål som inkluderar fajting och/eller fjäderdragning

Varje flock har en hackordning, som kan utmanas med jämna mellanrum även när den väl är etablerad. Det är normalt att se mindre och kortvariga meningsskiljaktigheter inom en etablerad flock, men höns bör separeras från varandra om:

 • Fysiska bråk inträffar oftare än en eller två gånger om dagen flera dagar i rad
 • Det förekommer blödning eller extrem fjäderdragning
 • Dominerande höns hindrar andra höns från att komma in i hönshuset för att vila eller lägga ägg
 • En del medlemmari flocken hindrar andra från att äta eller dricka

5. Håll ett öga på hur de mår

Om du lägger till räddade höns till din egen flock i trädgården, vill du först vara helt säker på att de är friska. Alla nya höns bör sättas i karantän från din flock i 14 dagar, ifall de skulle ha något som är smittsamt. Du kan ha ett andra hem för dina höns som Eglu Go hönshus för att sätta nya höns i karantän, eller för att separera sjuka eller bråkande flockkamrater.

Även om dina räddade höns är din första flock, så behöver duse över deras hälsa innan du släpper ut dem i hönsgården. När de väl har kommit hem, håll ett öga på dem för att se till att de äter, dricker och beter sig normalt.

Utseendet på räddade höns varierar, men några vanliga åkommor som kan finnas hos räddade höns är:

 • Matta eller saknade fjädrar
 • Genomskinliga, tunna flytningar från ögon eller näsa
 • Oregelbunden gång eller tveksamma till att gå mycket (vanligtvis på grund av att de har varit instängda i en bur – deras fötter kan vara ömma och benen svaga)

Dessa mindre obehag bör försvinna inom en vecka eller två efter att dina höns har ätit en näringsrik kost. Om de inte förbättras eller blir värre, se till att ringa veterinären.

6. Ge hönsen rätt foder

Att mata dina höns ett näringsrikt foder kommer att hjälpa dem att känna sig friska och se friska ut. Om det är en hönsras som lägger ägg, se till att ge dem kvalitetspellets för äggläggande höns som innehåller 16-18% protein. Det går bra att ha foder tillgängligt för dem hela dagen – även räddade höns som kan ha blivit berövade mat kommer inte att äta för mycket. Det är också bra att ge dem kosttillskott för höns för att hjälpa dem känna sig mindre stressade. Proteinrika godsaker som torkade mjölmaskar eller korn hjälper hönsen att känna sig mer energiska – och är också ett bra lockmedel när det gäller att vinna deras förtroende.

Som med alla flockar, se till att räddade höns har obegränsad tillgång till färskt vatten. Om du tillsätter en liten mängd äppelcidervinäger i vattnet kommer du att stärka dina höns immunförsvar och hjälpa deras fjädrar att växa och vara friska. Du kan också tillsätta örter som färsk oregano i vattnet eller fodret för en extra immunitetsförhöjande boost.

Var du kan hitta höns som behöver räddas

Det finns olika resurser när det gäller att adoptera höns. Ett bra ställe att börja är ditt lokala hönseri. Höns överlämnas ibland till ett djurhem, eller så kan volontärer ta bort höns från dåliga livssituationer och ta hand om dem tills de adopteras. Andra resurser för att hitta höns att adoptera inkluderar:

 • Grupper online för folk som vill rädda höns/höns som behöver räddas
 • Hönserier som vill göra sig av med hönor när de börjar värpa färre ägg (vanligtvis runt 2 år)
 • Kläckerier som vill göra sig av med värphönor (dessa hönor har vanligtvis varit väl omhändertagna, men behöver ett permanent hem)
 • Privatpersoner som vill bli av med sina flockar av personliga skäl

Omlet och dina räddade höns

Att adoptera ett djur i nöd är beundransvärt. Att rädda höns från svåra situationer eller tillfällig vård och ge dem ett permanent hem är som balsam för själen både för hönsen och för deras ägare. Omlets Eglu Cube, walk-in hönsgård, och Autodörr kommer att hjälpa dina räddade höns att känna sig trygga och säkra från första stunden i sitt nya hem. En svår livssituation kan bli ett minne blott med din kärlek och omsorg och med våra hönsprodukter som är designade för att hjälpa höns att leva sina bästa liv.

En man och hans höns i Omlets walk-in hönsgård och Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *